Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikusok, reformátusok,...

Katolikusok, reformátusok, evangélisták! Fizettek tizedet? Beszél róla a pap? Adakozni szoktatok?

Figyelt kérdés
Nem csak azokra gondolok, akik rendszeresen járnak, hanem azoktól is kérdezem, akik hébe-hóba.
2009. okt. 19. 22:11
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
0%
mikor bújik már ki a szög a zsákból...?
2009. okt. 20. 01:26
 12/21 anonim ***** válasza:
Most volt a templom felújítására gyűjtés és mindenki annyit adakozik, amennyit akar/tud! Valaki 3 millió Ft ot ajálott fel és így jött össze 3,6 millió...
2009. okt. 20. 09:59
 13/21 anonim ***** válasza:
70%

Kedves kérdező!

Egy "aprócska" félreértést szeretnék eloszlatni! Ha Isten Ígéjét veszed figyelembe, akkor, ha elolvasod a tizedről, a Bibliában olvasható összes részt, magad is rájössz, hogy a TIZED NEM EGYENLŐ A KÉSZPÉNZZEL (a Bibliában szinte mindíg állatáldozatot illetve/és termés első zsengéjét kellett felvini, ha kell írok igehelyet is), mint ahogy ezt több felekezet is kezeli, nagyon tévesen.

Isten azt szeretné, hogy, mindennek amit Tőle kapsz, add oda legalább a tized részét. Az idődnek, az életednek, mindenért, úgymond hálaáldozatot kell bemutatnod, mindenért hálát kell adjunk az Úrnak és neki kell felajánljuk mindenünket, hogy Ő rendelkezzen vele, hisz az Övé, Tőle kaptunk mindent, és nála van a legjobb kezekben! Mindent az Ő dicsőségére kell tennünk! (még mosogatni is lehet akár, Isten dicsőségére) Mivel templom már nincs, és a Biblia eleve írja is, hogy e miatt szellemben kell áldoznunk, és ne felejtsük el, hogy az Istennek az áldozati rendelkezései és törvényei örök érvényűek, és mindenkire vonatkoznak (nem csak a zsidókra!) így nekünk minden nap hálát kell adnunk Istennek, mindazért, amit akár aznap kaptunk Tőle, legyen az bármi!

Az egy teljesen más dolog, ha adakozik, hozzájárul az ember, annak a helységnek, ahol a gyülekezet megtartja alkalmait, annak fenntartására, fűtés, rezsi, felújítás, vagy egyébb gyülekezeti költség, Bibliák, stb., ezek pénzbe kerülnek.

De, hogy valaki "tized" címén, pénzt "tarháljon" a gyülekezettől, mélységesen elszomorít és ki merem jelenteni, hogy teljesen Biblia ellenes!

Üdv

2009. okt. 20. 22:10
 14/21 anonim ***** válasza:
A tized a középkorban alakult ki! Mellesleg Krisztus előtt hogy lehetett volna már bármiféle keresztény egyház is????? Istenem.....nem írok többet, de nagyon felhúztam magam, töriszakos létemre. Mi az hogy "vallási dolog az nem törvény", hát a tizednek semmi köze nem volt a középkorban a teológiai tételekhez, gazdasági okai voltak. 1848-ban pedig hazánkban el is törölték. Ezt az "Isten szvát ki bírálja felül" szlogent inkább nem akarom kommentálni.....én is keresztény vagyok, de nem tagadom azért a történelem létezését....
2009. okt. 20. 22:24
 15/21 anonim ***** válasza:

Kedves 22:24

Én a 22:10-es vagyok. Egy-két dolgot pontosítanék! Hangsúlyozni szeretném, hogy, mint a fenti írásomból kiderül én az IGAZI tizedről beszélek, és nem az egyházak általi "rablásról" amit tized címén művelnek!

"A tized a középkorban alakult ki!"

1Mőz 14:20

"Áldott a Magasságos Isten, a ki kezedbe adta ellenségeidet. És tizedet ada néki mindenből."

1Mőz 28:22

"És ez a kő, a melyet oszlopul állítottam fel, Isten háza lészen, és valamit adándasz nékem, annak tizedét néked adom."

3Mőz 27:30

"A földnek minden tizede, a föld vetéséből, a fa gyümölcséből az Úré; szentség az az Úrnak."

Még hosszasan tudnék sorolni a Bibliáből (több mint 100 helyen van szó a tizedről, 98%-ban az Ószövetségben). Ezek igencsak Krisztus előtt voltak!

"Mellesleg Krisztus előtt hogy lehetett volna már bármiféle keresztény egyház is????? "

Kereszténynek nevezett egyház nyílván nem, hisz az Krisztus után Antióchiában neveztetett így először:

ApCs 11:26

"És lőn, hogy ők egy egész esztendeig forgolódtak a gyülekezetben, és tanítottak nagy sokaságot; és a tanítványokat először Antiókhiában nevezték keresztyéneknek."

DE!! Egyház, az-az Isten népe mindíg is létezett, amióta ember van a földön. VIGYÁZAT! A Bibliában szereplő Egyház nem egyenlő az emberek által alapított vallási felekezetekkel, gyülekezetekkel, stb! Isten személyenként, személyesen szól hozzánk, és ítél majd meg.

"Mi az hogy "vallási dolog az nem törvény", hát a tizednek semmi köze nem volt a középkorban a teológiai tételekhez, gazdasági okai voltak."

Ha a tized valódi jelentését és értelmét nézzük akkor nagyon is volt és van köze!!!

Ha az egyházak "rablását" nézzük, akkor annak valóban csak gazdasági okai voltak, ill. vannak.

"Ezt az "Isten szavát ki bírálja felül" szlogent inkább nem akarom kommentálni....."

Isten szavát valóban nem lehet, nem szabad és bűn felülbírálni, rendelései örök érvényűek, beleértve a tizedet is, amit szellemben kell megtenni!!! Az hogy te adakozol, az egy más tészta!

Bocsi a kommentért, de le kellett írjam, nem áll szándékomban téged, vagy bárki mást megbántani!

Üdv

2009. okt. 20. 23:41
 16/21 anonim ***** válasza:
Jó, értem én, nekem sem célom megsérteni senkit sem, DE: az egy dolog, hogy tizednek hívják az ószövetségi tizedet, meg a középkori tizedet is, de egymáshoz semmi köze! Nyelvtanilag megegyezik, de attól még nem ugyanaz! Mellesleg ilyen alapon a római katonai egységeket is idevehetnénk (a tizedelést), elvégre az is tized nem???? Ave Caesar és Ave Maria nem rokonok!;)
2009. okt. 20. 23:48
 17/21 anonim ***** válasza:

Ez így már teljesen világos, az eddigiekből ez nem derült ki! Így teljesen egyet tudok érteni veled, hogy amit a vallási felekezetek tizednek mondanak, annak nem sok köze van Isten akaratában szereplő tizedhez!

u.i.

"Ave Caesar és Ave Maria nem rokonok!;)"

Ez tetszett! :-)

2009. okt. 21. 00:15
 18/21 A kérdező kommentje:
23:41-es! Maximális egyetértésem!
2009. okt. 21. 22:53
 19/21 anonim válasza:
Az előttem szólók már sokmindent írtak, így nekem nem célom folytatni ezt a teológiai vitát, csak a saját tapasztalatomat írom le. Nem vagyok sem evangélikus, sem református, sem katolikus (bár nagyapám evangélikus pap volt, feleségem egész családja pedig katolikus), de járok egy közösségbe, ahol fizetek tizedet. Nem kötelező, de Isten Igéje azt mondja a Malakiás könyvében, hogy fizessünk tizedet az egyházba, és ezért Isten számtalan dologgal megáld minket. Ezt teszem már több, mint 10 éve, és valóban megtapasztaltam Isten áldását kézzelfogható módon! Ezzel lehet vitatkozni, de ez akkor is Isten Igéje!
2009. okt. 23. 22:59
 20/21 A kérdező kommentje:

Kedves 22:59!

Teljesen egyetértek! Én is megtapasztaltam már Isten hűségét és áldásait! Azért tettem fel a kérdést, hogy tisztában legyek azzal, hogy a vallásos emberek adakoznak-e vagy fizetnek-e tizedet.

10-20 22:10-kor válaszolónak:

Mi mással lehetne adakozni manapság, ha nem pénzzel? Hisz fizetőeszköz. Vigyek egy zsák krumplit a gyülekezetbe? Mire odaér a szegényeknek, addigra megromlik. És mit csináljak, ha nincs földem, amin gazdálkodnék? Akkor hogyan adom oda a szőlőmnek, fügémnek a tizedét? A gyülekezet nem egy hűtőház, ahol ennyi mindent lehetne tárolni. Hogyan várnák össze azt a mennyiséget, amit már érdemes felpakolni és elvinni mondjuk az árvízkárosultaknak? Vagy úgy gondoltad, hogy a lelkészek, vezetők egyék meg mindet?

2009. okt. 25. 15:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!