Katolikusok es reformatusok segitenetek donteni?
Reformatuskent vagyok megkeresztelkedve de meg nem konfirmaltam.Gondolkozom mely vallas all kozelebb hozzam.
En ugy latom hogy a szentsegek kozul az alabiak elfogadhatok
1. keresztseg
2. bermalas vagy konfirmalas
3. hazassag (ez alatt ertem hogy elvalni semmi esetre max kulonelni, de a hazzasag elott viszont elfogadhatonak tartom a nemi eletet is)
4.A gyonas- de nem ugy mint a katolikusoknal hogy csak a pap elott gyonhatsz mert Isten-nek es Jezus-nak is van hatalma bunt megbocsajtani tehat immaval lehet kozvetlenul megbanast tanusitani es bunbocsanatot nyerni
5.Oltariszentseg - nem az elfogatott katolikus tanitas szerint hanem inkabb a reformacio szerint mikor is elismerik Jezus lathatatlan jelenletet de a kenyer es bor nem vatozik at Jezus testeve es vereve
6.Betegek kenete -errol nem tudok nyilatkozni
7.papsag (ez inkabb az ortodox valashoz all kozel mert szerintem nem ves eltorolhetetlne jelet a papra Isten mivel ha a pap vetkezik es sulyosan valamint nem erdemel valamiert bocsanatot az elvetetik es igy nem lehetseges az eltorolhetetlen jegy)
Valamint Maria szeplotelen fogantatasat is elvetem mert szerintem Isten kiemelte ot a bunosok kozul es utolag lett buntetlen de amugy o is bunben szuletett.
De nem hiszem a predestinatiot sem inkabb amit a katolikus tanitas most hogy az igaz hogy Isten ismeri a kimetelet eletunknek de iteletet eletunk vegen hoz es nem megszuletesunk elott.
Szoval akkor melyik vallas is van kozelebb hozzam?????
Csinálj egy saját vallást. pénzt is lehet vele keresni.
Nekem ez nem tiszta, mindenki úgy hisz ahogy kedve tartja? azt hittem csak 1 igazság van.
amugy annyira nem értek hozzá de szerintem pár dolog amit felsoroltál kizárja a katolikus vallást, bár lehet manapság ők is engedékenyebbek.
nehéz kérdés. most akkor az egyház istentől számrazik? vagy csak a poén kedvéért jött létre és mindenki válogathat? mert akkor én egyháztagadó istenhívő lennék.
Bocsi, nem teljesen a konkrét témához vágó, de a szűznemzésről eszembe jutott valami, korábban olvastam az oldalon, és rákerestem:
"Szűz Mária esetében biztosan nem szűznemzésről van szó, hiszen ebben az esetben lányt kellett volna világra hoznia.
Fiú csak akkor születhet, ha a hiányzó y-kromoszómát a férfi ivarsejtje biztosítja. A hím iversejt (xy) 23 kromoszómája egyesülve a nöi ivarsejt (xx) 23 kromoszómájával adja az új egyedet, akinek 46 kromoszómája van (xx-xy), mint minden embernek, mégpedig a 23-23 kromoszóma kombinációjának megfelelően.
Szűznemzéskor a női ivarsejt (haploid ovum) megduplázza önmagát és a kettő női ivarsejt (xx-xx) együtt (diploid ovum) hozzák létre az új egyedet. Ebben az esetben azonban hiányzik az y-kromoszóma, ami nélkül nem születhet fiú.
Szűz Mária fiút szült, nem pedig lányt. Ezért az ő esetében nem lehet szó szűznemzésről."
Nos, református hitvallás alapmegegyezése, hogy azt tekintik szentségnek, amit a Bibliában Jézus alapított, és szavaival szólította fel az embereket, hogy ezt tegyék. Így lett a keresztség és az úrvacsora a 2 elfogadott szentség.
Az, hogy a kenyér valóban Jézus teste-e? Elhiszem-e, hogy amit Jézus mond, az igaz? Vagy csak azt hiszem el belőle, ami nekem tetszik? Ez itt pont nem szimbolikus beszéd, nem példázat, nem hasonlat. Konkrétum. A 3 szinoptikus evangéliumban elhangzik az utolsó vacsorán (Mt 26, Mk 14, Lk 22 és az 1Kor 11-ben is) Jézus szájából: EZ az én testem, EZ az én vérem. Nem "emlékezet a véremre", vagy "szimbolikusan", vagy "ez olyan, mint a testem"... EZ az én testem, EZT cselekedjétek. Isten időtlenségben lakik, így egyszerre feltámadott, szenvedő, megdicsőült, és minden, ami csak történt Vele. Minden pillanatban átéli azt, ami akkor történt vele a Gecsemánéban, a Golgotán, a mi bűneinkért. Hisz hogyan is lenne annak értelme, hogy 2000 évvel ezelőtt az én bűneimért meghalt, amikor nem is léteztem, és bűneim sem voltak? Az egy dolog, hogy Ő mindent tud, de nem determinál, elvileg előfordulhatna, hogy nem követek el életemben bűnöket - az Ő kegyelméből. De talán érthetőbb, hogy igen, folyamatosan megfeszítik Krisztust azokkal a bűnökkel, amik folyamatosan jelen vannak a világban - így sajnos én is azt teszem. Hogyan engesztelhetném hát ki az Atyát? Áldozatot kellene bemutatnom. De nekem nincs mit, semmi nem elég erre - mim van? Csak az, amit Isten adott nekem, csak azt adhatom Neki. Mit kaptam Tőle? Jézust. Az Ő áldozata az engesztelés. Tegnap, ma és mindörökké.
Az utolsó vacsorán az apostolokra bízta mindezt - akik Jézus kézrátétele által azok, akik. Ez a papság szentsége később, és visszavezethető Jézusig. Ő rátette a kezét tanítványaira, akik a következő tanítványokra és így tovább - az Egyházban így folyamatos. Már ahol szentségnek tekintik a papságot. S ahol nem, ott nem is valósulhat meg az, hogy Krisztus testévé lesz valóságosan a kenyér, mivel az apostolokra és az ő folyamatos utódaikra bízta ezt. Ahol megszakadt, ott nem megy...
A gyónás szentségét is az apostolokra bízta: olvasd el János evangéliumából a 20. fejezetet. A feltámadt Krisztus így szól tanítványaihoz, az apostolokhoz (- későbbi papok!: Jézus erre ismét ezt mondta nekik: "Békesség néktek! Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket." 22Ezt mondván, rájuk lehelt, és így folytatta: "Vegyetek Szentlelket! 23Akiknek megbocsátjátok a bűneit, azok bocsánatot nyernek, akikéit pedig megtartjátok, azoknak a bűnei megmaradnak."
Most akkor ezt csak a semmibe mondta? A gyónás végén elhangzik a pap szájából, hogy az Egyház szolgálata által Jézus nevében oldoz fel. Tehát ő közvetíti Isten szavát.
Remélem, van, amiben segítettem ezzel.
Isten áldjon, és ne feledd, imádkozz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!