Katolikusok es reformatusok segitenetek donteni?
Reformatuskent vagyok megkeresztelkedve de meg nem konfirmaltam.Gondolkozom mely vallas all kozelebb hozzam.
En ugy latom hogy a szentsegek kozul az alabiak elfogadhatok
1. keresztseg
2. bermalas vagy konfirmalas
3. hazassag (ez alatt ertem hogy elvalni semmi esetre max kulonelni, de a hazzasag elott viszont elfogadhatonak tartom a nemi eletet is)
4.A gyonas- de nem ugy mint a katolikusoknal hogy csak a pap elott gyonhatsz mert Isten-nek es Jezus-nak is van hatalma bunt megbocsajtani tehat immaval lehet kozvetlenul megbanast tanusitani es bunbocsanatot nyerni
5.Oltariszentseg - nem az elfogatott katolikus tanitas szerint hanem inkabb a reformacio szerint mikor is elismerik Jezus lathatatlan jelenletet de a kenyer es bor nem vatozik at Jezus testeve es vereve
6.Betegek kenete -errol nem tudok nyilatkozni
7.papsag (ez inkabb az ortodox valashoz all kozel mert szerintem nem ves eltorolhetetlne jelet a papra Isten mivel ha a pap vetkezik es sulyosan valamint nem erdemel valamiert bocsanatot az elvetetik es igy nem lehetseges az eltorolhetetlen jegy)
Valamint Maria szeplotelen fogantatasat is elvetem mert szerintem Isten kiemelte ot a bunosok kozul es utolag lett buntetlen de amugy o is bunben szuletett.
De nem hiszem a predestinatiot sem inkabb amit a katolikus tanitas most hogy az igaz hogy Isten ismeri a kimetelet eletunknek de iteletet eletunk vegen hoz es nem megszuletesunk elott.
Szoval akkor melyik vallas is van kozelebb hozzam?????
Ez érdekes amit az Úrvacsoráról írtál, sok minden új volt nekem, köszi.
Ezt a blogot szerettem volna ajánlani, amit egy katolikus pap írt:
Egyes bejegyzéseiben olyan csodákról ír ez a pap hogy az egyszerűen elképesztő. Ha csak a fele igaz már az is nagyon dúrva.
Ez például egy nagyon érdekes cikk:
[link] 2011/10/kaplan-koromban-egy-aktiv-satanista.html
Az Úrvacsorában nem ember cselekszik, hanem Jézus Krisztus. Ő az, aki nekünk szolgál, önmaga teljes odaadásával. Az Úrvacsora a reménység sákramentuma, mert nemcsak emlékeztet az Úr halálára, hanem a jövendő ígéretét is adja, a Bárány menyegzőjének előképeként (Jel 19,7). Ismeretes, hogy az egyház története során nagy viták voltak arról, hogy miként lehet értelmezni Jézus jelenlétét az Úrvacsora jegyeiben? A magyar református értelmezés túllépett a római katolikus transzszubsztancia, a lutheránus konszubsztancia fokozatain, a mi meggyőződésünk, hogy az Úrvacsora jegyei nem változnak át Jézus testévé és vérévé. Ugyanakkor valljuk, hogy az élő, megdicsőült Krisztus az Úrvacsorában valóságosan jelen van, és velünk teljes valójával közösségre lép. Ez a valóságos jelenlét azonban - miként az igehirdetésben is - a Szentlélek által történik. Ezt a református tanítást Kálvin nyomán reális presentia-nak nevezzük. Jézus Krisztusnak a Szentlélek által való valóságos jelenléte teremti meg azt a vele való titokzatos egyesülést (unio mystica cum Christo), amiről a Heidelbergi Káté így beszél: "Mi a Szentlélek munkája által olyan bizonyosan részeseivé válunk az Ő valóságos testének és vérének, amilyen bizonyos az, hogy a szent jegyeket az Ő emlékezetére testi szánkba vesszük"
Oszibnten egy kicsit elkavarodtam akkor ha benne van az urvacsoraban benne van a jegyekben is tehat ez Luther tanitasa, hapedig incs benne csak midon szimbolukusan elfogadjuk testet es veret a bor es kenyer altal mely nem fizitaki test es ver ugy bizonyosan reszesulunk a kereszthalal altal megtoretett test es ver megvaltasabol valamint mivel megujultunk igy a Szent Lelek egyesit is Jezus lathatatlan de jelen levo testevel mely lenyegeben nem a botrban es kenyerben van hanem O lathatatlan jelen van az urvacsoran es nem urvacsoraba igy a Szent Lelek egyesithet vele....Na de ez igy teljesen mas de sebaj talatam ket reformatus lelkigondozot hetvegen megtargyalom ezt a kerdest veluk. 81% pontatlan e-mal imet adtam a pontos cim dlevi27 kukac yahoo pont com.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!