Van összefüggés a vallásos-, nem vallásos világnézet és a film, könyv műfaj "kedvelése" között?
Aki nagyon vallásos az nem szereti a sci-fit pl. Star Trek . (kivéve az UFO vallások) Inkább akkor fantasy.
Aki pedig nagyon ateista az nem szereti a fantasyt. pl. Gyűrűk Ura, Nemes István káosz regényei.
Helyette sci-fik.
Szerintetek ez igaz? Van alapja?
Kezdem én: Elsőre ahogy megfigyeltem: Igen! Általában igaz!
Köszönöm a normális válaszokat! :)
Nem igaz .
Én ateista vagyok, könyvekben mindenevő csak igényes legyen.
Feleségem szintén, de sokkal kevesebb scifi és fantasy (válogatós).
Az első lehet, hogy igaz. A bigott bibliabuvárokon biztos, hogy nem néznek Star Trek-et, a normálisabb vallásosakból, viszont simán kinézem.
A második viszont egyáltalán nem igaz. Én ateista vagyok, de kedvelem a sci-fi-t és a fantasy-t is. Kedvenc filmjeim a Star Wars és Gyűrűk ura trilógiák.
Nincs összefüggés.
A nagyon radikális szekták tagjainál vagy a vallást szélsőségekig szigorúan értelmező embereknél megesik, hogy nagyon erős a szelekció, hogy milyen filmet nézhetnek, miket olvashatnak, de akinél ez befigyel, azoknál a fantasy is kiesik (lásd pl. anno a DnD fantasy szerepjátékot "betiltani" kívánó bigott amcsi keresztényeket, akik úgy vélték, az sátánista kézikönyv.)
A normális vallásos emberek, az ateisták, vagy agnosztikusok meg teljesen egyéni ízlésük alapján válogatják meg, mit szeretnek, mit nem.
Az elozo valaszoloval ertek egyet.
A bigottak altalaban tartozkodnak mindenfele "vilagi", szorakoztato irodalomtol; a kevesbe szelsosegesek pedig egyeni izlesuknek megfelelo stilusu konyveket olvasnak (legyen az fantasy, sci-fi stb).
A (kereszteny) vallas egyebkent inkabb a fantasytol hatarolodik el, nem a sci-fitol. Ugyanis a Biblia szerint a varazslas sulyos bun, es Isten altal gyulolt dolog. Persze a fantasy konyvekben szereplo magianak semmi koze a bibliai boszorkanysagokhoz, de a farizeusokat ez kevesse erdekli (ld a Harry Pottert is mennyien tamadtak).
En egyebkent agnosztikus vagyok, es inkabb a fantasy fele hajlok, de amugy barmilyen egyeb mufajt is szivesen olvasok (meg vallasos temaju konyveket is - pl egyik kedvencem Kazantzakis: Krisztus utolso megkisertese).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!