Hogyan kell elképzelni a kovásztalan kenyeret, amelyről olvashatunk a Páskha ünnepével kapcsolatban?
"Ha otthon sütsz friss vagy porélesztővel kenyeret, akkor az kovásztalan lesz."
Ez így nem egészen igaz. Ha otthon sütsz kenyeret, akkor annak a tésztáját hagyod megkelni, vagyis kovászosodni (normál esetben legalábbis), a porélesztőnek szintén az a szerepe, h elősegítse a tészta megkelését. Az igazi kovásztalan kenyérnek, vagyis pászkának, vagy macesznak pont az a lényege, h nem csak h semmi egyéb nincs benne mint liszt és víz, de hamarabb is sütöd ki, mint h az meg tudna kelni (ha jól emlékszem akkor ez azt jelenti, h 18 perc alatt kész kell lennie).
Így van ahogy írod, de a kovászos és élesztős kenyér nem ugyanaz, hiszen kovászt (többnyire) az előző kenyér tésztájából szokás nyerni, míg az élesztővel kezelt kenyérnek nincs köze az előzőhöz.
Ettől függetlenül lehet, hogy tévedek a hagyományos zsidó kovásztalan kenyérrel kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!