A szívem szakad meg. Miért nem tatozhatok közéjük?
Üdvözletem!
Az egész történet kb. 7 éve kezdődött. Anyu keresztény, apukámról nem tudok semmit.
Én nem voltam semmilyen vallás szerint se nevelve, azt mondta apukámnak mikor megszülettem, hogy majd én eldöntöm, milyen vallást szeretnék felvenni, és aszerint élni.
Nagyon régóta tanulok itthon héberül, kutatgatok, a zsidó vallás mindig is érdekelt.
1 éve ismertem meg az ex-barátomat, aki zsidó családba született. Együtt tartottuk az ünnepeket, stb.
Egyre jobban kezdtem megszeretni a vallást, olyannyira, hogy ő mondta, ha ki tud menni egy program keretében Izraelbe, mehetek vele. Sajnos én nem lehetnék kint sokáig mint mondta, így abban maradtunk, később felveszem a vallást, és úgy talán már másképp lesz.
Sajnos külön mentünk azóta, és a szívem szakad meg, mivel nem rég tudtam meg, hogy ki fog menni 1 évre, persze nélkülem, ami rosszul esik mert esélyem sincs kimenni.
Én is nézegettem programokat, ösztöndíj stb., semmi. A feltétel az, hogy zsidó származásúak legyenek a nagyszüleim.
Nagyon szívesen kimennék amúgy is, de nincs annyi pénzem.
Jól tanulok, nyáron jelentkezek héber nyelvtanfolyamra.
Nagyon sok közösségi programot csinálnak... én is köztük szeretnék lenni! Nagyon régóta foglalkoztat ez a kérdés,
hogyan lehetnék én is olyan zsidó, mint ők?
18L
Apukád származásáról nem tudsz semmit? Hátha zsidó volt, bár teljes értékű zsidó így sem leszel mert anyai ágon "öröklődik", de legalább ha valóban elkezded a zsidó vallás felvételét, nem néznek ki annyira.
Szerintem 18 évesen ne kezd el "zsidósodni", gondold meg jobban, tényleg ezt akarod? Mi akarsz lenni? Mit szeretnél? Izraelbe menni? Ünnepeket tartani? Vagy csak valahová tartozni?
Utolsó előtti:
Nagyon sokan betértek már (2 közeli ismerősöm pl), igaz ők felnőtt emberek, de ugyanúgy járnak pl. zsinagógába a többi zsidóval és eléggé jó kapcsolatot alakult ki köztük, ezért nem hátrálok meg.
Utolsó: Szeretnék kimenni Izraelbe, nem feltétlen ott élni, de kimenni nagyon szeretnék már régóta egy kis időre. Az hogy mi szeretnék lenni, arról írhatnék még pár sort, de most nem megy. Közéjük szeretnék tartozni, és remélem, nem fognak "elutasítani" és kiröhögni, ahogy az előtted lévő írta.
Az ünnepeket szeretném tartani, persze pl. ex-barátomék is tartottak karácsonyt is, hanukát is, én is így szeretném majd, nem elfeledve a többi itthoni ünnepeket. A gyermekemet, gyerekeimet is majd így szeretném felnevelni. Nagyon sok tervem van...
"FELTÉTEL hogy zsidó SZÁRMAZÁSÚ legyél?"
Kicsit azért hadd pontosítsak. Bizonyos programokon (mint például egy 10 napos nyaralás), a teljesen ingyenes részvétel (beleértve az utazást, a szállást, az ellátást, tulajdonképpen mindent, a zsebpénzt leszámítva), az van ahhoz kötve, h az embernek az egyik nagyszülője zsidó legyen. Hasonlóan van ez az egyetemmel is, ha te zsidó származású vagy, és vállalod, h kivándorolsz Izraelbe, akkor ingyen tanulhatsz. Azért lássuk be, ebben nincsen semmiféle rasszizmus.
Ami pedig a te problémádat illeti kérdező, én is csak azt tudom ajánlani, amit már előttem írtak. Bárki felveheti a zsidó vallást, még ha nem is éppen gyors, és egyszerű. Szerintem első körben kezdj el járni mindenféle kötelezettség nélkül, több zsidó közösségbe is. Vegyél részt programokon, istentiszteleteken, ünnepeken, és nézd meg, h valóban ez-e az, amire vágysz. Fiatal vagy még nagyon, nem kell sietned sehova. Nem tudom mennyire vagy tisztában a különböző zsidó felekezetekkel, de így látatlanban a korodból kiindulva talán elsőnek vmelyik reformközösségben néznék szét, ott sok a korodbeli fiatal, és sok téged érdeklő program van.
Nem kell félni, senki nem fog téged kinézni! ;)
Beszélj egy rabbival és vedd fel a vallást, nem lesz egyszerű és gyors történet, de utána már nem lesz részed (hivatalos) megkülönböztetésben, ha a hitközség ad egy papírt, hogy te zsidó vagy. Izraelben nem tartanak nyilván külön "származási" meg "betért" zsidókat. A nagyszülős szabály azért van, mert a mai fiatalok nagy része nem tartja a vallást, nem jár zsinagógába, így a hitközség se tudja igazolni, hogy a tagjai közé tartozik.
Azt viszont kár tagadni, hogy a betérés után is lehetnek negatív tapasztalataid, a zsidóság nem térítő vallás, zsidónak lenni több, mint vallás, kultúra, történelem, hagyomány származás, közös sors - ezeket pedig nem lehet felvenni. Egy zsidó társ azonban sokat segíthet.
(Ja és a 3. válaszadó tájékozatlanságát jól mutatja - hogy ne fogalmazzak durvábban - mennyire nem ismeri még a Bibliát sem, olvasd el Ruth könyvét, ha még nem tetted volna, az pont a befogadásról szól.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!