Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten rossz embereket teremt,...

Isten rossz embereket teremt, hogy a jó emberek szenvedjenek aztán a rosszak pokolramenjenek és őkis szenvedjenek?

Figyelt kérdés
Nem vagyok hívő, számomra túlsok észérv szól ellene, pedig örünék ha újra tudnék hinni, írd le kérlek ami erről eszedbejut, hátha valamelyik okos meg tud téríteni, tényleg nagyon szeretnék hinni.
2009. szept. 22. 23:40
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Nem utólsó hozzászóló vagyok már! :) :) :) Valaki ugyanis belepiszkál, hogy másmilyen sorrendben legyenek a kommentek. Ha meg sokakat nem érdekel a hit és utálják a mi Teremtőnket és hallani sem akarnak róla, akkor megint beteljesült a Biblia szava:

"És ha a régi világnak sem kedvezett, de Nóét az igazság hirdetőjét, nyolczad magával megőrizte, özönvízzel borítván el az istentelenek világát;" (2Pt 2,5)

És a lényeg itt van:

"Mert belopózkodtak valami emberek, a kik régen előre beírattak ezen ítéletre, istentelenek, kik a mi Istenünknek kegyelmét bujálkodásra fordítják, és az egyedüli Urat, az Istent, és a mi Urunkat, a Jézus Krisztust megtagadják." (Júd 1,4)

És nyugodtan kilehet törölni a válaszom!!! :) :)

2009. szept. 23. 09:32
 12/24 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat!

Igazából sose voltam azon a véleményen, hogy nekem minden vasárnap templomba kéne járnom, és imádkoznom lefekvés előtt,azon vagyok, legalábbis arra törekszem, hogy minél erkölcsösebben éljem az életemet, nem kötelezném el magam egy vallásnál se, remélem ha lesz valami az élet után, akármelyik vallás is teljesül be, értékelni fogja az életmódomat, gondoljátok, hogy ez így lehet?

Kérdezték itt, hogy mi ingatott meg a hitemben... nos pl. az olyan dolgok, hogy egy gyerek születés után meg is hal mert mondjuk nincs kifejlődve a tüdeje,és tételezzük fel, hogy ennek nem volt semmilyen kiváltó oka, az anya nem cigizett, mindennek rendben kellett volna lennie.. Akkor mégis miért? Miért vették el az élet lehetőségét egy ártatlan gyerektől, akinek még alkalma se volt rá, hogy rosszat tegyen? És mi alapján bírálják majd el? Hisz nem voltak még tettei..

Ez számomra felfoghatatlan.. Ahogy az is, hogy makulátlan előéletű embereket miért kell megkínoznia és meggyilkolnia egy sorozatgyilkosnak? Túl sok rossz dolog történik a világban ahoz, hogy azt higgyem,létezik valamilyen felsőbb erő ami mindezt befolyásolja.

Ez csak egy dolog abból a nagyonsokból ami megfogalmazódott a fejemben. Ott van még az, hogy... nem várhatjátokel, hogy ne inogjon meg a hitem ha egyszer nap mint nap olyanokat látok a TV-ben mint a pedofil papok. Persze nem általánosítok, csak azt mondom, hogy egy látszólag szent ember se mindig az. Olvastam olyat is, hogy egy paplak és egy apácalak között rejtett alagutat fedeztek fel amiben csecsemőtetemek voltak... Had ne fejtsem ki jobban. Az egyetlen dolog ami talán segítene visszanyerni a hitemet, ha felnőttkoromban elmennék világotjárni, és csodákat keresnék...

Na ennyi lenne, reagáljatok :)

2009. szept. 23. 09:54
 13/24 anonim ***** válasza:

"Nagyon sok embert nem érdekel ez a téma,de egyszer legalább az életében már eljutott oda,hogy gondoljon a témára"

Elhiszem, hogy élete során már mindenki gondolt öt percet ezekre a témákra, de annak 0 a jelentősége.

"az hogy nem foglalkoztatja a dolog vagy nem formál véleményt róla csak annyit jelent,hogy más dolgok kötik le"

Pont ez a lényeg. Azt nevezem vallásos hajlam hiányának, amikor mondjuk a tej vagy a benzin ára jobban érdekel valakit, mint hogy van-e Isten. Ilyen értelemben az emberek 90 vagy 95%-ának nincsenek vallási hajlamai.

"Egyébként a kérdező szempontjából ez a hozzászólás és a tiéd is teljesen fölösleges,mert arra volt kíváncsi,hogy az aki hisz Istenben,milyen érvek alapján teszi."

Megjegyzsésed pedig fölösleges, mert a kérdezőnek már elmondtam, hogy a keresztény elképzelés szerint nincs olyan, hogy valaki "rossz embernek" születik morális értelemben. Azt is elmondtam neki, hogy sem a vallás ellen, sem mellette nem szólnak észérvek.

2009. szept. 23. 11:13
 14/24 anonim ***** válasza:

"Kérdezték itt, hogy mi ingatott meg a hitemben... nos pl. az olyan dolgok, hogy egy gyerek születés után meg is hal mert mondjuk nincs kifejlődve a tüdeje,és tételezzük fel, hogy ennek nem volt semmilyen kiváltó oka, az anya nem cigizett, mindennek rendben kellett volna lennie.. Akkor mégis miért?"

Azért halt meg, mert a földi életet még a keresztények szerint is a biológia törvényei szabályozzák. A "Biblia" című mű elején olvasható, hogy Isten megteremtette a világot. Ez a világ, amelyben jelenleg is tartózkodunk, a természet világa, amit természeti törvények szabályoznak. Mivel ez egy véges és feltételes létmód, ezért tökéletlen. Előfordulnak benne "balesetek", mert tökéletlen. A biológia leírja, miért fordulnak elő ilyen rendellenességek.

"És mi alapján bírálják majd el? Hisz nem voltak még tettei.."

Éppen ezért bűnei sem voltak. A középkorban erre a kérdésre (ami gyakori volt, mert kb. minden második-harmadik csecsemő meghalt) azt mondták, hogy ha a gyereket megkeresztelték, akkor üdvözült, ha nem, akkor a limbusba került (ez nem a pokol, de nem is a mennyország, hanem az a hely, ahova az ókoriak is kerültek).

"makulátlan előéletű embereket miért kell megkínoznia és meggyilkolnia egy sorozatgyilkosnak?"

Ezt a sorozatgyilkostól kérdezd. A keresztények szerint az embernek szabad akarata van, és szabad akaratból öl. Kivéve, ha olyan betegsége van, ami miatt nem tekinthető szabadnak.

"Túl sok rossz dolog történik a világban ahoz, hogy azt higgyem,létezik valamilyen felsőbb erő ami mindezt befolyásolja."

Mivel nem is befolyásolja. A keresztény elképzelés szerint Isten nem nyúlkál bele állandóan a világba, amit teremtett, nem állítja le és tölti újra, mint valami játékprogramot, hanem autonómiát hagy neki. Az emberek szabadok a világban.

"Ez csak egy dolog abból a nagyonsokból ami megfogalmazódott a fejemben."

Minden ateizmussal kapcsolatban meg lehet kérdezni, hogy _milyen_ istenben nem hisz. Te pl. nem hiszel egy világba állandóan belenyúló, mindent szabályozó istenben. A keresztények sem, tehát ebben pl. egy platformon vagy velük.

"nap mint nap olyanokat látok a TV-ben mint a pedofil papok."

A papokban nem hiszel vagy az istenekben? Elég szélsőséges naivitás a kettőt összekeverni.

"Olvastam olyat is, hogy egy paplak és egy apácalak között rejtett alagutat fedeztek fel amiben csecsemőtetemek voltak..."

Annyi antiklerikális irodalmat olvashatsz, amennyit akarsz, csak az nem világos, hogy az istenek létezésével vagy nemlétezésével kapcsolatban ez hogyan lesz "észérv", amikor istenekhez semmi köze, csak apácákhoz meg papokhoz.

Szerintem neked alapvetően ellenséges a beállítottságod a vallásokhoz, főleg az egyházakhoz, erre utal, hogy pl. az egész témáról az a két darab konkrétum, amit megemlítettél, a pedofil papok és egy rémtörténet. Ha ez jut az eszedbe a vallásról, akkor nem neked való, mert zsigerből gyűlölöd. Úgyhogy fölösleges törnöd magad, hogy "hinni tudj".

2009. szept. 23. 11:24
 15/24 anonim ***** válasza:

Egyébként ennyit a rémsztoridról:

[link]

Annyira gyűlölöd a kereszténységet, hogy bármilyen hülyeséget hajlandó vagy elhinni, feltéve, hogy rossz színben tűnik fel benne az egyház. Szóval nem neked való a vallás, legyél csak ateista (de azt azért ne állítsd, hogy észérvek motiválnak).

2009. szept. 23. 11:29
 16/24 anonim ***** válasza:

Nekem egy "kicsit" a szcientológiára hasonlít a keresztény vallás. Szerintem a kereszténység is így kezdődhetett valamikor régen. Volt valakinek egy ötlete, vagy látomása, létrehozta a kereszténység alapjait. Akkor még nem volt benne semmi romlottság, semmi pénz, csak az ideológia. Kevesen követték. Aztán egyre többen léptek be, egyre több olyan híve lett akik már a saját hatalmukra és anyagi javak szerzésére is fel akarták használni az egyre terjedő vallást(pont mint most a szcientológia). Aztán eltelt így több száz év, és végül ma már a kereszténység is lassan visszatér a pénztelen, hatalom nélküli, tisztább alapokhoz. Viszont egy dolgot nem vesz figyelembe: a változást. Csak pár évtizede kezdték megváltoztatni a bigott tanokat és nézeteket, de nagyon lassan megy a folyamat. Rengeteg közöttük a hamis pap, akik az egészet hátráltatják is.

Nem kell hinni a kereszténységben, Isten sem olyan lényeges, mert ő csak egy figura. Az alap ideológia számít, a könyörületesség, a felebaráti szeretet, az elesettek segítése és így tovább. Isten egy ikon, egy példa akire fel lehet nézni, nem több. Szerintem úgy kellene tekinteni rá mint aki megadta az első prófétának a helyes élethez való útmutatást, és innentől az embereken múlik hogy követik -e. Nem kell fenyegető pokol a gonoszoknak, nem kell jutalommenyország a jóknak, csak az kell hogy az emberek észben tartsák azt, ami helyes és azt is amit el kell kerülniük. Az alap isteni útmutatást.

2009. szept. 23. 11:30
 17/24 anonim válasza:
11.14-nek,azonkívül,hogy más hozzászólásait elemezgeted igazán egy értékes mondatot sem tudtál hozzáfűzni a témához,míg az előtted szólók igen.Nyugodtan le lehet pontozni,meg beszólogatni,ha ettől jobban érzed magad,de ha nem tudsz a kérdésre egyéni véleményt írni,akkor minek fárasztod magad.
2009. szept. 23. 11:39
 18/24 anonim válasza:
bocs,nem 11.14,hanem 11.13 és a végére ?
2009. szept. 23. 11:44
 19/24 anonim ***** válasza:

"Nekem egy "kicsit" a szcientológiára hasonlít a keresztény vallás."

Ha pl. valakinek minden vallás a szcientológiára hasonlít, akkor a kereszténység is.

Valójában a szcientológia a gnosztikus vallás modern változata. A gnoszticizmus elég népszerű volt a Földközi-tenger térségében akkoriban is, amikor a kereszténység megjelent, és csak a 4. századra lett a kereszténység egyértelműen népszerűbb. A két vallás között határozott különbségek vannak.

2009. szept. 23. 11:46
 20/24 anonim ***** válasza:

"11.14-nek,azonkívül,hogy más hozzászólásait elemezgeted igazán egy értékes mondatot sem tudtál hozzáfűzni a témához"

Te csak foglalkozz tovább velem, én inkább foglalkozom a témával :)

2009. szept. 23. 11:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!