Ha halálod után kiderül, hogy rossz vallást választanál. Mi lenne a mentséged rá?
"És mi az, hogy rossz vallás?"
szerintem a kérdező úgy érti, mint Hamvas Béla, aki az összes tradícionális vallást (kereszténység, zsidóság, iszlám, hinduizmus, stb) jó vallásnak tartja, míg a materializmust, ateizmust rossz vallásnak.
Ez a kérdés már önmagában problémákat vet fel. Én, mint materialista, aki hozzáállásából kifolyólag elvet felsőbb hatalmat, nem igazán mondanám, hogy választottam, a vallást meg végképp nem :D
Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb ember nem választhat vallást magának.
A szülei kijelölnek számára egy utat, és azon megy tovább, mivel abban nőt fel. Nagyon kevesen vannak, akik gyökeresen elfordulnak attól, amiben felnőnek, és amit egész gyerek/fiatalkorukban helyesnek tartanak/tartatnak velük.
Amúgy, nem lenne mentségem. Ha van isten mégis, és számára csak az elfogadható, aki jár imádkozni, templomba, stb, akkor megyek inkább a pokolba. Normális, emberhez méltó életet élek, kivéve a vallás részét. Ha ez mégis elvárás, akkor az a mentségem, hogy nem azért születtem, hogy valami, számomra láthatatlan, érzékelhetetlen, kimutathatatlan zsarnokoskodó valakit szolgáljak. :)
Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb ember nem választhat vallást magának.
De, minden ember választhat magának. Igaz ugyan, hogy a szülők kijelölnek egy utat (azzal is, ha nem jelölnek ki), de ezen felnőtt fejjel bárki változtathat saját meggyőződésednek megfelelően. A többivel alapvetően egyetértek, leszámítva a zsarnok Isten képét, mert bár én vallását gyakorló hívő vagyok, az én elképzelésem szerint Isten nem büntet meg senkit azért, amiben hisz vagy nem hisz. Sokkal inkább ítél meg a cselekedeteink, mint a hitünk alapján.
Szia!
Nem a vallás üdvözít, hanem a hit. A hit pedig már itt a földön megmutatja a "gyümölcseit".
Sokak számára a boldog élet illúzió. Jézus Krisztus azonban olyan életet mutatott be, és kínál fel a követőinek, amely már itt a földön tartós és körülményektől mentes boldogságot nyújt, mert a szeretet életrendje megszabadít az önzés hatalmától és valódi szabadságot nyújt.
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!