Zsidók: mi a zsidó vallás lényege számotokra?
Mit jelent neked zsidónak lenni?
A zsidó egy vallás is, meg egy nép is. Mennyire elválasztható vagy nem?
Ha egy zsidó nem vallásos, akkor mitől zsidó? Mi az alapja az ő öntudatos zsidóságának, ha az Örökkévalóban, aki néppé tette és kiválasztotta a zsidóságot, nem hisz?
Mi az életed vezérfonala?
Mik a legfőbb értékek, ami mentén berendezed az életedet?
Mire tanít Téged az Örökkévaló az életed távlatait, célját illetően?
A kirekesztősdi és az együttélési vágy egyszerre van jelen bennünk, magyar népben, bennünk emberekben... Nekem is nehéz ezt elfogadni, egy olyan emberiség része vagyok, amely egyszerre jó és rossz, szent és bűnös. Ambivalensek vagyunk mindnyájan, Te is,én is, szeretünk és gyűlölünk,áldunk és átkozunk...
A holocaustban az Ember megmutatta legsötétebb arcát... s Te belenéztél... ennek az arcnak a képe olyan mélyen beléd égett, hogy nehéz azt mondanom, hogy hidd el, nem vagyunk olyan gonoszak... Te többet, sokkal többet tudsz a gonoszságról, mint én. Azt hiszem, a te traumád talán meg is akadályoz abban, hogy a tisztát és szentet is meglásd az emberben. Pedig az is ott van. Hogy Isten miért teremtett minket ilyeneknek, miért vagyunk gonoszak is,azt nem tudom, de ha egyszer meghalok, és elé kerülök, okvetlenül megkérdezem, mert ezt őrült nehéz elfogadnom...
Én nagyon vágyom arra, hogy megtanuljunk együtt élni, hogy felfedezzük egymás értékeit, hogy örüljünk, hogy a magyar nemzet ilyen sokszínű, hogy vannak köztünk zsidó magyarok, sváb magyarok, görög magyarok, horvát magyarok, cigány magyarok... Hogy végre meglássuk, hogy ez áldás, és nem átok, és elfogadjuk egymást Isten kezéből mint ajándékot.
Imádkozom azért, kedves 87 éves barátom, hogy egy napon ne kényszerülj választani a zsidóságod és magyarságod között, hanem jó szívvel lehess mindkettő... Hiszen mindkét közösséghez való tartozást az Örökkévalótól kaptad, s bár az egyiket gyakorlatilag elvette tőled az emberi gonoszság, őszintén kívánom, hogy visszatérjen a szívedbe a magyarságod is...
Shalom, legyen béke a lelkedben.
(Most jól szétoffoltam a saját kérdésemet, de annyira fontos,amit felvetettetek...)
kerdezo!
ISTEN nem teremtett minket ilyennek vagy olyannak!!
az UR minket es mindenki mast,embernek -(az eredeti heber szoveg szerint,;-ADON=ember)-teremtett!!
viszont megadta az embernek a szabad valasztast!!
valasztod az UR altal vezerelt mutatott helmyes osvenyt-vagy- valasztod a rogos rossz utat!!
kizarolag az emberen all a valasztas!!!az UR ebbe nem szol bele!!
lasd mit mond az UR Noah-nak mikor az konyorog az UR-hoz!!
a heber nyelvu biblia kezdo sora,;
-"bereshit bara EL.. h'asamayim v'et h'arets...."-
kesobb ez all,;
bereshit bara EL.. h'Adon...=-es teremte az UR Embert!!
megint kesobb ez all,;
bereshit bara EL.. h'Hava...=-es teremte az UR Nostenyet!
-es szo nincsen sem "adam"-rol,sem valamilyen "eva"-rol!!
"29-es!
es mivel a kirekesztosdi erosebb mint az egyuttelesi vagy a Magyar nepben,......addig mit kellene "szeretnem" bennuk ugy megis???"
erről magyarázok én is :D
"Ambivalensek vagyunk mindnyájan, Te is,én is, szeretünk és gyűlölünk,áldunk és átkozunk... "
persze ez így szépen hangzik, de valljuk be a magyarok nagy része tuskó. itt nem alapvető emberi problémákról van szó, hanem rettentő erkölcsi meg szellemi sötétségről.
orbánék a kereszténység hiányában látják, vagy legalább alternatív erkölcsi oktatást is szorgalmaznak, de igazán nem sokat segít, ha hazamegy a gyerek és két fingás között hangosan zsidózik az apja, vagy az ebédnél a cigányok kasztrálása a téma...
bevallom nem látok bele sok külföldi családi életébe, de amit az utcán való viselkedésből vettem le, azért 1 fokkal értelmesebbek pl a németek.
nem mondom, hogy ott nincsenek neonáci csoportok, de ott nem az a közhangulat, hogy gyűlölködünk, erősen fellépnek az ilyenek ellen. még ha bizonyára a gyakorlatban hagy is kívánnivalót maga után (pl 2011es osztrák kéregetési tilalom és hasonlók), ha az ember kimegy ausztreiába, ott vissza tudnak köszönni a boltban, nem 3 percig kell állni a zebrán mire át tud menni az ember, nem olyan fásultak és bunkók egymással az emberek. bizonyára van köze az anyagi különbségek is hozzá, de én sem vagyok gazdag, mégsem abban lelem az örömöm, hogy másokba ott rúgok bele, ahol tudok.
mivel én nem vallásos vagyok, nem tudom ilyen szemszögből nézni az emberi jellemet.
tulajdonképp nem is igazán érdekel, miért olyan az ember, amilyen, inkább azzal kéne foglalkozni, hogyan lehetne jobbá tenni és figyelmesebbé.
utolso!
-haaaat pl,; ugy hogy orokre a szemetbe dobni azt a mindenaron kirekeszteni,kiirtani vagyo rasszista,populista,naci vilagnezetet amit a magyar szelsojobb,es sok-sok alkalommal a jobboldal kepvisel!!
hidd el azonnal lenne foganatja
Kedves hozzászólók!
Az is nagyon érdekel, amiről most elkezdtünk beszélni, hogy hogyan lehetnénk kevésbé kirekesztőek, befogadóbbak stb, úgyhogy kiírtam azt is külön kérdésbe, és kérem, hogy ezt ott folytassuk. Ide kattintsatok:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..
Ehhez a kérdéshez pedig a zsidó vallással kapcsolatban várom a hozzászólásokat vallásos zsidóktól.
Tehát az eredeti kérdés még egyszer:
Zsidók: mi a zsidó vallás lényege számotokra?
Mit jelent neked zsidónak lenni?
A zsidó egy vallás is, meg egy nép is. Mennyire elválasztható vagy nem?
Ha egy zsidó nem vallásos, akkor mitől zsidó? Mi az alapja az ő öntudatos zsidóságának, ha az Örökkévalóban, aki néppé tette és kiválasztotta a zsidóságot, nem hisz?
Mi az életed vezérfonala?
Mik a legfőbb értékek, ami mentén berendezed az életedet?
Mire tanít Téged az Örökkévaló az életed távlatait, célját illetően?
1-es valaszolo/Katy Weaver!
-..."az a vallasuk"!
nem ugy van!
a vallasunk az Israelita vallas!!
a szo Judaizmus mast takar,nem kimondottan a vallast hanem magat a nepet!!
Helló. Én voltam a 12-ik, csak azóta nem voltam fenn és emiatt nem írtam:)
Igazából tényleg az az igazság, hogy nem tudok róla úgy írni, hogy az érthető legyen és csak egy picit is konstans, mert szinte minden egyes nap mást gondolok erről az egészről. Ebben persze oroszlánrésze az, ahogy a zsidó származású emberek nyilatkozni tudnak pl. Vagy ha engem (pont engem!) valaki csak azért lejobbikosozik, mert azt mondom, hogy A Felvidék egyszerűen nem szlovák terület (persze Szlovákia része, de eredendően nem szlovák terület!). És akkor mindig megkérdem, hogy ezt most komolyan gondoltad? Pont engem?
Ah, nem tudom, véleményem szerint a MAZSIHISZ szintén ludas ebben, mindig is ment neki a farkasért kiáltás (emiatt szimpatikusabb nekem sokkal az EMIH). Hogy itt nácizmus és nem is tudom, hogy mi van. De persze az sajnos igaz, hogy az antiszemita megnyilvánulásból egyre több van.
A másik dolog pedig az, hogy ezzel egyidőben igenis jól érzem magam a bőrömben, kettős identitással is. Szeretem Magyarországot, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Izraelben is éljek (egy ideig).
Remélem tudtam válaszolni:)
Szia, de jó, hogy visszajöttél! Igen, felfigyeltem a válaszodra. Szimpatikus ez az útkeresésed...
Értelek, hogy naponta változik benned a dolog, és azt is, hogy zsidó emberek nyilatkozatai eldbnak egyik vagy másik irányba... Nekünk nem zsidóknak is nehéz az, hogy egy-egy ellenszenves figurát vagy megnyilatkozást ne terjesszünk ki a zsidóság egészére...
Jól esik, hogy szereted Magyarországot, köszönöm... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!