Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen ételeket nem ehetnek a...

Milyen ételeket nem ehetnek a zsidók?

Figyelt kérdés

vallásilag mi tiltott, milyen italokat nem ihatnak stb?

KÉRLEK BENNETEKET, hogy normális válaszokat adjatok. Köszönöm.



2013. febr. 23. 19:02
1 2
 1/20 anonim válasza:
85%
Nem ehetnek disznóhúst,mert a disznó tisztátalan állat.
2013. febr. 23. 19:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/20 anonim ***** válasza:
100%

Táplálkozási tabuk a zsidóknál:

Vér, dög.

És még amit a Mózes III. 11 leír. Lásd itt:

[link]

2013. febr. 23. 19:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
A szövegben eszterág néven említett madár a gólya.
2013. febr. 23. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/20 anonim ***** válasza:
Nem használják a marha hátsó részét sem, és nem keverik a tejes és a húsos ételeket.
2013. febr. 23. 19:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/20 anonim ***** válasza:
Nem kérődző állatokat és pikkely nélküli halakat sem.
2013. febr. 23. 20:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm..... Tehát akkor pulykát is ehetnek, ugye?....
2013. febr. 23. 20:21
 7/20 anonim ***** válasza:
A pulyka kóser, ha megfelelően készítik, szóval igen.
2013. febr. 23. 20:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/20 zabmester ***** válasza:
Ha már vízi állatokról szó volt, akkor pl. kagylót, rákot sem.
2013. febr. 23. 20:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/20 mayan125 ***** válasza:
95%

A zsidó étkezésnek a tiltott ételeken kívül még sok más szabálya van.

A tiltott ételeket illetően: csak olyan állatokat szabad fogyasztani, melyek hasított patájúak és kérődzőek, tehát pl marha, kecske. Tiltott a disznó, a nyúl is.

Csak olyan halakat, amelyeknek pikkelye és uszonya van, így a tengeri állatok többsége is tiltott. Tiltottak még a ragadozó életmódot folytató madarak pl bagoly, keselyű etc. Tiltott még a kétéltűek, rovarok fogyasztása, és minden olyan élőlényé amely 'hason csúszik'. Fontos még, hogy egy nem kóser élőlény teje sem lesz az pl.

Az állat nem lesz bármilyen formában fogyasztható, rituális vágást kell alkalmazni, tilos például egy elpusztult vagy bármilyen más módon leölt állatot elfogyasztani. Ennek célja a vér eltávolítása és a szenvedés csökkentése. A vágást természetesen arra kijeölt ember végezheti csak és rabbi felügyelete mellett történik. Más a helyzet persze, ha a húst készen veszed.

Vért sem lehet fogyasztani, illetve húsos és tejes ételeket együtt. Ebbe beletartozik egy spagetti is, sajttal megszórva a tetején... legalább 4 órának kell eltelnie a kettő fogyasztása között. Ebből eredően a húsos és tejes edényeket, eszközöket is külön kell tartani. Egy ital attól lesz kóser, hogy nincsen benne állati eredű anyag. A kóser bort vallásos zsidó készíti, ugyanígy sok ortodox rabbi ragaszkodik az étel elkészítéséhez kizárólag vallásos zsidó által vagy annak jelenlétével. Tehát egy kóser konyha nem merül ki az ételek milyenségében, hanem már eszköztárában, elékszítésének körülményeiben is az. Ebből kitűnik, hogy nem egyszerű feladat és nyílván csak a nagyon vallásos emberekre jellemző a szabályok teljes betartása. Viszont tapasztalataim szerint még a fiatal, izraeli emberek is sokszor odafigyelnek arra, hogy legalább tiltott ételeket ne egyenek. Egyszerűbben fogalmazva, a szabályok betartása az étkezésre vonatkozóan attól függ, hogy ki mennyire vallásos vagy veszi a szabályokat komolyan.

2013. febr. 24. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/20 anonim ***** válasza:
0%
Gojoknak valót.
2013. febr. 25. 13:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!