Melyik imádság a zsidó vallásban olyan alap ima, mint a kereszténységben a Miatyánk vagy az Üdvözlégy?
Ez:
"... „Halld, Izrael! Az Úr, a mi Istenünk az egyetlen Úr! Szeresd Uradat, Istenedet szíved, lelked mélyéből, minden erőddel!” (MTörv 6,4-5). Ez a hitvallás, amelyet a vallásos zsidók naponta háromszor imádkoznak el...
( [link] )
Én református vagyok, és mégis imádkozom a Miatyánk és Üdvözlégy Máriát! Szerintem nincs abban semmi rossz.
Nem, nem részesültem katolikus neveltetésben...
Csak kis pontosítás:
A Smá Izrael teljes egészében naponta kétszer ( reggel és este ) az elsõ vers a napi három imádkozás ( reggeli, délutáni, esti ) egyéb imáiban többször is. A másik legfontosabb ima a tizennyolc áldás ( smone eszré ), amit állva mondunk ( ezért a másik neve Ámidá ) és csendben. ( És valójában nem 18, hanem 19 :) )
Ezt mind a három imádkozásban mondjuk. A szombati imákban rövidebb, az egyébb ünnepkor hosszabb.
"Én református vagyok, és mégis imádkozom a Miatyánk és Üdvözlégy Máriát! Szerintem nincs abban semmi rossz."
Hogy az emberek >>szerint<< mi a jó, és mi a rossz, arra sokféle elmélet létezik. Magukat kereszténynek valló emberek néha olyan dolgokat minősítenek jónak, hogy az valami döbbenetes. Az más kérdés azonban, hogy mi a teolóiai valóság. A protestantizmus lényege éppen az (volt), hogy térjünk vissza a Bibliához, és a Sola Scriptura elv alapján gyakoroljuk a hívő életünket. Az "Üdvözlégy" pedig tulajdonképpen egy imádság Máriához, amely a Mária-kultusz szerves része, amelynek semmi köze nincs a protestantizmushoz, és az általa felismert Sola Scriptura elvhez. Éppen ezért meglepő, amikor egy protestáns az "Üdvözlégyet" imádkozza. Dehát van ilyen is, mindenki azt tesz, amit szeretne ;-) Azt nem tudom, hogy a református teológia értelmezése szerint szó szerint kell-e imádkozni a "Miatyánkot", vagy mintaimádságnak kell venni, de utána fogok nézni :O
7-es!
a "Shema Israel"-t naponta 4-szor mondjuk!
ugymint,; Sahrit-kor,Amidah-kor,Arvith-kor,es a Kyriat Shema!
reggel csak a Mode Ani Milefanekha-t mondjuk el a ritualis kezmosas-(al netilat yadaim)-utan!
a reggeli Shema-(Sahrith idejen)-szigoruan idhoz van kotve!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!