Zsidók: mi a zsidó vallás lényege számotokra?
Mit jelent neked zsidónak lenni?
A zsidó egy vallás is, meg egy nép is. Mennyire elválasztható vagy nem?
Ha egy zsidó nem vallásos, akkor mitől zsidó? Mi az alapja az ő öntudatos zsidóságának, ha az Örökkévalóban, aki néppé tette és kiválasztotta a zsidóságot, nem hisz?
Mi az életed vezérfonala?
Mik a legfőbb értékek, ami mentén berendezed az életedet?
Mire tanít Téged az Örökkévaló az életed távlatait, célját illetően?
Kedves Utolsó!
Ha megengeded, írok inkább privátot...
Isten áldjon.
Kizárólag a kérdésre szeretnék válaszokat kapni! (A veszekedni akaró, politizáló válaszokat kitöröltetem).
Tehát vallásos zsidóktól kérdezném, hogy számodra személyesen mit jelent a vallásod, hogyan éled meg, melyek a főbb vezérelvek az életedben.
22-eskem!
az az "elozo" en vagyok!
-es nem ott elek mar jo 60 eve!!ugyhogy mellelottel!!
azert nem elek ott mert a magyar torvenyek tettek rola hogy ugy legyen!
lasd pl,;
1939 evi IV.ik TC=masodik zsidotorveny!
1941 evi XV.ik TC=harmadik zsidotorveny!
nos a nemet megszallas csak 1944 Marciusaban kovetkezett ugye??
Egyébként váratlan tanulságokkal szolgál nekem ennek a kérdésnek a kiírása.
Vallás kategóriában írok ki egy őszinte, érdeklődő kérdést, és így összecsapnak az indulatok. Eddig nem hittem egészen el a zsidóknak, hogy még minig van számottevő antiszemitizmus Magyarországon, de most már kezdem belátni, hogy sajnos tényleg van.
Bár eljutnánkoda, hogy békében tudunk élni gymás mellett....
elnézést hogy nem a kérdésre válaszolok, de tájékoztatlak, hogy ez a gyűlölködés nem csak a zsidókkal szemben van és nem csak ebben a témában. ez általános jelenség az interneten, de főleg ebben a pöcegödörben. nagyon sokan itt élik ki mindennapi frusztrációjukat, hisz következmények nélkül acsarkodhatnak jó sok emberrel.
"antiszemitizmus" nagyon is van. anti minden van ebben az országban, csak értelmes ember kevés.
egyébként ajánlok neked érdekes dokumentumfilmeket zsidókról, akik a személyes élményeikről beszélnek. nem tudom már, régen néztem, egy srác mesélt arról, hogy számára egyre kevésbé fontos ez a kötődés, és ha enm is negatív értelemben "világi" életet akar élni, de nem szereti a sok kötöttséget.
az ortodox barátja meg arról beszélt, hogy milyen rosz, amikor valaki nem veszi komolyan a hitét. gyakorlatilag ugyanaz, mint keresztény emberek esetében, hisz ha valaki nagyon nemzeti dolognak érzi a zsidóságát, úgyis izraelbe költözik.
de pl vannak olyan amerikában élő magyar gyökerű zsidók akik büszkék a magyarságukra is és ezt meg is élik odakint (hungarikumok, zászlók, stb).
utolso!
elmondanam hogy itt izraelben is buszkek vagyunk a magyarsagunkra!!van magyar klub,magyar etterem,es minden utcan a nev magyarul is!!magyar ujsagunk is van es radio,tv csatornank is!!
"utolso!
elmondanam hogy itt izraelben is buszkek vagyunk a magyarsagunkra!!van magyar klub,magyar etterem,es minden utcan a nev magyarul is!!magyar ujsagunk is van es radio,tv csatornank is!!"
persze, tudom, 200E magyar él kint izraelben, de lássuk be, 2 lovat nem lehet megülni egyszerre. vagy elsősorban zsidó vagy, vagy elsősorban magyar. ha egyik szülő izraeli, másik meg magyar, akkor el tudom hinni, hogy egyformán elkötelezett valaki, de aki igazán magyarnak érzi magát, ide született, az nem feltétlenül költözik ki izraelbe.
az mondjuk más kérdés hogy izrael mintegy menekülttábor működik az üldözött zsidók számára. bár ilyen szempontból nehéz büszkének lenni magyarságunkra, ha ezzel az átlaggal kell azonosulnunk, de azt hiszem egyelőre még nincs komoly oka annak, hogy valaki politikai indokból külföldre mennyen. inkább gazdasági okok.
ha kint élsz, te miért költöztél ki? ott születtél?
27-es!
-es gondolod volt mas valasztasunk 1945-utan mint ide izraelben kikoltozni????!!!
ha ezt hiszed,sulyosan tevedsz!!
senki nem mondta, hogy jókedvetekből mentetek ki. igazság szerint pont ez a kioktató hangnem ami miatt nehéz elképzelni, hogy egy üldözött zsidó annyira békében lenne a környezetével. és úgy látom nem is igazán sikerült értelmezni, amit mondtam.
de ha utánaszámolok legalább 65-70 évesen már nem is meglepő.
én bevallom, ha egy nemzet tagjai nem fognak össze egymásért, akkor nem tudok azonosulni vele. és lássuk be, a magyarság nagy része még most is szívesen keresztbe tenne a zsidóknak és egyéb kisebbségi csoportoknak. kirekesztéssel nem lehet hazaszeretet kovácsolni.
29-es!
es mivel a kirekesztosdi erosebb mint az egyuttelesi vagy a Magyar nepben,...................addig mit kellene "szeretnem" bennuk ugy megis???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!