Szerintetek Isten megbocsájtja az öngyilkosságot?
Azért én elgondolkoznék hogy pl. a kamikaze pilótáknak biztos megbocsát. :-)
Szabad akarat van, szerintem nem lehet öri hari.
A Katolikus Egyház értelmezése szerint NEM. Ugyanakkor, nem mind1, hogy milyen módon zajlik az öngyilkosság. Tehát pl: Jézus, amikor ellenállás nélkül átadta magát a zsidóknak, már egyértelműen tudta, hogy ez öngyilkos vállalkozás mégsem tekinthető bűnnek. Tehát egy kamikaze pilóta esete, aki a hazájáért feláldozza az életét teljesen más kategória, mintha egy 14-éves szerelmi csalódásból végez magával, egy munkahelyi elbocsátást követően XY-nak elege lesz és leugrik a hídról.
Összefoglalva a klasszikus esetet, amikor valaki az őt érő megpróbáltatások hatására úgy dönt, hogy inkább végez magával az egyértelműen megbocsáthatatlan, hiszen Isten nem azért adta az életünket, hogy jól szórakozzunk az életünk során, hanem mert minden embernek személyes küldetése van, amit végre kell hajtania, tehát az élet inkább tekinthető egy próbának, amin ha öngyilkosok leszünk az a bukásunkat is jelenti, mintha nem mennének el megírni a vizsgát. Azaz Isten szemében megfutamodás az FAIL. Ugyanakkor az olyan eseteknél, ahol komplexebb magyarázata van annak, hogy garantáltan az életünk elvesztésével járó cselekedetbe kezdünk Isten figyelembe veszi ennek okait és ennek ismeretében dönti el, hogy bűnnek számít-e vagy sem, Isten gondolkozásába pedig nincsen módunk belelátni, tehát mi emberként nem tudjuk megmondani, hogy ilyenkor megbocsát-e vagy sem. Isten igazságos és irgalmas, de ennek ellenére az egyház erősen azt javasolja, hogy biztonság kedvéért az ilyen eseteket próbáljuk meg elkerülni.
Ha már Istennél tartasz.
Jézus ezt mondja: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Mt11,28)
Azaz még az életedben keresd Őt, és könnyebb lesz az, ami miatt most inkább a halált választanád, Ő segít megoldani a problémát.
Kitartás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!