Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten beavatkozik az életünkbe...

Isten beavatkozik az életünkbe vagy sem?

Figyelt kérdés

Sok helyen olvasom itt a gyk-n is, hogy Isten nem avatkozik be, ezt a világot a gonosz irányítja, szabad akaratunk van.

De ha ez így van, akkor imában nem is érdemes kérni semmit?

Konkrétan onnan jutott ezsembe a kérdés, hogy valamit nagyon szerettem volna, de nem tudtam ha az meg lesz, akkor az jó-e nekem vagy sem. Eleinte kértem Istent, hogy segítsen ebben a dologban, majd úgy imádkoztam, hogy úgy legyen ahogy ő akarja, ahogy a legjobb nekem.

Megkaptam, amit akartam, pár hónap múlva fog kiderülni, hogy jó-e vagy sem. Viszont ha Isten nem avatkozik be, akkor tulajdonképpen hiába kértem, hogy úgy legyen ahogy ő látja a legjobbnak, hiszen akkor lehet, hogy a "rossz" sugallatára kaptam meg.

Érthető a kérdésem?

Érdemes imában kérni valamit?

2013. márc. 24. 10:23
 1/8 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, értem, mit szeretnél.

Isten beavatkozik az életünkbe. Ha úgy látja jónak, akkor nem engedi, hogy véghezvidd, amit elterveztél. Ha viszont a Te akaratod egyezik az Övével, akkor nem akadályoz meg, hanem abban segít, hogy teljesíteni tudd az elhatározásod. Érdemes imában kérni - nem biztos, hogy meg is kapod, de ha Isten akaratával és a te valódi érdekeiddel egyezik a kérésed, akkor Isten teljesíteni fogja.

2013. márc. 24. 12:52
 2/8 A kérdező kommentje:

De ha ez így van, hogy megakadályozza ha úgy látja jónak, akkor megint ottvagyok, hogy miért nem akadályoz meg egy csomó más dolgot?

Valakinél beavatkozik valakinél nem?

Valaki meg tudná ezt világosítani számomra?

2013. márc. 24. 14:05
 3/8 anonim ***** válasza:

Most belezavarodtam. Mit kéne megakadályoznia? Szerinted az lenne jó, ha mindent megakadályozna?

Vagy arra gondolsz, hogy egy csomó rossz dolog van a világon (éhezés, szegénység stb.), amit Isten hagy? Hát... valami célja csak van ennek is. Ha meg valami rossz történt az életedben, és Isten nem tett semmit ellene, akkor talán szükséged volt erre a kudarcra ahhoz, hogy jobb emberré válj. (VAGY te nem tettél meg mindent, hanem csak vártad a sült galambot a szádba. Ezt Neked kell tudnod.)

2013. márc. 24. 15:13
 4/8 anonim ***** válasza:

Neked biztos sokkal több szükséged van a beavatkozására, mint az Afrikában éhező kisgyerekeknek, vagy akár az Európában élő szenvedő, beteg embereknek.

Gondolkozz el ezen. Ezek mellett is biztos, hogy Isten segít Neked?

2013. márc. 24. 16:27
 5/8 anonim ***** válasza:

Mindig mondják, hogy asztalnál nem szabad galambot eregetni; akkor miért várják egyesek, hogy a szájukba repüljön a sült galamb?

Amúgy teljesen felesleges imádkoznod... szerintem a szüleid megunták, hogy folyton motyogsz magadban, ezért inkább megveszik az új számítógéped.

Ha létezne isten (vallástól függetlenül), akkor nem hagyná, hogy pl: emberek olyan földi szenvedést éljenek át, mint azt, hogy valakit pl kínzáskor csonkítsanak, vagy valami halálos betegségben szenvedjen, amitől max csak a fejét mozgatja, mint Stephen Hawking, vagy valaki totál eldeformálódott testtel élje végig az életét, amiért mindenhol csak megvetés és gúnyolódás áldozata lenne.

Az impotenciáról nem is beszélve, mint isten legnagyobb büntetéséről! X)

2013. márc. 25. 08:43
 6/8 Nefri ***** válasza:

Kedves kérdező!

Ez egy meglehetősen komplex kérdés, mivel felveti az emberi szabad akarat és Isten végtelen hatalma közötti összeférhetetlenséget. Tehát ha elfogadjuk, hogy Istennek végtelen hatalma van, akkor a teremtés pillanatában már pontosan láthatta, hogy milyen lesz a világ jövője, amit teremteni fog és kedve szerint változtathatott rajta, ha azonban szabad akaratot ad az embernek, azaz tényleg azt csinálhat az ember amit csak akar, és Isten számára sem volt előre megjósolható, akkor sérül az isteni mindenhatóság. A reformátusoknál ebből vezette le Kálvin a predesztináció tanát (eleve elrendeltség tana), miszerint az emberi szabad akarat ütközése Isten jogaival egyértelműen Isten elsőbbségét eredményezi, tehát valójában minden cselekedetünk, gondolatunk már a teremtés pillanatában meg volt írva, így bármit is teszünk az determinálva van.

Ez emberi logika alapján látszólag valóban ellentmondáshoz vezet, mivel, ha Isten bármilyen módon beavatkozik a világunk dolgaiba (akár külön kérésre) azzal megsérti a szabad akaratunkat, ha pedig nem avatkozik be a saját mindenhatóságát sérti tekintettel, hogy számára ellenszenves dolgok, mint a bűn jelenléte előfordul annak ellenére, hogy számára ez nem kívánatos, tehát megszüntethetné.

Ugyanakkor a probléma feloldására több lehetőség is kínálkozik:

1. Amennyiben Isten valóban mindenható nem jelenthet számára problémát egyszerre biztosítani a mi szabad akaratunkat és az ő végtelen hatalmát, csupán arról van szó, hogy az ember ezt nem képes felfogni a korlátozott elméjével.

2. Isten mindenhatósága ellenére, nem avatkozik be a világunkba egy általunk ismeretlen és nehezen értelmezhető oknál fogva. (Pl: Isten szemében értéket jelent, ha az ember a mi világunkban a szenvedések, kísértések, biztos támpontok nélkül képes felismerni, hogy az Ő követése a helyes út, így jogosan tudja megjutalmazni, akik az Ő elvárásai szerint élnek.)

Az imádságra való beavatkozás kérdését pedig szerintem emberként úgy lehet elképzelni, hogy amikor Isten megteremtette a világot, már pontosan előre látta, hogy miként fognak történni az események. Tehát azt is láthatta, hogy amikor a történelem pl: 2012.01.03.-hoz ér és XY-nak diszkrét matematika vizsgája lesz, akkor XY imádkozni fog hozzá, akkor a teremtés pillanatában figyelembe vette, ezt az eseményt és ennek megfelelően úgy írta tovább a jövőt, hogy a vizsga sikeres legyen vagy legalább is pozitív irányba mozduljon el, amennyiben ezt helyesnek találta. Azonban ha azt látja, hogy nem fog XY imádkozni, akkor nem fogja mérlegelni se, hogy segítsen-e a vizsgán vagy sem. Tehát valami olyasmiről van szó, hogy bármit is teszel, az nem fogja befolyásolni a jövőt tekintettel, hogy azt Isten már a teremtés pillanatában eltervezte, így nem is fog az ima hatására beavatkozni, ugyanakkor már a teremtés pillanatában figyelembe vette, hogy te imádkozni fogsz vagy sem, tehát valójában azáltal, hogy imádkozol-e vagy sem meghatározza, hogy mi fog történni a jövőben, és ténylegesen beszámít a vizsga eredményekbe. Összefoglalva ha a mostani magyarázati kísérlet nem is 100%-ban egyezik az Isten által megvalósított megoldással, Isten végtelen hatalmából következik, hogy számára nem jelenthet problémát úgy meghallgatni egy imát, hogy ne sértse meg a szabad akaratunkat, az eredményre valóban hatással legyen, ugyanakkor ne avatkozzon be ténylegesen. Persze ez csak akkor működik, ha feltételezzük, hogy Isten létezik, mindenható és a Biblia tőle származik.

2013. márc. 25. 11:05
 7/8 anonim ***** válasza:

Erre nem valószínű, hogy lehet válaszolni - de egy biztos:

akár így van, akár úgy - neked a tőled telhető legjobbat kell nyújtani!

Ugyanis a felelősség a tiéd. Kérheted bármire az istent, amit csak jónak tartasz - de neked is tenned kell érte!

2013. márc. 26. 15:06
 8/8 anonim ***** válasza:

Kérdezőnek:

Bár a világban nagy hatalma van jelenleg a gonosz léleknek, ettől függetlenül Isten mindenható és mindent tudó. A gonosz is alá van rendelve Neki. Ha valamit Isten nem enged meg a gonosznak akkor az nem tehet semmit. Isten a teremtő, a gonosz lélek pedig csak egy bukott angyal. Nála még a jó angyalok nagy része is erősebb. Az hogy a földön most ilyen nagy hatalma van csak annak köszönhető hogy sok ember szabad akaratából támogatja a gonoszságot. Ilyenkor a jó angyalok és Isten nem avatkoznak közbe. De ha valaki kéri Isten segítségét akkor Isten megmutatja hogy ő az erősebb és beavatkozik.

Ezt tapasztalatból mondom mert én a saját életemben már számtalanszor láttam hogy Isten napi szinten is beavatkozik. Sőt én úgy gondolom hogy minden rossz és jó dolgot elrendez Isten ha hagyjuk és a rossz dolgokat is jóra fordítja.

Amiatt ne aggódj hogy esetleg a gonosz lélek hallgatta meg és teljesítette az imádat. Ha te Istenhez szólsz akkor Ő fog felelni.

2013. márc. 27. 11:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!