A református templomban mit keres a székely himnusz?
Szia!
Mit találsz ebben furcsának?
Ha a portugál vagy a svéd himnusz szólna az valóban furcsa lenne, de ott az elcsatolt területeken élő, velünk egy nyelven beszélő honfitársaink himnuszát éneklik.
Ez most a divat. (Erős politika támogatottsággal.)
Nekem sem tetszik ez az új keletű székely himnuszozás. Nem értem mi értlme van. OK hogy ez a székelyeknek a himnusza és ez nekik egy ilyen nemzeti jelképük, de azt nem értem miért kell mindenhol énekelni, eljátszani ezt. Az egykori alkotmány és a mostani alaptörvény szerint is Magyarországon államalkotó kisebbség a lengyel, román, német, stb stb. Mégse hallottam még sose hogy ezeknek a nemzeteknek a himnuszát elénekeltette valaki valamilyen esemény előtt/után.
Nincs én nekem semmi bajon a székelyekkel. Ott is vannak ilyen és olyan emberek is. De én úgy gondolom a székely himnusz a székelyeké, énekeljék ők.
Politikai felkapás a politikai haszon reményével. Tőkés is református püspök, ezért elsősorban a reformátusoknál.
A székely himnusz egyébként Trianon utáni és nem annak készült, csak azzá vált.
Azért sántít a kisebbséges példa, mert a székelyek nem egy kisebbség, hanem mi magunk, magyarok, a magyar nemzet elszakított tagjai. Ők soha nem akartak román állampolgárok, és romániai lakosok lenni, sem "román bevándorlók" lenni Magyarországon. Ha nem lenne ott a határ, akkor ők nem lennének kisebbség, mint ahogy a jászok vagy kunok sem azok a csonkaországban.
A székely himnuszt valóban katolikus miséken is eléneklik, de nem mindenhol. Sajnos nem tudom, mennyire gyakori jelenség ez, én csak két templomban vagyok járatos, az egyikben többször előfordult, a másikban még eddig egyszer sem.
Már hogy állnának közelebb? A csíksomlyói búcsút a reformátusok rendezik? Vagy ezek itt nem a "többi magyarok"?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!