Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok Erdő Péter...

Mit gondoltok Erdő Péter bíborost megválasztják pápának?

Figyelt kérdés
2013. márc. 12. 09:14
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Nem akarlak elkeseríteni, de valójában a Biblia is emberi tákolmány... Persze ha hiszel benne, akkor nem, de ugyanez igaz a "szent hagyományra" is. Mindenkinek a maga hite dönti el, hogy mit tart embertől és mit tart Istentől származónak.
2013. márc. 13. 13:30
 22/26 Hazardteam ***** válasza:

"Mindenkinek a maga hite dönti el, hogy mit tart embertől és mit tart Istentől származónak"

Olyat biztos nem tartanék Istentől származónak, ami szembemegy Isten állításaival. Függetlenül attól, hogy hiszel a biblia Isteni ihletettségében, vagy sem, te elfogadnál (az élet/tudományok/irodalom, vagy akár egy zenekar dalszöveglvel kapcsolatban) olyan frázisokat, amik szembehelyezkednek azzal, amire állítólag alapulnak? Más szavakkal: Ha nem hiszel a biblia Isteni ihletettségében, ugyanakkor tisztában vagy azzal, hogy a szóbanforgó "egyházi" képződmény tagjai/vezetői/alapítói stb. elméletileg hisznek benne és az egész felépítményüket (szerintük) a bibliából eredeztetik, akkor.. mennyire tűnik logikus és racionális eljárásnak az, ha olyan tanokkal kelletik magukat, amelyek a vallási irányzatuk vélt alapját képező szakirodalommal szöges ellentétben állnak?

Azt még egy getto reppernek sem nézi el bizonyos időn túl a saját "közönsége", ha mondjuk 5 éven át arról szólnak a dalszövegei/klipjei, hogy a gettóban él az ottani nyomorultak sorsát élve, ha időközben hülyére kereste magát, már az elején éppen azokon a rajongóin, akik között "elvileg" él és közben mindenki tudja, hogy a hollywood egyik palotájában vedeli a champagne-t orosz kaviárral, szivarvéget rágcsálva. Csökevényes példa tudom, de egy szó, mint száz: Mindkettővel ugyanaz a baj (hiteltelenek)

2013. márc. 13. 14:48
 23/26 anonim ***** válasza:
„Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban.”
2013. márc. 13. 18:19
 24/26 Balu86MH ***** válasza:

Hazardteam, először is köszönöm a válaszodat, érdekes volt olvasni a véleményed, de még mindig úgy érzem, hogy erőltetett érveket hozol fel és kötözködsz :)

"miközben kifosztják a fél világot" ennek nincsen valóságalapja. Látszik, hogy csak azt mondod amit te is másoktól hallasz, vagy amit betanultál, mert nincsen igazi rálátásod.

""szenthagyomány" emberi tákolmány" OK, ha te az Apostolok cselekedeteit és a ránk hagyományozott szokásait ennek gondolod, akkor ám legyen.

"Arról sincs szó, hogy országoK, 90%-ban magukat vallástalannak, hitetlennek, vagy egyenesen ateistának valló lakosságától állami úton (és a nyilvánosságot kerülve) adóforintjaik/euróik milliárdjait lenyúljuk"

Kérlek szépen, Mivel István királyunk felvette a Római katolikus vallást, majd Szűz Mária oltalmába adta az országot, ez teljesen jogos. Mellesleg az ország 72%-a vallja magát valamilyen keresztény felekezetnek, 12%-a a maga módján vallásosnak és csak 10%-a vallja magát ateistának. mielőtt hülyeségeket beszélsz tájékozódj kérlek! Mellesleg ezekből a mondataidból is kiszűrődik az irigység. Egyébként meg az állami támogatás sem Ferrarira megy el, megnyugodhatsz...hanem a mindennapi megélhetésükre és emberi szükségleteikre. Nagyon el vagy tévedve ha azt hiszed, hogy minden pap milliomos és hú de jó módban él.

"A pápa, mint apostol?" Igen, pontosan. Most szilveszterkor volt szerencsém eljutni a Vatikánba egy ifjúsági találkozó keretei között. megmondom őszintén, hogy nem szívleltem XVI. Benedeket egészen addig. Aztán amikor a tömegek között (köztük előttem is) elhaladt, olyan Szentlélek élményben volt részem mint még soha!!! Néztem a körülöttem lévőket és rajtuk is ezt láttam, majd egymást kérdezgettük, hogy ezt más is érzi-e. Igen, mindenki mondta, más is érezte azt a nagyszerű, túlcsorduló érzést! És nem csak Római katolikusok voltunk, hanem rengeteg Evangélikusok és Reformátusok is. Onnantól kezdve egy szemernyit nem kételkedem a pápa apostoli hivatásában, illetve, hogy bármely pápa méltó az egyház vezetéséhez. kívánom, hogy te is átélj egyszer valami hasonlót és megnyíljon a szemed ezzel kapcsolatban!

"Hány ember tért meg a szolgálatuk nyomán Istenhez? Vagy akár lett vallásos?" Rengeteg! Ismét látszik, hogy úgy alkotsz véleményt, hogy nincsen rálátásod a dolgok valódi mivoltára, csak a betanult/hallott dolgotokat ismételgeted. Bátran beszélgess el egyszer akármelyik itthoni püspökkel, biztos változik majd ilyen téren a véleményed.

" Ez NEM Péter és Pál, vagy Jakab, Júdás és stb. apostolok "öröke" és hagyományai." Ok, akkor néz utána, hogy mit takar az Egyházi Jogfolytonosság. De inkább elmagyarázom egyszerűbb formájában. Amikor egy pappá szentelnek valakit, akkor reá árad a Szentlálek a felszentelő által (úgy mint az ApCsel-ben). Namármost, a felszentelőt és felszentelték valamikor, és ő is megkapta a Szentlelket. Az őt felszentelőt is felszentelte valaki és így tovább vezethetnénk vissza a történelem folyamán egészen addig, ameddig valamelyik apostolhoz nem érnénk! Ez minden Római ill. Görög Katolikus és Ortodox papnál megtalálható.

"Papi nőtlenség sincs, főleg nem követelményként" a Görög Katolikusoknál nincs is ... :)

"mert már átmosták az agyát" most erre a provokatív érvre csak annyit mondok, hogy A Róm. Kat. egyházat akár hogyan is nézzük, de a vallástörténelem szerint közvetlenül Jézus alapította a Szentlélek közreműködésével és az apostolok munkálkodásának segítségével. A kezdetektől fogva egészen az első egyházszakadásig, csak ez az egy Keresztény vallás létezett mint olyan! Magyarán ez a fő szál, és ebből váltak ki különböző emberkék magyarázatai alapján a protestáns felekezetek. A tiétek példának okáért alig 150 évvel ezelőtt ... :)

2013. márc. 13. 18:26
 25/26 anonim ***** válasza:

Hazardteam :

A probléma ezzel az, hogy a Bibliát 1000 keresztény irányzat 1000 módon értelmezi, egyébként magam is forgattam, és rengeteg a homályos, többféle módon érthető rész. Arról nem is beszélve, hogy pl. Ádámot és Évát szó szerint vesszük, vagy képletesen, de ez más történetekre is igaz.

Aztán természetesen az össze keresztény vallási irányzat a saját értelmezését mondja igaznak, a többit félreértelmezésnek. Így gyakorlatilag a katolikus semmiben sem jobb vagy rosszabb, ha külső szemlélőként nézzük.

Mindezt mondom úgy, hogy nekem szimpatikusabb az evangélikus vallás és az evangélikusok életvitele, mint a katolikus vallás, holott engem katolikusnak kereszteltek és bérmálkoztam is, viszont gyenge ateista vagyok, ami azt jelenti, hogy nem tagadom és nem is állítom Isten létezését, mivel racionálisan nem látom bizonyíthatónak sem a létezését, sem a nem létezését.

2013. márc. 13. 21:00
 26/26 Hazardteam ***** válasza:

Nem baj, imádok tévedni. Mondjuk ezt sikerült telibe trafálnom:

"Fehér füst szállt fel a vatikáni Sixtus-kápolnára szerelt kéményből - ez azt jelenti, hogy a római katolikus egyház nyolcvan év alatti bíborosai megválasztották az egyház éléről február 28-án távozott XVI. Benedek utódját. Az új pápa az argentin Jorge Mario Bergoglio lett, aki I. Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját - jelentették be a Szent Péter-bazilika erkélyén"

Hosszú-irigyezős ember, majd elolvaslak, de most stúdióznom kell, csak benéztem.

2013. márc. 13. 21:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!