Honnan tudjuk, hogy a biblia helyes? Honnan tudjuk hogy a tényleges Isten szavai vannak benne?
Szia!
Pont a napokban foglalkoztam ezzel a kérdéssel.
Amikor megtértem az Úrhoz nem sokkal később a gyülekezetünkben elkezdtem Biblia órákra járni. A legelső tanítás arról szólt, hogy a Biblia Isten szava írott formában, és rá kell építenünk az életünket. Így is tettem (legalábbis igyekeztem így tenni), és nagyon megszerettem Isten Igéjét. Tanultunk arról, hogy a Biblia minden egyes szava Istentől ihletett, szó volt a beteljesült próféciákról, amik bizonyítják a hitelességét, stb... Mindenhová magammal vittem a Bibliámat, hosszú részeket tanultam meg belőle fejből, és a mai napig is a kedvenc könyvem.
Lassan 13 éve vagyok hívő, elfogadtam az Urat, mint személyes Megváltómat, felnőtt fejjel megkeresztelkedtem, és vettem a Szent Szellem ajándékát is. Hadd mondjak el néhány dolgot a Bibliáról, amiről nem nagyon szoktunk beszélni, és a hívők szeretik ezt a kérdést besöpörni a szőnyeg alá.
1. A Bibliában vannak hibák és ellentmondások! Az ateista weboldalak tele vannak ilyenekkel, bár ezeknek a túlnyomó része komolytalan kötekedés. Mutatok azonban 2-t, ami nyilvánvaló hiba a Bibliában:
"Ennekokáért Mikálnak, Saul leányának nem lőn soha gyermeke, az ő halálának napjáig." 2 Sám 6:23
"De elvevé a király Aja leányának, Rispának két fiát, kiket Saulnak szült vala, Armónit és Méfibósetet, és a Saul leányának, Mikálnak öt fiát, kiket szült Barzillai fiának, Adrielnek, a Méholátból valónak." 2 Sám 21:8
Mikálnak nem voltak gyermekei, a 2 Sám 21:8-ban Saul másik lánya Méráb kellene, hogy szerepeljen (ld. 1 Sám 18:19-et).
A másik példa a gadarénus megszállott esete. Egyedül volt a megszállott, vagy pedig ketten voltak (Mt 8:28, Mk 5:2)? Egy bíróságon nem állná meg a helyét ez a két tanúvallomás, márpedig Isten Bíróként mutatkozik be.
2. Istenkáromlás és bálványimádás egy könyvre azt mondani, hogy az Isten Igéje! A Biblia szerint Jézus az Isten Igéje. A Biblia csupán egy könyv, amit olyan emberek írtak, akik találkoztak Isten valódi Igéjével, és leírták az ő bizonyságtételüket. Lehet, hogy a Szent Szellemtől ihletett a nagy része, de sehol se tanítja a Biblia azt, hogy Isten beszéde egy könyvbe lenne zárva. Erre mondod te:
"A TELJES írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre..." 2 Tim 3:16
Érdekes, de a megtérésem után a Bibliaórán ez volt az első Ige, amivel kezdtük... Csak hogy ez egy manipulatív fordítás, hogy a hívőket egy könyvhöz láncolják a valódi Ige helyett! Így a helyes:
"MINDEN ÍRÁS, AMELY ISTENTŐL IHLETETT jól használható (hasznos) tanításra, meggyőzésre, helyreigazításra, az igazságosságban való nevelésre" (Vida Lajos ford.)
Az, hogy Istentől ihletett egy írás, nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne, mivel tökéletlen embereken keresztül nem jöhet tökéletes. Egyedül az Úr a tökéletes és Ő a tökéletes Ige, nem pedig egy könyv. Jézus nem arra hívott el, hogy egy könyvet bújjunk és egy könyvre építsük az életünket! Ő azt mondta, hogy Őt kövessük! Pünkösd után a tanítványoknak nem volt Bibliájuk, nem volt Újszövetségük, nem iratkoztak be teológiára, viszont volt egy Jézusuk, akit valósággal megismertek, és Őt követték, nem pedig könyveket...
Jézus a valódi Ige. A Biblia hasznos - nem tagadom, de csak azután, ha megismertük Jézust, ha ismerjük az igazi Igét és ha megkaptuk a Szent Szellemet, aki elvezérel minket minden igazságra. János apostol nem azt mondta a hívőknek, hogy nektek van egy Bibliátok és mindent tudtok (most a kereszténység erről szól!), hanem, hogy "kenetetek van a Szenttől és mindent tudtok"!
A Biblia a sátán kedvenc könyve, ő nagyon jól ismeri azt, és szereti idézni - de a betű megöl. A Könyv csak írástudóvá és farizeussá teszi a hívőket. Rengeteg ilyen hívő van, és én is ilyen voltam. Ismertem a Bibliát, de nem ismertem Jézust. Kevés az, ha halljuk Jézus hangját. Az Ő juhai hallják az Ő hangját ÉS ismerik Őt ÉS követik Őt. Nem egy könyvet, hanem Jézust:
"arról tudjuk meg, hogy megismertük őt, ha az ő parancsolatait megtartjuk. A ki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság." 1 Ján 2:3-4
3. Aki mégis azt mondaná, hogy a Biblia Isten tévedhetetlen szava, meg kéne tudnia válaszolni azt, hogy akkor jó, de melyik fordítás? Vagy az eredeti? De melyik az? Nincs a birtokunkban például az eredeti görög Újszövetség. Van ezernyi kézirat töredék, de rengeteg különbség és eltérés van bennük. Van, hogy egy fél mondat az egyik görög szövegben benne van, a másikban nincs - akkor most melyik Isten Igéje? Melyikben bízhatunk? És melyik fordításban?
Ha valaki hozzászokott ahhoz, hogy egy Biblia fordítást olvas csak, és a kezébe vesz egy másikat, azt fogja tapasztalni, hogy a sajátjában sokszor teljesen mást olvasott. És vannak, akik a saját hitüket csak egyetlen Biblia fordítással tudják alátámasztani. Veszélyes dolog tud ám lenni a Biblia! Nagyon jól távol lehet tartani vele a hívőket Isten valódi Igéjétől. Mint Jézus korában az írástudók. Az írásokkal a kezükben fognak elkárhozni sokan, mert nem ismerik a valódi Igét, aki nem más, mint Jézus. Nincs más Ige rajta kívül. A Biblia nem Isten Igéje, csupán egy könyv Isten Igéjéről.
"Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek RÓLAM" Ján 5:39
4. Jézus a feltámadása után nem azt mondta a tanítványainak, hogy "menjetek el Jeruzsálembe, és várjátok meg, míg kaptok egy-egy Bibliát a kezetekbe", hanem azt mondta nekik, hogy várjátok meg az Atyának az ígéretét, a Szent Szellemet, Aki minden igazságra elvezet titeket. Ezt élte át Pál is, miután találkozott Jézussal. Ő nem töltötte le az internetről mp3-ban a többi apostol tanításait, hogy azt hallgatta volna és arra építette volna az életét. Nem járt el hetente 3-szor Jánoshoz magánórákat venni teológiából. Nem volt Újszövetsége - hogy is lett volna, mikor több, mint a felét ő írta. Nem, teljesen különvonult és évekre eltűnt. Személyesen az Úr építette őt fel, mert egy valóságos kapcsolatban volt Vele. És ez nem rendkívüli dolog, hanem a keresztény élet természetes része. Mert az az örök élet, hogy megismerjük Isten és akit ő elküldött, a valódi Igét, Jézus Krisztust.
Ne a Bibliára építsd az életedet, hanem Jézusra!
lsandor
Tehát ember nem tud olyan gondolatokat,"gyakorlati bölcsességeket" lejegyezni,mint:
"És eskesse meg őt a pap, és ezt mondja az asszonynak: Ha nem hált veled senki, és ha el nem hajoltál tisztátalanságra a te férjed mellett, ne ártson néked ez az átokhozó, keserű víz.
Ha pedig elhajoltál a te férjed mellől, és megfertőztetted magadat, és valaki közösült veled a te férjeden kívül,
Miután megeskette a pap az asszonyt az átoknak esküjével, ezt mondja az asszonynak: Tegyen tégedet az Úr átokká, és eskü-példává a te néped között, megszárasztván az Úr a te tomporodat, és a te méhedet dagadtá tévén.
És menjen be az átokhozó víz a te belső részeidbe, hogy megdagadjon a te méhed, és megszáradjon a te tomporod. Az asszony pedig mondja: Ámen! Ámen!
És írja fel a pap ez átkokat levélre, azután törölje le a keserű vízzel.
És itassa meg az asszonynyal az átokhozó keserű vizet, hogy bemenjen ő belé az átokhozó víz az ő keserűségére.
Azután vegye el a pap az asszony kezéből a féltékenységi ételáldozatot, és lóbálja meg azt az ételáldozatot az Úr előtt, és áldozzék azzal az oltáron.
És vegyen egy marokkal a pap az ételáldozatból emlékeztetőűl, és füstölögtesse el az oltáron, és azután itassa meg az asszonynyal a vizet.
És ha megitatta vele a vizet, akkor lészen, hogy, ha megfertőztette magát, és hűtelenné lett az ő férjéhez, bemegy az az átokhozó víz ő belé az ő keserűségére, és megdagad az ő méhe, és megszárad az ő tompora, és az az asszony átokká lesz az ő népe között."
(Móz.4;5 19-27)
Ilyen dolgokat csakis a legnagyobb bölcsesség,és szeretet gondolhat,te ezt tényleg őszintén állítod?
Sajnos tudományos szempontból nem áll éppen a magaslaton "enyhén" szólva:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Kedves kérdező!
Csak tanulmányozni kell a Bibliát és elmélkedni az abban leírtakon,és rájössz,hogy ez mind csak is igaz lehet.
A Bibliát 1600 éven keresztül írták negyvenen.Nekem ne mondja senki azt ,hogy ezek az emberek össze tudtak volna beszélni ,hogy ugyanazt írják le amit a másik,mert ugye erre számos példa van,hogy többszáz évvel előre megírta azt ami fog történni,és aztán egy másik író aki sokkal később élt,leírta amikor megtörtént.
Amiket megjövendölt,vagy megjövendőltetett az Isten az eddig még mindd beteljesedett.
Ha beleolvasunk a Timóteusnak írt levelében Pálnak a 3.fejezet első 5 verse leírja,hogy milyenek most az emberek.
Aki veszi a fáradtságot és elolvassa rájön,hogy ez sajnos így igaz ahogy oda le van írva,akkor kérdem én:egyszerű halandó emberek ezeket a dolgokat honnan tudhatták volna akkor,abban az időben.
Körbe kell csak nézni a világban és látjuk,hogy mindd azok teljesednek amiket az Isten,a prófétái által megjövendőltetett és leíratott!
Hozzá olvashatjuk még ugyanebben a fejezetben a 16.és 17.verset is,ami leírja ,hogy a Teljes írás vagyis a Biblia Istentől származó ihletett írás!
„ Az írásművek hitelességét igazoló ókori kéziratok száma tekintetében, valamint az eredeti és a hitelességet bizonyító kéziratok keletkezése között eltelt évek vonatkozásában a Bibliának döntő fölénye van az ókori klasszikus írásművekkel [Homérosz, Platón és mások írásaival] szemben . . . A bibliai kéziratokhoz viszonyítva csupán maroknyi klasszikus kézirat van. Egyetlen régi könyvnek sincs annyi bizonyíték a hitelességére, mint a Bibliának” (The Bible From the Beginning. [New York, 1929] P. Marion Simms, 74., 76. o.).
Egy 1971-ben közzétett beszámolóból kiderül, hogy valószínűleg 6000, kézzel írt példány létezik a Héber Iratok egészéről vagy egyes részeiről; a legrégebbi az i. e. harmadik századból való. A Keresztény Görög Iratokból mintegy 5000 görög nyelvű kézirat van, a legrégebbi az i. sz. második század elejéről származik. Ezenkívül több példány van más nyelvű korai fordításokból is.
A The Chester Beatty Biblical Papyri című hétkötetes művének bevezetőjében Sir Frederic Kenyon ezt írta: „ Az első és legfontosabb következtetés, amit a [papiruszokkal kapcsolatban elvégzett] vizsgálatokból levonhatunk, megnyugtató, mivel igazolja a meglevő szövegek épségét, mely lényegbevágó. Sem az Ó-, sem az Újszövetségben nem állapítható meg feltűnő vagy alapvető eltérés. Egyetlen jelentős kihagyás vagy betoldás sincs, sem olyan eltérések, amelyek lényeges tényeket vagy tanításokat érintenének. A szövegeltérések jelentéktelenek, például a szórendet vagy a szóhasználat pontosságát befolyásolják . . . A legnagyobb jelentőségük ezzel szemben az, hogy az eddigieknél korábbi időből származó bizonyíték révén megerősítik a meglevő szövegek változatlanságát” ([London, 1933] 15. o.).
Igaz, hogy egyes bibliafordítások szorosabban követik az eredeti nyelven mondottakat, mint mások. Néhány modern, körülíró Biblia megengedi magának azt a szabadságot, hogy olykor módosítja az eredeti jelentést. Némelyik fordító megengedhetőnek tartja, hogy személyes hitbeli meggyőződését belevigye a fordításába. De ezek a gyengeségek kiütköznek a különböző fordítások összehasonlítása során.
Szia. Kedves kérdező.
A kérdésed második felére szeretnék válaszolni.
A Biblia azt írja magáról hogy "Istentől ihletett" (2Timóteusz 3:16.) Mit jelent ez? Maga a Biblia így felel erre a kérdésre:" Istentől szóltak emberek, amint a szent szellem vezette őket". 2Péter (1:21)
Nézzünk egy szemléltetést! Tegyük fel, hogy egy üzlet ember írat egy levelet a titkárnőjével. A levél az üzlet ember gondolatait és utasításait tartalmazza, tehát igazából az ő levele, nem a titkárnőé. A Biblia ehhez hasonlóan Isten üzenetét tartalmazza, nem azokét az emberekét, akik leírták. Ezért írhatta Pál hogy "hálát is adunk az Istennek, mert amikor az Isten szavát kaptátok, melyet tőlünk hallottatok, nem emberek szavaként fogadtátok el, hanem pontosan akként, ami igazából, Isten szavaként..."
A Bibliát kb 40 ember írta és megírása 1600 évig tartott. Írói különböző korokban éltek, és sokféle társadalmi réteget képviseltek. Voltak közöttük földművesek, halászok, és pásztorok, de próféták, bírák és királyok is. Lukács az evangélium író orvos volt. az írók eltérő körülményei ellenére a Bibliát az elejétől a végéig belső összhang jellemzi.
A Biblia tudományos szempontból is pontos. Abban az időben, amikor még téves elképzelések éltek az emberekben a Föld alakjáról, a biblia a Föld kerekségéről vagyis gömb alakjáról beszélt.(Ézsaiás 40:22). Azt is pontosan jelentette ki, hogy a Föld a semmire van függesztve.(Jób 26:7). A Biblia természetesen nem tudományos kézikönyv, de amikor tudományos kérdéseket érint mindig pontos.
Vissza térve az első kérdésedre. A Szentírás elferdítése hozzáigazítása a saját elképzeléseinkhez maradandó károkat okozhat. Péter arról ír(2 levele 3:16-ban):"ezekben mindamellett van néhány nehezen érthető dolog, amelyet a tanulatlanok és állhatatlanok kiforgatnak, miként az Írások többi részét is a saját pusztulásukra".
Kétféle módszer segíthet a Bibliát helyesen megérteni. Először is bármely kijelentés esetén a szövegösszefüggést (a megelőző és a következő bibliaverseket)kell figyelembe venni. Ezt követően összehasonlítjuk a szöveget a Biblia más részeiben található, ugyan azzal a témával foglalkozó kijelentésekkel. Ily módon engedjük, hogy Isten saját Szava irányítsa a gondolkodásunkat és ne mi hanem Ő magyarázza meg saját Szavát.
Kellemes olvasást.
"A Biblia tudományos szempontból is pontos. Abban az időben, amikor még téves elképzelések éltek az emberekben a Föld alakjáról, a biblia a Föld kerekségéről vagyis gömb alakjáról beszélt.(Ézsaiás 40:22). Azt is pontosan jelentette ki, hogy a Föld a semmire van függesztve.(Jób 26:7). A Biblia természetesen nem tudományos kézikönyv, de amikor tudományos kérdéseket érint mindig pontos. "
MÉG VÉLETLENÜL SE olvasd el a 15-ös kommentet és az ott található linket ami MEGCÁFOL TÉGEG!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!