Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia miért bünteti a nemi...

A Biblia miért bünteti a nemi erőszak áldozatait, ahelyett, hogy segítené őket?

Figyelt kérdés

5Mózes22,23-24:

Ha szűz leány van jegyben egy férfiúval, és megtalálja azt valaki a városban, és vele hál: Vigyétek ki mindkettőjöket annak a városnak kapuja elé, és kövezzétek meg őket kővel, hogy meghaljanak. A leányt azért, hogy nem kiáltott a városban, a férfit pedig azért, hogy meggyalázta az ő felebarátjának feleségét. Így tisztítsd ki a gonoszt Izráelből.

5Mózes22,28-29:

Ha valaki el nem jegyzett szűz leánynyal találkozik, és megragadja azt, és vele hál, és rajta kapják őket: Akkor a férfi, a ki vele hált, adjon a leány atyjának ötven ezüst siklust, a leány pedig legyen feleségévé. Mivelhogy meggyalázta azt, nem bocsáthatja el azt teljes életében.

2013. jan. 23. 14:55
1 2 3
 21/26 munyamunya ***** válasza:
15%

Kedves kérdező!

Te valamiért nagyon haragszol a "Bibliára". Ezen én nem tudok segíteni, ha ennyire rosszul érint, idegesít téged, inkább ne olvasd szerintem. A Teremtő, Mindenható, Örökkévaló Isten beszéde, rendelései igazak, ezt azonban nem mindenki tudja bevenni. Ne erőltesd, ha csak bosszankodni tudsz rajta.

Erre a feltevésedre azért még válaszolok:

A ""meggyalázta az ő felebarátjának feleségét"" a héberben olyan szóval van jelölve, aminek a töve bemocskolást, megrontást jelent (használja úgy is az Írás, hogy 'meglázni magam', 'megszégyenülni', 'lesújtva lenni').

A törvény szerint az indulatból illetve előre megfontoltan történt gyilkolás számít bűnnek. A véletlenül, akaratlanul történt emberölést törvény szerint a gyülekezetnek nem kellett megtorolnia, az elkövető menedékvárosba mehetett, ahol életben maradt, habár az elhunyt családjának - de csak nekik, nem az egész népnek - joga volt őt megölni, ha a menedékvároson kívül találták. Persze itt megint igaz az, hogy minden törvény szerinti büntetés felett ott áll az irgalmasság, és a személyem elleni vétket elengedhetem a másiknak bármikor, a törvény inkább a büntetés maximumát szabja meg. Ugyanakkor az Isten iránti engedetlenség büntetését ember nem változtathatja meg, így pl. a szombat megszegését nem nézhették el maguktól senkinek, mindenképpen végre kellett hajtani az ítéletet.

Nem kívánom, hogy egyetérts mindezzel, csak azt mondom, hogy az Írásokban ez így van megadva.

2013. jan. 25. 09:10
 22/26 A kérdező kommentje:

"Te valamiért nagyon haragszol a "Bibliára". "

igen, mert sok helyen az erőszakot, elnyomást hirdeti, és úgy állítja be, mintha igazságos lenne (pl. megölni valakit, mert házasságtörést követett el, és hasonlók).

2013. jan. 25. 14:38
 23/26 rozsdamentesacéltörp válasza:
78%

Kedves Kérdező!

Bár látom, már majdnem 2 hónapja érkezett válasz, remélem még elolvasod, csak most találtam rá erre a kérdésre és igen érdekes a témája.

Én is kritikus vagyok a Bibliával kapcsolatban. Sok alkalommal elkezdtem olvasni, (hátha hozzátesz az erkölcsi fejlődésemhez) de minden alkalommal abbahagytam, mert - bevallom - felidegesített. Ilyen és ehhez hasonló kijelentések és ellentmondások miatt. A Bibliát nagyon szkeptikusan és kritikusan kell kezelni manapság. Nem szabad minden szavát készpénznek venni. Akárhogy hirdeti a felebarátaink, sőt ellenségeink iránti szeretetet, a Talio-elv (ti.: szemet-szemért, fogat-fogért) nem egy helyen felsejlik benne. A nemi erőszak áldozatait ma is "büntetik", csak máshogy. Hány meg hány helyen olvasni, hallani olyan véleményeket, miszerint a lány hiányos öltözéke és kihívó/óvatlan viselkedése miatt "megérdemelte", ami vele történt. De ez csak egy védekezés. Igazságosságba vetett hit. Mondván velem (rokonaimmal) ez nem történhet meg, mert nem vagyok ilyen. Pedig megtörténhet bárkivel. Vegyünk egy, a vallással "ellentétes", nézetet. Nagyon népszerű manapság az evolúciós pszichológia, ami picit megmagyarázza, miért követnek el a férfiak inkább nemi erőszakot. Sokan ezt érvnek használják. Pedig egy tudomány, azzal, hogy megmagyaráz egy jelenséget, NEM legitimál semmit.

Visszatérve a Bibliához, vannak érdekes és szép részei. (Személyes kedvencem Pál apostol első levele a korintusaikhoz.) De nem szabad túl komolyan venni az egészet az általad leírtak és sok más rész miatt sem. A meggyőződéses vallásosak meg írjanak, amit akarnak. Azt is szkeptikusan (okosan) kell fogadni, mint mindent manapság.

2013. márc. 13. 12:51
 24/26 A kérdező kommentje:
elolvastam :)
2013. márc. 13. 23:28
 25/26 anonim ***** válasza:
62%

Egyszerű. MÓZES (Ószövetség) = Zsidók írták, régi zsidó tanítások... Akkori embereknek "kemény" volt a szíve és ilyen törvényeik voltak.

Újszövetségben Jézus már nem így vélekedett, lásd.: Szamaritánus nő (felemelte, szóba állt vele és felajánlotta neki, hogy az ő "forrásából igyon", mert az sosem apad ki. Isten nem nézi le, értékesnek tartja az embert. A zsidók és az ő törvényeik meg már más tészta, de úgy gondolom az embernek pont az ilyen felfogása miatt kellett egy megváltó, aki ezt átírja. És most jöhet a lepontozás.:D:D

2013. jún. 15. 22:55
 26/26 anonim válasza:
Ne legyél buta. Nem bünteti Isten a nemi erőszak áldozatait. Ott az volt a hangsúly, hogy a lány nem kiabált ami azt jelenti, hogy simán csak paráználkodott, Ha tovább irta volna az illető a biblia verset akkor érthetőbb lenne. Ha kiált a lány, vagyis segitséget kér mert áldozattá vált, a fiú/férfit kövezik csak meg. Tehát különbséget tesz a Biblia az erőszak és a paráználkodás között.
2018. nov. 17. 04:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!