A Bibliában esetenként miért engedélyezik a nemi erőszakot?
"Nem. A vendégeket becsülte annyira, hogy inkább feláldozta a lányait. De te ezt nem érted. Nem is akarod."
nem így gondolom, és pont azért, mert értem. csak ezt te nem akarod megérteni, ezért úgy próbálod beállítani, mintha én nem akarnám.
"Kedves Kérdező, miért kéred számon a mai embereken, hogy 4000 éve mit csinált valaki? Nem Isten mondta neki, hogy küldje ki a lányait, hanem ő döntött úgy. Sehol nem olvasni, hogy Isten azt mondta volna neki, hogy erőszakoltassa meg őket. Sőt, még meg is mentette a lányokat ettől.
A másik meg, hogy elég nagy korlátoltságra vall, ha nem fogod fel, hogy akkor teljesen más viszonyok uralkodtak. Igen, a vendég férfi nagyobb becsületben állt, mint a saját lánya. Meglehet erről a véleményed, megvan az enyém is, elhiheted, hogy hasonló esetben én sem a kislányomat küldeném ki. De akkor ez volt a szokás. Pont. Akkor is, ha nem tetszik."
Az nem tetszik, hogy egy ilyen elavult, és káros dolgot szent könyvként tisztelnek, ami számos más helyen is tele van olyan dolgokkal, amivel az erőszakot, elnyomást erősíti. Így, egy csomóan a Bibliára hivatkozva engednek meg maguknak bűnöket.
"Az nem tetszik, hogy egy ilyen elavult, és káros dolgot szent könyvként tisztelnek, ami számos más helyen is tele van olyan dolgokkal, amivel az erőszakot, elnyomást erősíti. Így, egy csomóan a Bibliára hivatkozva engednek meg maguknak bűnöket."
Említsél meg kérlek egyetlen olyan esetet, amikor valaki kiadta a lányait, hogy megerőszakolják, arra hivatkozva, hogy Lót is ezt tette.
"Említsél meg kérlek egyetlen olyan esetet, amikor valaki kiadta a lányait, hogy megerőszakolják, arra hivatkozva, hogy Lót is ezt tette.
"
nem konkrétan Lótra gondoltam. A Biblia tele van más erőszakkal is, azokra utaltam.
pl. állatok kivégzése, kényszerházasság, Melegek üldözése. X, Y kivégzése (ha a biblia szerint halálos bűnt követtek el), önkínzások..
De pl. a Bibliában az is benne van, hogy ha városban úgy erőszakolnak meg valakit, aki már el volt jegyezve, hogy az nem tudott kiáltani, akkor öljék meg. Ha meg még nem volt házas, hozzákényszerítették a nemi erőszakolójához.
nemrég pl. egy megerőszakolt lányt nem láttak el a katolikus kórházakban...
A Bírák könyvében a Levita kiadta a saját feleségét/szeretőjét, sőt ez alapján precedens értékű, tehát elvileg ilyen eseten ki lehetne adni a saját lányod/feleséged.
... És mikor vígan laknának, ímé a város férfiai, a Béliál fiainak emberei, körülvették a házat, és az ajtót döngetve, mondának az öreg embernek, a ház urának, mondván: Hozd ki azt a férfiút, a ki házadhoz jött, hogy ismerjük meg őtet.
23. És kiment hozzájuk az a férfiú, a háznak ura és monda nékik: Ne, atyámfiai, ne cselekedjetek ilyen gonoszt, minekutána az a férfiú az én házamhoz jött, ne tegyétek vele azt az alávaló dolgot.
24. Ímé itt van hajadon leányom és az ő ágyasa, ezeket hozom ki néktek, és ezeket nyomorgassátok, és tegyétek velök azt, a mit csak tetszik, csak e férfiúval ne cselekedjétek azt az alávaló dolgot.
25. A férfiak azonban nem akartak reá se hallgatni. Ekkor kézen fogta az a férfiú az ő ágyasát, és kivitte nékik az utczára. Ezek pedig megszeplősíték őt, és gonoszul élének vele egész éjszaka reggelig, és csak mikor feltetszett a hajnal, akkor bocsátották el. (Bírák 19.)
#4 és #9 nagyon jó válasz. Én szinte ugyanezt írtam volna le.
Annyit még hozzátennék, hogy Lót döntésében nyilvánvalóan benne volt a zsidó tradíció is. Márpedig van egy olyan hogy (talán vendégjog?) hogy a vendégeket igen nagyra tisztelték, és védelmezték az életüket is ha kellett.
Zsolt75, te nagyon hülye!
"A Biblia ószövetség része a zsidó Tóra másolata. Amit ott olvashatsz az ZSIDÓ mentalitás"
A Tórák az az ószövetség első öt könyve. az egy és ugyanaz, nem a másolata. és képzeld, a kereszténység bizony a zsidó vallásból fejlődött ki, egy az alapja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!