Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért NEM engedélyezik/néd az...

Miért NEM engedélyezik/néd az aktív eutanáziázt?

Figyelt kérdés

aktív eutanázia=valamiylen eszközzel,pl. méreginjekció, hozzásegítik a haldoklót a megvéltó halálhoz

passzív eutanázia= lekapcsolják az életben tartó gépekről, megvonják az életben trató szert, nem élesztik újjá gíy magától hal meg

Miért NEM engedélyeznétek?

2009. okt. 5. 17:06
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
91%

Nem tudok ellenérvet, uganis abban hiszek, hogy mindenkinek joga van megválasztani azt, hogy mikor haljon meg. Ha ehhez segítség kell, hát tehesse meg.

Viszont ne más adja be a méreginjekciót, hanem a halni kívánó saját maga. Másra ne testáljanak ekkora lelki terhet.

2009. okt. 5. 17:11
 2/36 anonim ***** válasza:
90%

ha már nagyon szenved és csak gépek tartják életben és úgyis meghalna, én sem értem, miért nem döntheti el... hiszen már nem él, csak szenved szegély... borzalmas lehet minden nap arra kelni,hogy még mindig itt vagyok gépekhez kötve, fájdalmaim vannak és tudom, csak akkor lesz vége, ha meghalok... ha az élethez mindenkinek joga van, akkor a halálhoz is lehetne! én sem értem...

indokolt esetben (mikor már semmilyen remény nincs felépülésre,javulásra,gépektől való elszakadásra)engedélyezni kellene

2009. okt. 5. 17:20
 3/36 anonim ***** válasza:
88%
Mivel én mellette állok, így nem nagyon tudok ellenérveket felhozni. Talán mert nem lehetünk biztosak benne, ki férhet hozzá a gyógyszerekhez, illetve ha az orvos besokall, vagy van valami dilije, akkor úgy dönthet, hogy megrövidíti a páciens életét. :S
2009. okt. 5. 17:21
 4/36 anonim ***** válasza:
60%

Ha más adja be: gyilkosság, nem eutanázia.

Ha magának adja be: öngyilkosság, nem eutanázia.

Viszont igaz, hogy az évtizedes szenvedésnek nincs sok értelme.

2009. okt. 5. 17:22
 5/36 anonim ***** válasza:
66%
Egy másik kérdésre már megírtam: A jelenlegi magyar társadalmat nem tartom alkalmasnak rá. Rengeteg lenne a visszaélés, a kicsikart, kikényszerített vagy hamis eutanáziakérő nyilatkozat. Meg a mohó orvosok is hálapénzért mindenre hajlandók. Nem nekünk való ez. De én általában is ellenzem, egyetértek a pápával, aki a halál kultúrájáról beszél ezzel kapcsolatban.
2009. okt. 5. 17:26
 6/36 anonim ***** válasza:
85%
És, hogyan gondoltátok? Milyen formanyomtatványok kellenek (remélem nem gondoltátok, hogy csak úgy a nagyvilágba benyomunk egy adag mérget). Milyen mérget adnátok be? Mi van, ha a páciens aláírja a még nem is létező dokumentumot, hogy akarja, de meggondolja magát és olyan állapotba kerül, hogy nem tudja közölni? Ki hajtaná végre? Ki finanszírozná? Ki vállalja a felelősséget, hogy biztosan belehal, nem csak megnyomorodik? Mekkora az a mennyiségű méreg amit be kell adni és milyen fajta? Mi van, ha visszaélés történik és a dokumentumot meghamisítják? Mi a helyzet ha az orvos beadja, de a beteg nem akarja, majd később arra hivatkozik az orvos, hogy akarta? Hova kell benyújtani a kérelmet, ki bírálja el?
2009. okt. 5. 17:32
 7/36 anonim ***** válasza:
80%

A dolog úgy működne valahogy, hogy a páciens ha képes rá, és józanul gondolkodik, akkor maga nyomja meg azt a bizonyos gombot, ami a kezére előre bekötött tűből egy csövön keresztül mérget fecskendez az ereibe. Az orvosok miután minden kész, utoljára figyelmeztetik, hogy a gomb megnyomása a halálát okozza, így maga dönt végig. Ha a páciens nincs öntudati állapotban, akkor nem is tud dönteni, tehát nem is lehet szó aktív eutanáziáról.

Az élethez/halálhoz mindenkinek joga van, még akkor is, ha amúgy teljesen egészséges. Ebbe sem az egyháznak, sem a pápának sem az államnak nem lehet beleszólása. Az a dolog, hogy a társadalom elítéli, és tiltja az öngyilkosságot, a középkorban terjedt el, és az öngyilkosság akkoriban ugyanolyan bűnnek számított, mint más meggyilkolása. Érthető volt, mert akkoriban rosszul éltek az emberek, és ha mindenki megöli magát, akkor nem lesz aki megtermelje a búzát, és odategye a pápa elé a kenyeret.

2009. okt. 5. 17:41
 8/36 anonim ***** válasza:
0%
Nem engedélyezném, mert senkinek sincs jogában életet elvenni!
2009. okt. 5. 17:44
 9/36 A kérdező kommentje:

Válasz 17:32-nek.

És, hogyan gondoltátok? Milyen formanyomtatványok kellenek (remélem nem gondoltátok, hogy csak úgy a nagyvilágba benyomunk egy adag mérget). Ez a legkisebb gond sztem.

Milyen mérget adnátok be? Már létezik, Svájcban alkalmazzák is.

Mi van, ha a páciens aláírja a még nem is létező dokumentumot, hogy akarja, de meggondolja magát és olyan állapotba kerül, hogy nem tudja közölni? Vállani kell a felelősséget. Ezzel nem lehet mit tenni.

Ki hajtaná végre? páciens maga, vagy ha fizikailag képtelen akkor hozzátartozó. Én megtenném egy szenvedő rokonomért.

Ki finanszírozná? Egy ampulla mérget? Ne hülyéskedj. Sokkal olcsóbb mint további kínkeserves hónapokig életben tratani és kezelni.

Ki vállalja a felelősséget, hogy biztosan belehal, nem csak megnyomorodik? Azért van egy dózis ami fölött már elég biztos a dolog...

Mekkora az a mennyiségű méreg amit be kell adni és milyen fajta? Már meg van vélaszolva, de ha nem lenne, akkor is van rá elég sok lehetőség.

Mi van, ha visszaélés történik és a dokumentumot meghamisítják? Visszaélések mindig lesznek mindennel. Ezalapján szüntessünk be minden komoly intézményt.

Mi a helyzet ha az orvos beadja, de a beteg nem akarja, majd később arra hivatkozik az orvos, hogy akarta? Tanúkkal, video vagy hangfelvétellel, stb lehet igazolni sokmindent.

Hova kell benyújtani a kérelmet, ki bírálja el? A gyógykezelésért sem nyújtasz be kérelmet. Jár és kész. A halál is jár.

Válasz 17:44-nek.

A halálos beteg utolós napjait már nem nevezném életnek. Másrészt meg életben tratani van jogunk, mikor a természet már megölte volna?

Válasz 17:22-nek.

Dobálózol a szavakkal de te sem tudod eldönteni, hogy mivel értesz egyet.

Ezek a személyes véleményeim voltak.

Kiegszítés: Mint írtam, Svájcban már megvalósították a dolgot. Az orvos kikeveri a koktélt és otthagyja a beteg szobájában. Vannak akik más országból járnak Svájcba meghalni.

2009. okt. 5. 18:00
 10/36 anonim ***** válasza:
46%

Az aktív eutanáziát ellenzem. A passzívval csak akkor értenék egyet,ha lenne lehetőség arra,hogy amíg szellemi képességének teljesen birtokában van,tesz egy nyilatkozatot,hogy mesterségesen ne tartsák életben,ha a felépülésére nincs remény vagy magatehetetlen lesz,és állandóan mások ápolására szorul.Ezt a nyilatkozatot időnként megkellene újítania ( főleg,ha még fiatal),így az is elkerülhető lenne,hogy idóközben meggondolta magát.

Ennek a nyilatkozatnak a birtokában egy több tagú 4-5 fős orvosi konziliumnak ( lehetőleg nem egy kórházban dolgozó orvosokból állónak,kellene dönteni az euthanáziról és lekapcsolni a gépekről a haldoklót.

Egyébként meg sok esetben megteszik a nem fizető beteggel,hogy nem kap megfelelő gyógyszert,vagy éppen több pl.morfiumot kap a kelleténél és hagyják meghaln i.Csak ezt senki nem tudja bebizonyítani.

2009. okt. 5. 18:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!