A Bibliában esetenként miért engedélyezik a nemi erőszakot?
Ezt Lót "engedélyezte", nem Isten. Egyébként meg egy rendkívül barbár társadalom volt, a mai eszünkkel fel sem tudjuk fogni, ami akkor ment.
De itt legalább megmenekültek a lányok. Ha ennél is durvább történetet szeretnél olvasni, javaslom a Bírák könyve 19. fejezetét.
Először is ez az Ige nemrég az egyik topikban hangzott el, gondolom onnan vetted. Másodszor: Az ókori emberek gondolkodását ne hasonlísd a mai modern emberek gondolkodásához. Sokminden máshogy működött, ahogyan manapság. Egy kiegyensúlyozott európai, vagy amerikai ember számára például a többnejűség elfogadhatatlan manapság, míg akkoriban divatos volt. Ez ugyanígy igaz, a női jogokra is. Az ókori olimpián a lelátóra a nők még a lábukat sem tehették be, manapság azonban már részt is vehetnek rajta, sőt érmeket is nyerhetnek. Ilyen szemmel kell nézni a régi bibliai iratokat is.
Abban a fejezetben, amelyet te idéztél, Lótnak két választása volt, mert a hozzá betért angyalokat, akik férfi alakban voltak jelen, kikérték a város férfiai, mivel homoszexuális kapcsolatot akartak velük létesíteni. Lót ajánlta nem volt véletlen. A két rossz lehetőség közül inkább beleegyezett abba, hogy a saját lányain tegyenek erőszakot a férfiak, minthogy homoszexuális kapcsolat keletkezzen a hozzá betért vendégekkel. Másrészt Lót igaz ember volt, így bízhatott abban is, hogyha kiadja a lányokat, akkor Isten közbe fog lépni. Ez meg is történt, mivel az angyalok cselekedtek, így a lányoknak nem esett semmi bajuk. Ez persze pusztán egy feltételezés, de ami itt a lényeg, hogy Lót semmiféleképpen sem akarta azt, hogy a vendégek homoszexuális kapcsolatba kerüljenek, így hajlandó volt kiadni a saját lányait is. Ennyi a történet lényege.
Rosszul gondolod, egyáltalán nem a máik topikból vettem, nem is láttam itt, azt sem tudom melyik topik(okban) idézik még.
"A két rossz lehetőség közül inkább beleegyezett abba, hogy a saját lányain tegyenek erőszakot a férfiak, minthogy homoszexuális kapcsolat keletkezzen a hozzá betért vendégekkel"
az nagyon durva, hogy egy homoszexuális kapcsolatot jobban elítél a Biblia, mint egy nemi erőszakot ):
A világ általában nem olyan, hogy döntést kell hoznod azzal kapcsolatban, hogy hajlandó vagy-e kihasználni egy lehetőséget és ha kihasználod, akkor nyerni fogsz, ha pedig nem csinálsz semmit, akkor pedig nincs semmi veszíteni valód.
A világ sokszor olyan, hogy döntést kell hoznod annak érdekében, hogy minél kevesebbet veszítsünk.
Tudom, hogy abszolút mellébeszéltem, de úgy gondolom jó rajta elgondolkodni.
"Rosszul gondolod, egyáltalán nem a máik topikból vettem, nem is láttam itt, azt sem tudom melyik topik(okban) idézik még."
Akkor elnézésedet kérem, ezesetben tévedtem.
"az nagyon durva, hogy egy homoszexuális kapcsolatot jobban elítél a Biblia, mint egy nemi erőszakot ):"
Egyrészt nem egyszerű homoszexuális kapcsoaltot akartak velük létesíteni, hanem erőszakos közösülést szerettek volna.Ez látszik abból a reakcióból is amelyet Lót kínálatára válaszoltak. Hogyan is mondták ezek a férfiak Lótnak, miután Lót felajánlotta nekik a lányait?
"Azok pedig mondának: Eredj el innen. Ismét mondának: Ez egy maga nálunk a jövevény s ő szabja a törvényt? Majd gonoszbul cselekszünk veled, hogy nem azokkal. És reá rohanának a férfiúra, Lótra, felette igen, és azon valának, hogy betörik az ajtót." (1Móz 19,9)
Sodoma és Gomora eleve egy velejéig romlott város volt. Amikor Ábrahám arra kérte Istent, hogy ha talál benne 10 igaz embert, ne pusztítsa el, akkor Isten beleegyezett.Sajnos Nem talált benne tíz igaz embert, mindössze 3-an menekültek meg...Másrészt pedig a Biblia valóban elítéli a homoszexuális kapcsolatot, de szerintem ez most nem ide tartozik.
"A világ sokszor olyan, hogy döntést kell hoznod annak érdekében, hogy minél kevesebbet veszítsünk. "
"Egyrészt nem egyszerű homoszexuális kapcsoaltot akartak velük létesíteni, hanem erőszakos közösülést szerettek volna."
Ha mindkettő erőszak, miért lenne kevésbé rossz, ha valaki a saját lányait erőszakoltatja meg, mintha férfiakat erőszakolnak meg? Ennyire lenézi a nőket, értük nem kár annyira?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!