Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A gyűrűk ura és annak világa...

A gyűrűk ura és annak világa hogyan hozható össze a Bibliával?

Figyelt kérdés
Valaki azt mondja, hogy bibliai elemek vannak benne. Más szerint ezek keverve és csavarva vannak jelen sok okkult elemmel. Mit gondoltok, alkalmas olvasmány/film egy keresztény számára?
2013. jan. 7. 23:14
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

sok helyről hallottam, hogy okkult elemei vannak

ami ellene volt, ezt a két cikket olvastam:

[link]

[link]

2013. jan. 15. 21:23
 12/19 anonim ***** válasza:

Beleolvastam ebbe az illuminátusos cikkbe. Ezekkel vigyázni kell, mert akik ilyeneket írnak BÁRMIBE, szó szerint bármibe bele tudják magyarázni a dolgaikat. Én már itt befejeztem a cikket:

"The hobbits would from this viewpoint be the ignorant homo sapiens, who don't want to get involved and don't know very much about what is going on around and above them anyway."

Kifelejtette az cikk írója hogy a Gyűrűk Urában van külön emberi faj is.

2013. jan. 28. 22:15
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

De hogy a kérdésre is válaszoljak, egyszerűen ülj le és nézd meg, vizsgáld meg objektíven, ne akarj benne semmit látni, csak miután megnézted döntsd el, hogy szerinted milyen.

Trilógia... Nézd meg az elsőt, ha szerinted nem "alkalmas egy keresztény számára" akkor ne nézd meg a következő két részét. Ilyen egyszerű a dolog. Nem is értem mit kell csaknem egy hónapot rágódni azon hogy megnézzél-e egy filmet. Ha valakinek olyan erős hite van, az nem fog rosszra térni egy film miatt... Ne viccelj már.

2013. jan. 28. 22:45
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

"A gyűrűk ura és annak világa hogyan hozható össze a Bibliával?"

Sehogy.

2013. jan. 29. 13:39
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia,

én keresztény vagyok, ráadásul az elkötelezettebb fajtából. Azok után, hogy a főiskolai szakdolgozatom témája Tolkien volt, szerintem hitelesen és megfelelő ismeret birtokában tudok nyilatkozni.Ahogy egyik előttem szóló összefoglalta a hátteret, ami a Szilmarilokban található az teljesen megállja a helyét. Annyit hozzátennék, hogy az időbeli elhelyezés, amit felvázolt, egy teória. A másik, hogy a mi világunk leképezése egy más dimenzióban, mondhatni párhuzamosan. Én ehhez húzok,azt, hogy miért oldalakon keresztül tudnám írni.Azt javaslom, érdemes előbb a könyvet elolvasni, mármint a Gyűrűk urát és a Hobbitot, a Szilmarilok kicsit más stílus, de gyönyörű. Számomra a Gyűrűk urában csodálatosan megmutatkozik és kibontakozik sok dolog Istenről, elsősorban arról, ahogy Ő gondolkodik rólunk és az egymáshoz való viszonyunkról, nemegyszer a könnyekig megérintett. Szerintem Isten az, aki átjön belőle, ugyanis Tolkien odaszánt keresztény(volt, már a Mennyben van,de jó neki:) és nem akart mást üzenni. Tolkien azt mondja a kereszténységről, hogy az Igaz Mítosz ezért a mitológia nyelvén fogalmazódnak meg a történetei. Elolvastam a belinkelt cikkeket, feltételezem, hogy aki írta sem Tolkientől nem olvasott sem úgy általában nincs tisztában sok mindennel.Az egész egy demagóg hülyeség. Ahhoz viszont, hogy igazán megértsd Tolkient nagyon ismerni kell a Bibliát illetve érteni azt a különös nyelvet, amely a mitológia nyelve, nem árt tisztában lenni az angol, germán, izlandi mondákkal illetve sokszor a szavak(eredeti angol) etimológiájával. Ha ezekkel annyira nem vagy, akkor is egy értékes irodalmi alkotást tudsz magadévá tenni az elolvasása által. A filmben sajnos néhány dolgot betettek és kivettek ami felszínesen nézve nem olyan fontos, azonban a fentieket figyelembe véve(mitológia,Biblia, etimológia) van jelentősége. Egyébként attól, hogy keresztény valaki, még nincs feljogosítva, hogy véleményt formáljon bármiről, amit nem látott, olvasott, csak hallott róla valamit.Az intelligens ember elolvassa, és véleményt formál, keresztényként pedig megvizsgálom, hogy összhangban van-e a Bibliával, illetve, hogy mi a célja: puszta szórakoztatás vagy van-e komoly üzenete pl képregények, X-man filmek,ugye ezekről senkinek nem jutna eszébe, hogy okkult befolyásolás, van aki ezt szereti, valaki az operát.

2013. jan. 29. 14:12
 16/19 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, bocsánat a második legalább utánanézett pár dolognak ennek ellenére nem értem, hogy miért állít hülyeségeket.
2013. jan. 29. 14:18
 17/19 anonim ***** válasza:
A gyűrűk Ura szereplői végig hangsúlyozzák, hogy amit a tudatlan népek varázslatnak gondolnak, az nem varázslat, hanem tudomány. Tehát ez kb olyan, mint amikor az őserdőben élő törzsnek megmutatják a tv-t. Ők ezt varázslatnak tartják, nekünk tudomány.
2013. jan. 29. 18:36
 18/19 anonim ***** válasza:

A Gyűrűk Ura nemhogy "csak" keresztény, de egyenesen katolikus mű is! Ezt maga a szerző mondja, de aki képes a sorok között olvasni, észreveszi a lényeget.

Két kiváló cikk, ami sok mindent megmagyaráz.

[link]

[link]

2013. febr. 8. 10:43
 19/19 anonim válasza:
49%

Semmilyen valós mágia nincs benne, ahogy a Harry Potterben sem. A keresztény felfogással egyező erkölcs viszont teljes mértékben: pl. aki gonosz eszközökkel akarja legyőzni a gonoszt, maga válik gonosszá. Tehát a gonoszság eredeti kitervelője győzött.

Próbáljon valaki bottal az égre mutatni, majd mondja: "naur an edraith ammen!" ahogy Gandalf tette a Caradhras hágójánál, hogy tüzet gyújtson, és nem fog sikerülni. A Harry Potterben meg latin szószármazékokat mondanak és pálcát lengetnek, köze nincs a Biblia által leírt mágiához, ami a pokol erőihez fordulás: a Harry Potterben soha nem idéznek meg gonosz túlvilági lelket. Főleg nem olyan módon, ami működne. A latin szószármazékok és a pálcalengetés pedig teljesen hatástalan. Az abban a könyvben kitalált fiktív "mágia", hiába nevezik ugyanazzal a szóval, egy erőtérhet való hozzáférés, ami Rowling interjúja alapján genetikai alapú.

Valamiért a keresztények egy része annyi okkult jelenlétet vél a világban meg az emberi kultúrában látni, amit a valódi ezotériával foglalkozók se. A népszerű könyvekben "mágia" karakterlánccal bemutatott fantáziatörténések tipikusan az az eset, ami nem működik a való világban.

2016. aug. 23. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!