Mit gondoltok, mennyire igaz az alábbi állítás a buddhizmusról? Valóban inkább ateista filozófia eredetileg? (Ha be kellene sorolni: teista vs ateista).
A buddhizmusban "az eredeti doktrína sem a brahmanizmus által hirdetett „átman”, azaz a minden dologban meglévő mozdíthatatlan és állandó metafizikai centrum létezését, sem annak azonosságát „brahmannal”, a teremtő istennel, sem pedig a reinkarnáció tanát nem ismerte el."
"A buddhizmus ugyanis gyakorlatilag egy ateista vallás, de legalábbis közömbös az isten(ek) létével vagy nemlétével szemben"
Forrás: [link]
A buddhista, aki se nem állítja Isten, vagy istenek létezését, se nem tagadja, hanem a háttérben marad, és békésen mosolyogva hallgatja a másik kettő vitáját.
"...sem pedig a reinkarnáció tanát nem ismerte el."
Értsük úgy, hogy a személyes megtapasztalást részesítik előnyben, de a történeti Buddha visszaemlékezett korábbi életeire, amikor megvilágosodott. Nem arról van szó, hogy elutasítják a reinkarnációt.
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
A kérdés azért került kiírásra, mert az advaita vedanta (Shankara) és a buddhizmus tanításait, rendszerét hasonlítom össze. Eközben eddig ez volt számomra a fő különbség a két irányzat (advaita és buddhizmus) között:
1)
Buddhizmus eredetileg nem tartalmazott istentiszteletet. Később kezdték el Buddhát tisztelni, magasabbra emelni.
Az advaita védanta magába foglal istentiszteletet is (vagyis imádandó isteneket).
2)
A Buddhizmusban nincs egy "fix pont", egy "állandó metafizikai centrum"
Az advaita vedanta pedig tanít az atmanról, az Önvalóról, ami megtehető a "fix pontnak" vagy "állandó metafizikai centrumnak"
Majd ezekből vonva le a következtetést kezdek arra jutni, hogy:
a buddhizmus eredetileg ateista
az advaita vedanta pedig teista irányzathoz sorolható.
Megjegyzés: amikor istentiszteletről beszélek, akkor nem a keresztény istenképhez hasonló Istenre utalok, hanem az atman, Önvaló létére, ami mindent áthat, és nem egy kívülálló lény...
Érdekelnek még további meglátások, magyarázatok ebben a témában.
Előre is köszönöm szépen a segítő, előrevivő válaszokat! :)
Gondolkodtam és utánaolvastam, a véleményem megváltozott. De nem biztos, hogy pontos, hisz nem vagyok buddhista, felszínes a tanulmányom:
nem lehet ateista, mert hisz a lélekben. Az ateizmus pedig nem hisz semmiben, számára csak születünk, élünk, meghalunk.
Mobilról nehéz.
Szia!
Közben én is még mélyebbre ástam.
Itt találtam másik leírást is.
Ez alapján inkább teista.
Csak ugye nyugatiként hajlamosak vagyunk a teisztikus irányzatokat az ábrahámi istenképpel azonosítani. Pedig nem csak azok teisták...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!