Hogy kell viselkedni egy nem csak névlegesen kereszténynek a pogányokkal szemben?
"A pogányok vallása a pogányság"
Vicces kedvedben vagy.
Nincs olyan vallás, hogy "pogány". Minden egyes vallásnak saját neve van, a "pogány" pedig azt jelenti, hogy "nem keresztény".
És persze nem is kell egyformán viselkedni velük szemben, mert vannak pl. pozitív vagy negatív vallások is.
Amúgy te egy gyaur vagy?
"Nincs olyan vallás, hogy "pogány". Minden egyes vallásnak saját neve van, a "pogány" pedig azt jelenti, hogy "nem keresztény".
És persze nem is kell egyformán viselkedni velük szemben, mert vannak pl. pozitív vagy negatív vallások is."
Részben igazad van. Sokan hasznáják a "pogány" szót a nemkeresztényekre, de a jeletnése nem csak ez.
Pogány az, aki pogány vallást vall. A pogány vallások pedig a politeista, kereszténység előtti természetvallásokat jelentik többnyire. Ahogy már az előbb is írtam, pl.: wicca, druidizmus, ősmagyar vallás, Asatrú, sámánizmus, ókori [görög, római, egyiptomi stb] vallások és még rengeteg másik pogány vallás van.
"És persze nem is kell egyformán viselkedni velük szemben, mert vannak pl. pozitív vagy negatív vallások is."
Ezt nem vitatom.
"Amúgy te egy gyaur vagy?"
Nem, pogány vagyok...
"A pogány vallások pedig a politeista, kereszténység előtti természetvallásokat jelentik többnyire."
Nem csak azt.
Minden nem keresztény vallás pogány. Pogány a muszlim vagy a buddhista is.
Ez olyan gyűjtőnév, mint a "goj" vagy a "színes".
Mindenki pogány (a keresztények szerint) aki nem keresztény és nem ateista.
Ezért foghatnád fel már végre, hogy viszont a másik végéről nézve nincsen pogány vallás!
Mert valaki vagy buddhista, vagy muszlim, vagy napimádó, vagy ... stb. stb. stb.
Olyan vallás nincs, hogy "pogány" !
Ha pedig te annak vallod magad, akkor fogalmad sincs a vallásokról általában.
Na most vagy nem fogtad fel amit írtam, vagy figyelmetlen voltál vagy egyszerűen nem tudsz szöveget értelmezni.
Ezt írtam:
"Sokan használják a "pogány" szót a nemkeresztényekre, de a jelentése NEM CSAK EZ. (...) A pogány vallások pedig a politeista, kereszténység előtti természetvallásokat jelentik TÖBBNYIRE."
Erre te ezt válaszoltad:
"Nem csak azt."
Vagyis ugyanazt írtad gyakorlatilag, amit én. A pogány jelenthet nemkeresztényt VAGY pogány vallást követő embert.
"Minden nem keresztény vallás pogány. Pogány a muszlim vagy a buddhista is. Ez olyan gyűjtőnév, mint a "goj" vagy a "színes".
Mindenki pogány (a keresztények szerint) aki nem keresztény és nem ateista."
Az előbb ezt már részleteztem, úgyhogy ebbe most nem mennék bele megint.
"Ezért foghatnád fel már végre, hogy viszont a másik végéről nézve nincsen pogány vallás!"
Melyik másik végről?
"Mert valaki vagy buddhista, vagy muszlim, vagy napimádó, vagy ... stb. stb. stb.
Olyan vallás nincs, hogy "pogány" !"
De van. A wicca, a druida vagy akármelyik pogány vallást követő ember pogány. Akár tetszik, akár nem.
A pogányság magában foglalja a pogány vallásokat, irányzatokat. Ahogy a kereszténység magába foglalja a katolicizmust például.
És vannak olyanok - mint én is - akik csak pogánynak vallják magukat, mert egyik irányzattal sem értenek teljesen egyet. Ahogy lehet valaki csak simán keresztény is (ismerek is ilyen embereket), aki se nem katolikus, se nem református stb, csak keresztény.
Megint én.
Ha nekem nem hiszel, akkor legalább nézz utána.
"A pogányságról az Értelmezõ kéziszótárban annyi áll: "Nem monoteista". Ennél azért többrõl van szó. Egy másik megfogalmazás szerint pogány az, aki többistenhívõ, és természetvallást követ; egy harmadik definíció azt mondja, pogány minden nem-ábrahámita vallás követõje. A modern korban leginkább azt mondhatjuk, pogány az, aki annak érzi magát.
A "pogány" szó a latin "paganus"-ból származik, amely egyik verzió szerint "vidéki"-t jelent. Az õsi istenek tisztelete a falvakban jóval tovább maradt fenn, mint a hamar elkeresztényiesedõ városokban, ezért gúnyolták így azokat, akik még mindig bennük hittek. Egy másik elképzelés szerint a szót annak "civil" értelmében használták - hiszen minden keresztény Krisztus katonája. Akárhogy is legyen, egy biztos: a pogányok az õsi természetvallások és istenek tisztelõi, követõi voltak - a mai kor pogányai pedig ezen vallásokat elevenítik fel."
"A pogányság legáltalánosabban a politeista (azaz többistenhívő), panteista, animista és sámánista vallásokat jelenti, a pogányok pedig ezen vallások követőit. A pogány szó ezen kívül a szövegkörnyezettől függően jelenthet nem zsidót, nem keresztényt vagy nem mohamedánt, illetve hitetlen vagy megkereszteletlen embert. Az újpogány vallások olyan vallások, amelyek a Föld és teremtményei tiszteletét hirdetik, ünneplik. (...)
A pogányság szó mai használatában legáltalánosabban a politeista (azaz többistenhívő), panteista, animista és sámánista vallásokat jelenti, a pogányok pedig ezen vallások követőit.
Szövegkörnyezettől függően valamennyi nem egyistenhívő népre (például a kereszténység előtti pogány magyarok) vonatkoztathatjuk. Így nevezhetők a nagy keleti vallások (buddhizmus, dzsainizmus, sintoizmus, taoizmus) hívei is.
A „pogány” szó jelentései még:
-Nem keresztény (régies jelentés, például a muzulmánokra a török háborúk korában) – fordított használata: nem muszlim (a törökök hitetlent jelentő „gyaur” szava a keresztényekre a török háborúk korában).[2][8]
-Vallástalan (a vallásos emberek által ma is használt, gyakran pejoratív jelző, például a megkereszteletlen emberekre).
-Kegyetlen, cudar (régies jelentés), kemény"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!