Ti akik igaz keresztenynek valjatok magatokat, mivel erveltek a karacsonyi unnepek mellett?
'Mi koze a vilagossagnak a sotetseghez'?
Végülis, valami egyiptomi napistenkultusz kapcsolódó napélyegyenlőségi ünnepe volt eredetileg.. Jézus tudtommal valamikor szeptemberben született, de olyat sehol nem olvastam a bibliában, hogy ünnepelni kellene, bár a sonkát, meg a beiglit csippantom:) Jóóókis mákosbeigli mmmh... Káposztásrétes, kapros túrós rétes nyami! Szerintem, mi magyarok megszokhattuk már, hogy az ünnepeinknek köze nincs a neveikhez, vagy ahhoz, amiből eredeztetik. Pl. ott a húsvét. Csokinyúl és olcsó kölni, meg sonka tojással. Zseniális meg minden, de mi köze a mózesi kivonulás előestélyén elfogyasztott bárányhoz, aki Jézus Krisztus előképe volt és a pészah-hoz, amit Jézus tartott az "utolsó vacsoránál" a tanítványaival, mielőtt mgefeszítették? Vagy ott a "munka ünnepe" hát az még jobb. Munka ünnepe=Senki nem dolgozik:) Halottak napja. Én elhiszem, hogy "megemlékezés", de eredetileg egy gall druida ünnep volt. Az ilyen "hamvazószerdákról" már ne is beszéljünk. Még ha lenne sonka, vagy mittomén sült banán, de semmi könyörgöm.. még egy árva szaloncukor, vagy dunakavics se sehol.. Naggyon naggyon gáz, rendkívül csúnya dolog, irtó barátságtalan:(
Kereszténynek vallom magam és állampolgárnak.
Ez a két dolog legtöbb esetben megfér egymás mellett. Karácsony, én is tudom, nem bizonyítható feltétlen Jézus személyéhez, de engem ez csöppet sem zavar, mert itt lép be a másik identitásom, hogy magyar álalmpolgár vagyok és ez az ünnep számomra azt jelenti, hogy elmegyek a szüleimhez, találkozok rokonokkal és kisebb értékű figyelmességekkel megajándékozzuk egymást. Eltöltünk bizonyos időt egymás társaságában és ez az ünnep is egy jó alkalom erre.
Biblia azt írja, jobb adni, mint kapni és ez az ünnep jó apropó arra, hogy adjak, örömöt-, meglepetést okozzak nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek egyaránt. Adni, kapni jó és van ebben valami izgalom.
Természetsen mindenki saját akaratából dönt, mert tudom, vannak vallási csoportok, akik karácsonyfát sem állítanak, és szívük joga.
Úgy gondolom, erre is érvényes az az ige, hogy aki ünnepli ne vesse meg azt, aki nem tartja az ünnepet,és ellenkezőleg sem.
Bibliában valahogy úgy van...aki eszik az Úrért eszik, aki nem eszik az Úrért nem eszik, mindenki a maga meggyőződése szerint...
Tudok arról is, ha gyakorlatilag bármelyik magyar ünnepet megkaparjuk kiderül, hogy pogány eredetük van, de minek ezt kapargatni?
Ez semmi más, mint árkot ásni és szítani az ellentéteket....
A lényeg, hogy számodra, a te szívedben mit jelent, milyen motívumok vannak.
Ha tudsz örülni a karácsonynak és az embertársaidnak, sőt kedveskedni tudsz nekik ezen a napon is, hát tegyed. ha téged ez felháborít, akkor ne tegyed, de add meg a szabadságot másoknak, akik szabadok erre és ne legyen senkinek bűntudata. Fontos, hogy mindent hitből tegyünk.
Én személy szerint szabad vagyok erre, és nem kárhoztatom sem magam, sem másokat, ha másként gondolkodnak.
Olvastam valahol egy történész (?) nyakatekert magyarázatát erről:
az ősmagyarok ezen a napon vallási okokból (akkor még nem a keresztény hitünk volt) "kerecsen-röptetést" végeztek, amiből különböző jóslatokat olvastak ki a jövőre nézve. Ebből a kerecsen szóból a nyelv változása folytán lett később a karácsony szavunk, de hogy az ünnepi jellege megmaradjon, a kereszténység felvétele után kapcsoltak hozzá olyan eseményeket, amelyek évenkénti ismétlésével az ősi-rítus feledésbe merült.
Ehhez mit szóltok! Elég nyakatekert de nem én találtam ki.
Én ezoterikus vagyok, de íme az érveim:
-Jézust nem érdekli miket ünneplünk, és miket nem, nekünk jó az ünnep, nem neki, szerintem őt nem lehet kimozdítani a boldogságból
-Nem a születésnapját ünnepeljük, hanem hogy fény támadt és igen a sötétségben, ahogy a nappalok hosszabbodni kezdenek, és ahogy Jézus fényt gyújtott a sötétben
-A pogányok is ekkor ünnepelték Mithrászt, és a mi elődeink is pogányok voltak, el kell ismerni, hogy a mostani kereszténység nem a zsidóság, hanem az ókori Róma folytatása. Nekem nincs ezzel bajom, és elfogadom, hogy Isten nem csak Jézust küldte, hanem Napot, Holdat, Csillagokat, és ezt már őseink is ismerték.
-Jehova tanui meg smuciogok ajándékot venni.
Jézus nem így működik, hogy majd jól megsértődik, hogy nem tényleg akkor ünnepeljük a szülinapját, amikor tényleg volt. Ne gondolkozzunk már ennyire egyszerűen...
Karácsonykor azt ünnepeljük, hogy "Az Ige testté lett, és köztünk lakott." Való igaz, hogy pogány vallások is ekkor ünnepelték a fény születését, hiszen épp az év leghosszabb éjszakája után vagyunk. De ez nem csak a pogányok ötletének elrablása, hiszen a kereszténység is ezt hirdette (csak mi Krisztusra vonatkoztatjuk): "Az igazi világosság, aki minden embert megvilágosít, a világba jött." (Jn 1,9)
7-es
Akkor te azt mondod, hogy mindegy, hogy milyenkor szuletett Jezus, s mindegy, hogy milyen hagyomany az egesz, a fo, hogy imadjuk.
6-os hozzaszolo azt kerdezte, hogy ki mondta nekem, pap, vagy Jezus. Nos attol fug, hogy ti elfogadjatok-e a Bibiat ilyenkor is, ha ravilagit a cselekedeteitekre.
" 6 Ő pedig felelvén, monda nékik: Igazán jövendölt felőletek, képmutatók felől Ésaiás próféta, amint meg van írva: Ez a nép ajkaival tisztel engem, a szívök pedig távol van tőlem.
7
Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai.
8
Mert az Isten parancsolatját elhagyva, az emberek rendelését tartjátok meg, korsóknak és poharaknak mosását; és sok egyéb efféléket is cselekesztek.
9
És monda nékik: Az Isten parancsolatját szépen félre teszitek, azért, hogy a magatok rendelését tartsátok meg."
Szoval tenyleg igazatok van, hiszen Jezus is mondta, barhogyan imadjatok Istent, mert tetszik neki, mikor elferdititek az igazsagot! Szoval elnezest, hogy en nem ertek egyet veletek, s a pogany szokasaitokkal, azzal, hogy szegyent hoztok a keresztenyekre azzal amit, s ahogyan eltek, tesztek, mondtok!
Az ünnepek nem úgy működnek, mint a rádiófrekvenciák, hogyha valaki az egyiket lefoglalta, akkor más azon a napon már nem ünnepelhet.
Az ember természetes életritmusa az, ami a legtöbb mérsékelt égövi kultúrában a szóban forgó időszakot ünnepként éli meg. Ilyenkor eleve nincs nagyon dolguk az embereknek, a szántóföldeken nem lehetett dolgozni, és hosszúak az éjszakák, régen pedig egyáltalán nem volt jellemző az éjszakai életmód, mivel nem volt elektromos áram. Háborúk sem dúltak, mert télen nem igazán alkalmas rá az idő, szóval kiváló időszak a lelki elmélyülésre, a családi kapcsolatok ápolására.
Ahogy az ember általában nem munka közben kezd el imádkozni, hanem este otthon, amikor békében tud gondolkodni, ugyanez a helyzet a karácsonyi időszakkal is.
>>Melyikotok orulne, ha 3-4 hanapra a szuletesetek evfordulaja utan elmenne hozzatok egy baratotok, s azt mondana "gyere haver unnepeljuk meg a szuletesnapod, tudom, hogy nem most van az, de en most jobban raerek" ?<<
Én például kifejezetten örülnék egy ilyen gesztusnak :)
Nos a Biblia Isten szava.
ami ezen kívül van az nem tartozik a keresztény élethez.
Az, hogy a világban létre hozott vallások még is miért ünnepelnek Isten ellenes, és soha nem megkövetelt ünnepeket, keresztény ünnepeknek nevezve azért majd számadással tartoznak neki.
Teljesen mindegy a nyakatekert magyarázat, mert semmi ilyesmit nem fogad el a teremtő, s valaki jól idézte Jézus gondolatait, hogy hiába tisztelik ezek az emberek, ha emberi hagyományokat is beleszőnek az életükbe.
Csak ünnepeljenek, már nem sokáig teszik a teremtő és a szavának megcsúfolására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!