Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan lehet tudni, hogy ami...

Honnan lehet tudni, hogy ami a Bibliában le van írva, az igaz?

Figyelt kérdés
2012. dec. 12. 21:31
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
Ha az ember valamit elhisz, valamiben hisz, akkor tudatosan vagy anélkül, de tényként kezeli annak létezését. A hit és a tudás között ebből a szempontból annyi a különbség, hogy a tudáshoz bizonyítani is kell. Egy hívőnek elég a hit.
2012. dec. 12. 22:28
 12/31 anonim ***** válasza:
18%
Nem lehet felcserélni a sorrendet. Először a hit, és ha az a hit szilárd alapon, az igazságon áll, akkor van megtapasztalás és közösség Istennel. Istent nem lehet érvekkel logikai úton bebizonyítani. Logikailag a filozófia tudománya szerint 50% az esély arra hogy létezik, és 50% hogy nem létezik. A világ a bölcsessége által nem ismerheti meg Istent, hanem úgy tetszett Istennek hogy a Bibliából vett Igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívőket/hit által.
2012. dec. 12. 23:22
 13/31 A kérdező kommentje:

a megtörtént dolgokra is gondolok.

ha megtörtént, meg kell lennie a nyomának.

2012. dec. 13. 00:38
 14/31 anonim ***** válasza:
0%
Történelmileg milyen bizonyítékok kellenek? 2000-3000 évre visszamenőleg főleg az Izraelben feltárt kövek/sírok és azokon a feliratok kiáltják hogy a bibliai történetek hitelesek és a benne említett személyek valósak voltak. Jézusnak nincs sírja.
2012. dec. 13. 07:28
 15/31 juraj zsok ***** válasza:
47%

..Nagyon jó a kérdés mert..sokan, akik kétségbe vonják, hogy a Biblia megbízható és hasznos, meg sem vizsgálták, hogy mit ír.

Pusztán azt ismételgetik, amit másoktól hallottak. A Biblia azonban egy helyen így figyelmeztet: „A tapasztalatlan hisz minden szónak, de az eszes meggondolja lépteit” (Példabeszédek 14:15).

Ne bízz vakon abban, amit mások mondanak, inkább kövesd azoknak az első századi keresztényeknek a példáját, akik Bereában éltek, a mai Görögország északi részén.

A bereai keresztények nem vették készpénznek azt, amit mondtak nekik.Te se tegyél igy..

Sőt, inkább ’gondosan vizsgálták az Írásokat, hogy úgy vannak-e ezek a dolgok’, és így jó hírnevet szereztek maguknak (Cselekedetek 17:11).

A Biblia történelmileg hiteles. Az évek során a szkeptikusok kételkedtek – és még ma is kételkednek – a Biblia hitelességében a benne szereplő személy- és földrajzi neveket illetően.

de újra meg újra bebizonyosodott, hogy az állításaik megalapozatlanok, és hogy a Biblia feljegyzései megbízhatóak.

pl. egy időben a tudósok kétségbe vonták, hogy létezett az a Szargon nevű asszír király, akit az Ézsaiás 20:1 említ. Ám az 1840-es években a régészek nekiláttak, hogy feltárják ennek a királynak a palotáját. Mára Szargon az egyik legismertebb asszír király.

A bibliakritikusokk vitatták Poncus Pilátus római kormányzó létezését, aki elrendelte Jézus kivégzését (Máté 27:1, 22–24).

De 1961-ben az izraeli Caesarea közelében felfedeztek egy követ, melybe bele volt vésve Pilátus neve és rangja.

A Biblia történelmi hitelességével kapcsolatban egy folyóirat ezt írta: „A modern régészet rendkívüli módon bizonyítja, hogy az Ó- és Újtestamentumban szereplő, kiemelkedő történelmi események hitelesek: megerősíti az izraelita patriarchák, a kivonulás és a dávidi királyság történetének, valamint Jézus életének és korának kulcsfontosságú részleteit” (U.S.News & World Report, 1999. október 25.).

Bár a Bibliába vetett hit nem a régészeti felfedezésektől függ, mégis joggal várjuk el, hogy egy olyan könyv, melyet Isten ihletett, történelmileg hiteles legyen.

A Bibliában található gyakorlati bölcsesség minden embernek a javára válik.

Jóval azelőtt, hogy felfedezték a mikroorganizmusokat és azt, hogy milyen szerepük van a betegségek terjedésében, a Biblia olyan parancsokat adott a higiéniára vonatkozóan, melyek még ma is megállják a helyüket (3Mózes 11:32–40; 5Mózes 23:12, 13).

Azok a családtagok, akik megfogadják a Biblia tanácsait azzal kapcsolatban, hogy miként bánjanak egymással, boldogabbak (Efézus 5:28–6:4).

Aki a bibliai alapelvek szerint él, az lelkiismeretesebb munkavállalóvá vagy ésszerűbb munkaadóvá válhat pl.(Efézus 4:28; 6:5–9).

A bibliai alapelvek alkalmazása a lelki egészséghez is hozzájárul (Példabeszédek 14:30; Efézus 4:31, 32; Kolosszé 3:8–10). Épp ilyen gyakorlatias tanácsokat várunk a Teremtőtől nem igza?.

AMugy a Bibliát két módon lehet vizshgálni:

Először is bármely kijelentés esetén a szövegösszefüggést (a megelőző és a következő bibliaverseket) kell figyelembe venni.

Ezt követően összehasonlíthatjuk a szöveget a Biblia más részeiben található, ugyanazzal a témával foglalkozó kijelentésekkel.

Igyy pedig engedjük, hogy Isten saját Szava irányítsa a gondolkodásunkat, és ne mi, hanem ő magyarázza meg saját Szavát

2012. dec. 13. 08:18
 16/31 anonim ***** válasza:

Végy egy írást, ami szerint szeretnéd, hogy éljenek emberek.

A forrást hitesd el, hogy igaz. Ettől kezdve erre lehet hivatkozni.

Én hiszem, hogy van valami, ami miatt élünk. Sokan erre mondják, hogy Isten.

Erre én sem tudok más kifejezést.

Na most itt többen írták, hogy gondolkozni kell!

Én néha szoktam!

Vegyük az istent létezőnek.

Vegyük, hogy van több vallás, és szekták tömkelege.

Ezek mind a hit alapján léteznek.

Az egyik Jézust tekinti követhetőnek. Aztán más vallás más

irányba keresgél. A hinduknak több Istenük is van.

Aztán van egy Isten hit.

Aztán vannak vallásháborúk.

Aztán az egyén nem tehet arról, hogy Indiában, Magyarországon, vagy esetleg Pakisztánban születik.

Nem tehet egy keresztény a hitérőr semmit, mert ha a szülei keresztények, akkor már csecsemő korában megkeresztelik, vagy ha a zsidó, akkor körülmetélik.

A gyerekbe belenevelik a vallását. Attól kezdve abban hisz a 80%-a. Vannak aztán hitehagyók, vagy ateisták. Vannak, akik felnőtt korukban kezdenek hinni valamiben, amit esetleg egy gyenge pillanatukban fedeznek fel, vagy Őt fedezi fel egy szekta. Folytathatnám a további kételyeimet, de ezt már mindenki tegye meg maga, vagy erősödjön meg a hitében. Egy valamit ne tegyen senki! Ezt kívánom így karácsony táján mindenkinek, mint ateista!

Ne üldözze és ne bántsa senki a más vallású és másképpen gondolkodó embert, függetlenül, hogy milyen vallás híve.

Mindenki higgye a Bibliát, a Koránt Vagy bármi mást, vagy legyen bár hitetlen. Ezt kívánom mindenkinek a Szeretet ünnepe előtt.

2012. dec. 13. 10:01
 17/31 anonim ***** válasza:
30%

Szia!

Az életben három dolog biztos: ami elmúlt, a halál, meg a rendőr (biztos úr)... ;-)

Félretéve a viccet - amiben egyébként azért sok igazság van - az életben szinte minden hit kérdése. Kisgyermekként elhiszed amit a szüleid mondanak, tanulóként amit a tanár mond, betegként amit az orvos mond...stb. Megbízol ezekben, mert igazából nincsen más választásod. Az emberek többsége az iskolában tanult, és a médiákban propagált tudományos világképben hisz. Kevesen tudják, hogy a valóságban ez egy állandó változásban lévő teória, amit Darwintól származtathatunk. Azt is kevesen tudják, hogy ennek van alternatívája az értelmes tervezettség ( [link] ), ami kevébé propagált, tanítani meg végképp nem tanítják...

Jómagam műszaki mérnökként végeztem, és a teológiát másoddiplomásként végeztem el. Itt meggyőződhettem arról, hogy a Biblia hiteles történelmi forrás a szakdolgozatomat is ebből a témából írtam: [link] - ha érdekel a téma komolyabban olvass bele.

Üdv. Péter

2012. dec. 13. 10:16
 18/31 KZitus ***** válasza:
0%

Egyrészt onnan, hogy a Szentírás kijelenti magáról, hogy igaz (János 17:17) Azt is leírja, hogy Isten nem hazudhat (Titusz 1:2), "nem ember hogy hazudjon" (4Mózes 23:19)

2Timóteusz 3:16:"A teljes Írás Istentől ihletett".

2Péter 1:21: "Prófécia ugyanis soha nem hozatott ember akaratából, hanem Istentől szóltak emberek, amint a szent szellem vezette őket."

Hogy a fentieket ne csak olvasd, hanem hinni is tudjál benne, meg kell fogadnod Isten tanácsát is, amely a Példabeszédek 2:1-6 terjedő verseiben van és Krisztusnak azt a tanácsát, amely a Hegyi beszéd részét képezi,a Máté 7:7 versében.

Mivel Isten a Biblia szerzője, megmutatja, hogyan érhetjük el mindazt,amire leginkább vágynak az igazságot szerető emberek.

2012. dec. 13. 10:19
 19/31 anonim ***** válasza:

10:19

Te azt mondod, hogy Isten nem hazudhat. Elfogadom! De Te meg fogadd el, hogy az ember viszont hazudik.

A bibliát viszont emberek írták, és úgy fogalmazhatták, ahogy az érdekük kívánta. Az, hogy egy jobb világot szerettek volna, azt sem vitatom.

De nem lett jobb!

Bele fogok olvasni abba a szakdolgozatba is, de már azzal az előítélettel, hogy Te is más tudásából merítettél. Abból a tudásból amit mások már leírtak.

2012. dec. 13. 11:41
 20/31 anonim ***** válasza:

10:16-nak-

Nem vitatom a műved értékét, mert azt minősítették már mások. Nem olvasom végig. Sok sok hasonló fejtegetést hallgattam végig , például Majer püspök úrtól is a sokak között. A te műved is más művére alapszik. Dániel művét tartod a biblia egyik bizonyítékának. Én azt is ember művének tekintem. Elfogadom mindenki hitét, aki nem bántja a másik embertársát. Sajnos én nem vagyok képes a hit erejét átérezni. Ezért egy általános erkölcs szerint próbálok élni. Reményeim szerint, ha van másvilág, a tetteim szerint mérnek meg. Továbbra is az a véleményem, hogy a biblia emberek alkotása, amit lehet, hogy jó szándékkal írtak, de a szándék a saját meggyőződésük szerint fogalmazódott meg. Nekem nincs bibliám, azaz, hogy van egy pár idehaza, különböző fordításban, De én íratlanul is a jó erkölcsben hiszek. Az erkölcs ugyan változó, a kornak megfelelően, de úgy hiszem, hogy én megtaláltam a magamét, amiben senki nem találhat kivetnivalót.

Na látjátok leírtam, és még is hiszek. Tehát hívő vagyok én is, csak másban hiszek mint a vallásosak. Nem szokták elfogadni az istenhitemet vallás nélkül. Ezt többen is a szememre vetik. Még is úgy érzem, hogy most bocsájtsatok meg érte de a jót számomra a saját erkölcsösségem adja.

És az nincs leírva sehova.

2012. dec. 13. 12:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!