Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kikről lehet tudni akik valós...

Kikről lehet tudni akik valós bibliai személyek?

Figyelt kérdés
Szeretném megtudni, hogy kik voltak valós történelmi személyek bizonyosan más történelmi forrásokból, akik a Bibliában is szerepelnek (pl. Poncius Pilátus, bölcs Salamon), lehetőleg minél többet, minél régebbről. Ha itt nem is, de hol tudnék utánajárni?

2012. nov. 30. 19:47
 1/9 anonim ***** válasza:
Poncius Pilátus nevét néhány éve megtalálták egy nagy díszkőbe vésve. Nabukadneccar Őszövetségben, másnéven Nabukodonozor, róla középiskolás töriből tanultunk. Nem személyek, de hátha érdekes: elvileg megtalálták Noé bárkáját! keress rá, ugyanazok a méretek mint a Bibliában, hegy tetején hajóroncs. Mannóz nevű hexóz-6 szénatomos cukor. Lehetne a manna is-Istentől kapott eledel. Ez egy zuzmó, ami mindenhol megél-pusztában is! csak a kipufogógázt nem bírja ezért nincs városokban. Szóval ez a zuzmó édes, szénhidrát van benne-szóval tápláló, lehetett a pusztában a vándorlás során, fújhatta a szél, megehették. Bioszból tanultuk. Bár én szívesebben hiszek valami tényleg mennyből jövő ételben.
2012. dec. 1. 03:26
 2/9 lsandor ***** válasza:
Kedves kérdező! A Biblia nem mesekönyv, a benne található személyek mind valós élő személyek voltak. A legtöbb személy létezését már alátámasztották a tudósok, egyetértenek a Biblia hitelességével
2012. dec. 1. 06:50
 3/9 Sághegyi Csaba ***** válasza:

Hűha, keveset foglalkozom ezzel, de megpróbálom azt a keveset átadni, amit tudok. Jézusra hivatkozó hívőkről már a második században is találunk más forrásokat, tudjuk, hogy Pál apostolt Néró fejeztette le, általában az összes többi apostolról vannak más források, hiszen tudjuk, hogy hogyan haltak meg, illetve Péternél csak valószínűsíthető, hogy a mostani Szent Péter Bazilika alatt volt eltemetve, miután fejjel lefelé feszítették meg.

Ókori személyekről nem tudok infóval szolgálni, de ha beütöd a keresőbe, hogy bibliai régészet, akkor érdekes cikkekre bukkanhatsz.

2012. dec. 1. 11:15
 4/9 anonim ***** válasza:

"A Biblia nem mesekönyv, a benne található személyek mind valós élő személyek voltak."

Mi erre a bizonyítékod a hiteden kívül?

2012. dec. 1. 18:44
 5/9 anonim ***** válasza:

"A legtöbb személy létezését már alátámasztották a tudósok, egyetértenek a Biblia hitelességével"

- Mózes történelmi személyiségében kételkedett már Julius Wellhausen (1844-1918), világhírű bibliakutató-orientalista tudós is; a későbbiekben pedig például William Dever, a tucsoni (Arizona) egyetem régész és antropológia professzora; David Ussishkin (1935 -) professzor, a tel-avivi egyetem régésze; Baruch Halpern professzor, - Pennsylvania Egyetem közel-keleti történész szakértője.

- Israel Finkelstein professzor, a Tel-avivi Egyetem régészeti intézetének igazgatója, és Neil A. Silberman amerikai történész, régészprofesszor, aki a jeruzsálemi Héber Egyetemen régészettel is foglalkozik, a "Keine Posaunen vor Jericho, Die archäologische Wahrheit über die Bibel" ( [link] ) című könyvben egyértelműen igazoltnak látják, hogy a Tórában részletezett egyiptomi tartózkodás és az onnan "történt" kivonulás nem egyeztethető össze a realitással.

Israel Finkelstein professzor állítása szerint a Hebronnál lévő Mahpéla-barlangban található, Ábrahámnak és leszármazottjainak tulajdonított sírokat Nagy Heródes király uralkodása idején készítették, tehát a Tóra megismertetése után közel négy évszázaddal...

- Dr. Visi Tamás filozófus, hebraisztika és középkorkutató a 2000. márciusában az I. Eötvös Konferencián megtartott "Olyan rég volt, hogy sohasem volt" előadásában a korabeli emlékek, utalások teljes hiányában, és a Bibliában olvasható ellentmondásokra való tekintettel arra a következtetésre jutott, hogy semmi nem igazolja azt, hogy a babiloni száműzetést megelőzően létezett volna izraeli etnikai tudat:

[link]

[link]

21.12.2008

ISRAELISCHER OBERRABBINER METZGER

"Mein Traum ist eine Uno der Religionen"

"Den Diplomaten ist es nicht gelungen, der Welt Frieden zu bringen, sie brauchen Hilfe", sagt der israelische Oberrabbiner Jona Metzger im SPIEGEL-ONLINE-Interview. Er plädiert für einen Zusammenschluss der Weltreligionen. Sie stammten ohnehin fast alle vom großen "Völker-Vater" Abraham ab, so Metzger.

SPIEGEL ONLINE: Warum gibt es dann eine Sonderbeziehung zwischen ihm und dem jüdischen Volk?

Metzger: Im 1. Buch Mose, Kapitel 21, Vers 12 steht: "Denn nur nach Isaak soll dein Geschlecht benannt werden." Nach Isaaks Sohn Jakob, dessen Name später Israel wurde, werden Abrahams Nachkommen benannt. Aus ihm entsteht das auserwählte Volk der Juden.

SPIEGEL ONLINE: Ist es für Sie wichtig, ob Abraham eine wirkliche historische Figur war? Historiker und Archäologen haben bislang keinen klaren Beweis für seine Existenz gefunden.

Metzger: Ich glaube daran, dass die Bibel die vollständige und wahre Geschichte der Welt darstellt. Wenn Historiker und Archäologen Hinweise finden, freuen wir uns, aber wir brauchen sie nicht.

--Az én álmom egy vallásoknak az ENSZ-e

"A diplomatáknak nem sikerült a világ számára békét teremteni, szükségük van segítségre", mondja az izraeli főrabbi, Jona Metzger a SPIEGEL-ONLINE-interjúban. Ő síkraszáll a világvallások összefogásáért. Ezek egyébként is szinte mind a nagy "népek atyjától", Ábrahámtól származnak, így Metzger.

SPIEGEL ONLINE: Miért van akkor egy különleges kapcsolat ő (*Ábrahám) és a zsidó nép között?

Metzger: Mózes I. 21,12-ben az áll: "...mert Izsákot fogják a te utódodnak nevezni.". Izsák fia, Jákób után, akinek a neve később Izráel lett, Ábrahám utódainak lettek megnevezve. Belőle jött létre a zsidók kiválasztott népe.

SPIEGEL ONLINE: Lényeges az Önnek, hogy Ábrahám egy valóságos történelmi alak volt? Történészek és régészek a mai napig nem találtak semmilyen világos bizonyítékot a létezésére.

Metzger: Én hiszek abban, hogy a Biblia a világnak a teljes és igaz történetét mutatja be. Ha történészek és régészek utalásokat találnak, örülünk neki, azonban nekünk nincsen ezekre szükségünk.--

2012. dec. 1. 18:51
 6/9 anonim ***** válasza:
A biblia egy mesekönyv. Egy-két valós személyt említhet, viszont jézus csak kitalált személy.
2012. dec. 1. 20:24
 7/9 anonim ***** válasza:

"Egy-két valós személyt említhet, viszont jézus csak kitalált személy."

Jézusról a Babiloni Talmud is legalább két helyen említést tesz, viszont pl. Mózest az i.e. 445-re elkészült Tórán kívül független források csak i.e. 300 körül említik meg...

A véleményem szerint Jézus egy valóságos történelmi személyiség volt, aki persze nem lehetett Isten, és fel sem támadhatott a halottaiból. Nem a kínhalala által váltotta meg az emberiséget, mint ahogy ezt a Pál-féle kereszténység hirdeti, hanem a tanításai által.

[link]

2012. dec. 1. 21:39
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
1.vagyok. Én Jóbról hallottam hogy nem feltétlenül valós személy volt. Egyik teológiai értelmezés szerint az egész könyv csak egy példázat. Amúgy magyar szakon foglalkoztunk Jób könyvével irodalmi szempontból és más kultúrákban, vallásokban már a keletkezése előtt megjelent a halból újjászületett férfi képe. Jézus Isten Fia volt, bizonyítani nem tudom, hiszem.
2012. dec. 2. 22:11
 9/9 anonim ***** válasza:
bocsi, másodiknak Jónás akartam írni :)
2012. dec. 2. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!