Írnátok nekem bibliai eredetű szállóigéket?
Állsz, mint Bálám szamara", akkor mondják, ha valaki nem tud válaszolni./pl. felelésnél/
Pedig a Bálám szamara egyáltalán nem volt buta, sőt hallgatag sem! Éppen ellenkezőleg: okosabbnak bizonyult,mint a gazdája.
A szamár látta meg az Úr angyalát, pedig Bálám nemzetközileg elismert látnok volt, de itt mégis vak volt a szellemi valóság iránt, ellenben a buta szamár látta az angyalt. Aki nem is volt annyira buta. Pedig Bálám jártas volt az ún. állat-jövendölésekben is.
4Móz. 22:23-35 De a szamár meglátta az Úr angyalát, ahogyan ott állt az úton kivont karddal a kezében, és letért a szamár az útról, és a mezőre ment. Bálám ütni kezdte a szamarat, hogy visszaterelje az útra. Azután odaállt az Úr angyala a szőlők között egy mély útra, ahol innen is, onnan is fal volt. Amikor meglátta a szamár az Úr angyalát, odalapult a kőfalhoz, és Bálám lábát is a falhoz lapította. Ekkor újból megverte. Az ÚR angyala továbbment, és ismét megállt egy szoros helyen, ahol nem lehetett kitérni sem jobbra, sem balra. Amikor meglátta a szamár az Úr angyalát, lefeküdt Bálám alatt. Ekkor haragra gerjedt Bálám, és ütni kezdte botjával a szamarat. De az Úr beszédre nyitotta a szamár száját, és az így szólt Bálámhoz: Mit vétettem ellened, hogy már harmadszor versz meg engem? Bálám így felelt a szamárnak: Mert csúfot űztél belőlem. Lenne csak kard a kezemben, meg is ölnélek! A szamár ezt mondta Bálámnak: A te szamarad vagyok. Rajtam jársz régtől fogva mindmáig. Szoktam-e ilyet tenni veled? Bálám azt felelte: Nem. Ekkor az Úr megnyitotta Bálám szemét, aki meglátta az Úr angyalát, amint ott áll az úton kivont karddal a kezében. Bálám meghajolt, és arcra borult. Az Úr angyala ezt mondta neki: Miért verted meg a szamaradat már háromszor? Azért jöttem, hogy feltartóztassalak, mert szerintem veszedelmes ez az út. A szamár látott engem, azért tért ki előlem háromszor is. Ha nem tért volna ki előlem, téged meg is öltelek volna, azt pedig életben hagytam volna.
Ez inkább vicc, de bibliai eredetű:
A bibliai Lót a mai napig nem lelt nyugalmat,Jean.-Miböl gondolja,uram?-Úton-útfélen egyebet sem hallok:Lót fut,Lót fut...
Mit mond a bibliai hangosbemondó?
- Jónást várják a halban...
Káinbélyeg, pálfordulás, bábeli zárzavar, tékozló fiú, "mindenkinek megvan a maga keresztje", stb.
Ezeket most nem részletezném, nem vagyok jártas a Bibliában, de rá tudsz keresni. Mondjuk a szállóigékre magukra is... én pl. találtam egy ilyen listát, nem is tudtam, hogy ezek is mind bibliaiak:
"Aki másnak vermet ás, maga esik bele" (Péld. 25, 27 stb.)
"Más szemében meglátja a szálkát, a magáéban a gerendát sem veszi észre" (Mt. 7,3 -Lk. 6,41)
"Aki nem dolgozik, ne is egyék" (Thess. 3. 10)
"Senki sem próféta a saját hazájában" (Mt. 13,57 -Lk. 4,24 -Jn. 4,44)
"Amit nem kívánsz magadnak, te se tedd embertársaidnak/felebarátaidnak" (Tob. 4,16 -Mt. 7,12 -Lk. 6,31)
"Nincs új a nap alatt" (Préd. 1,9)
"Aki szelet vet, vihart arat" (Hos. 8,7)
Szemet szemért, fogat fogért. Jelentése: a büntetés legyen arányos a bűnnel.
Ha megütik a jobb arcod, tartsd oda a balt is. Jelentése: A rosszra ne rosszal válaszolj, hanem jóval.
Ne ítélj, hogy ne Ítéltess.
Teve a tű fokán: Könnyebb a tevének átmenni a tú fokán, mint a gazdagnak bejutni a mennyországba. (A "tű foka" egy szűk kapu neve).
Elsőkből lesznek az utolsók és utolsókból az elsők.
Jottányit sem enged: A "jotta" az "ióta" görög betű népies változata. A szólás azt jelenti, hogy egy írott szövegben még egy i betűt sem enged megváltoztatni, tehát semmit sem enged belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!