Jehova Tanúi miért nem szabad "hitehagyott" irodalmat, kommenteket olvasnotok? Mi történik ha ilyesmit olvastok? Beszéltek ilyen emberekkel?
Nem érzitek úgy, hogy ezzel le vagytok korlátozva, ami az igaz megismerést illeti?
Tegyük fel, hogy valakinek, akit a hitehagyott jelzővel bélyegeznek meg és ki is közösítik, igaza van abban a bizonyos tantételben, ami miatt kiközösítik és hitehagyottnak nyilvánítják.
Honnan tudtok meggyőződni arról, hogy tényleg nincs igaza, ha nem ismerhetitek meg az ő nézeteit?
..és lehet, hogy 25 év elteltével maga a JT szervezet jön rá, hogy tényleg úgy az igaz.
Én értem ,csak te nem érted a Kolossé levelet ,és a többit.....
És persze Jézust sem érted meg ,mivel azt mondta : Én az Atyában,és az Atya Én bennem!
Na erre varrjál gombot!!
"kedves fertőző tanúk,csak Jézus Krisztusban fogtok meg gyógyúlni és nem a Jehova név álltal.
Mint ahogy olysokan már írták is !"
Dehogy érted, kedves 2-s válaszoló! Az előítélet elvakít.
De az idézetre: vajon Jézus KINEK A NEVÉBEN JÁRT?!
Az utolsó válaszodra a következő verset ajánlom:
"A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne."
Ez a katolikus ford. szerint van.
Praktikus okokból: nehogy megismeressék azok érveit, akik belülről ismerik a szervezetet és a tanításokat, de már kiismerték, és nem tartották vállalhatónak vagy biblikusnak. Ezzel késleltethetik a megismerést, bár az internet világában lehetetlen ezt kontrollálni, ki mit olvas.
Ez a belső ill. "ex-JT" kritika a "legveszélyesebb" az ő szempontjukból, mert természetéből adódóan követőkre találna, és egyre többen válnának ki a szervezetből.
A kiközösítés/elkülönülés/"hitehagyott irodalom" olvasásának tilalma csak lassan alakult ki, főleg az 1970-es években, amikor egy legmagasabb pozícióban lévő vezetőjük is kivált tőlük, a Vezető Testületből (Raymond Franz). Azután jött az összes ilyen szigorítás.
A kedves fertőző tanúknak:
Jézus megszólította õket: "Atyám mostanáig munkálkodik, én is munkálkodom."
18 Ezért azonban a zsidók még inkább azon voltak, hogy megöljék, mert azonkívül, hogy a szombatot eltörölte, az Istent is saját atyjának mondotta és azzal vele magát egyenlõvé tette.
19 Azért szólította meg õket Jézus: "Bizony, bizony – szólt hozzájuk – azt mondom nektek: a Fiú semmit sem tehet magától, hacsak azt nem látja, hogy az Atya valamit cselekszik, mert amiket az cselekszik, azt teszi hozzá hasonlóan a Fiú is.
20 Mert az Atyának kedves a Fiú és mindent megmutat neki, amit õ tesz, ezeknél nagyobb munkát is fog neki mutatni, hogy elcsodálkozzatok.
21 Amiképpen ugyanis az Atya feltámasztja és megeleveníti a halottakat, úgy a Fiú is megeleveníti azokat, akiket akar.
22 Ítélni sem ítél senkit az Atya, hanem az egész ítéletet átadta a Fiúnak,
23 hogy mindenki úgy becsülje a Fiút, ahogy becsülik az Atyát. Aki nem becsüli a Fiút, nem becsüli az Atyát sem, aki elküldte õt.
24 Bizony, bizony azt mondom nektek, hogy annak, aki hallja az én szómat és hisz annak, aki engem elküldött, örök élete van, ítéletre nem megy, ellenkezõleg a halálból már átment az életre.
25 Bizony, bizony azt mondom nektek, hogy jön egy óra, sõt az már most itt van, amikor a halottak meghallják az Isten Fiának szavát, és akik meghallották, élni fognak.
26 Mert amiképpen az Atya önmagában bírja az életet, úgy a Fiúnak is megadta, hogy önmagában bírja az életet.
27 Sõt, arra is felhatalmazást adott neki, hogy ítéletet tegyen, minthogy embernek Fia.
28 Ne csodálkozzatok azon, hogy jön egy óra, amelyben mindenki, aki a sírokban van, meg fogja hallani az õ szavát,
29 és azok, akik jót cselekedtek, elõ fognak jönni élet feltámadására, akik pedig hitványságokat cselekedtek, ítélet feltámadására.
Nagyon elment másfelé a téma.
Nem teológiai vitát szeretnék, hanem egyszerűen azt megérteni, hogy miért nem szabad nektek kutakodni és ezt ti miért fogadjátok el ilyen könnyen?
A kórházos példa nem jó.
A kórházban, ahol fertőző betegek vannak, ott vannak egészséges ápolók, orvosok megfelelő védelemmel. Nektek nincs megfelelő védelem, hogy nem olvashattok hitehagyott irodalmat?
A bolti bevásárlással kapcsolatban, én el szoktam olvasni, hogy miket tartalmaz a termék és aszerint vásárolok, nem pedig a reklám hatására. Te tényleg csak azt veszed meg, amire azt mondja valaki, hogy jó?
Nekem ennyi nem elég, meg kell néznem, hogy mi van benne. Ha nem jó, akkor nem veszem meg, de ha jók az összetevők, akkor bizony megveszem.
És még egy kérdés. Ha tegyük fel elolvasod Raymond Franz írásait, akkor annak van következménye gyülekezeten belül, vagy a te lelkiismeretedre van bízva, hogy olvasod vagy sem?
A kórházas példa is teljesen jó! A gyümölcsös is, mely arról szól, hogy ha van egy láda almád, és van közte egy rohadt, akkor logikus, hogy eltávolítod a rosszat, nem hagyod a jók között. Sőt gondoskodsz arról, hogy ne is kerülhessenek kapcsolatba a rohadt almával, mert a jók nem fogják meggyógyítani a rosszat, hanem fordítva történik. Lehet kezelni, védeni a jókat, hogy ellenálljanak a káros baciknak, ez a gyülekezetben is megtörténik, van védelem bőségesen, de Sátán gombái is dolgoznak erősen.
Nagyon tévedsz, ha azt gondolod, hogy akik szilárdan állnak Jehova Tanújaként, azok hiszékenységből és egyoldalú tájékoztatás végett jutottak el odáig. Nincs még egy olyan nyitott és széles látókörű vallásos folyóirat, mint az Őrtorony és az Ébredjetek! páros. Addig nincs miről beszélnünk, míg csak hallomásból, vagy felületes ismeretek alapján van infód a témáról.
Még egyszer: NEM OLVASUNK "ROHADT GYÜMÖLCSÖT", a fenti példa miatt sem!!!
Nem jó a példád, mert az olvasás nem fertőz meg.
Ha pedig nem olvasod el, akkor soha nem tudod meg, hogy tényleg rossz - vagy csak a vezetőd állítja így.
Ha pedig arra gondolsz, hogy a pásztor mindig jót akar a nyájának - akkor arra is gondolj, hogy mi is a pásztor dolga?
Az, hogy minél jobban gyarapítsa a nyáját, és védje meg mindentől - azért, hogy minél többet lehessen fejni és vágni belőlük!
Na, ezt meg is teszi minden pásztor!
Te nem válaszolsz arra, amit én írok, csak általánosságban írsz. Leírtam, hogy miért nem jó a kórházas példa, erre annyit írtál, hogy "de az jó", mindenféle indoklás nélkül.
Az egész kommentelés alapján nem kaptam semmi kézzelfoghatót, az eredeti kérdésemre.
Ahhoz, hogy észrevedd a rohadt gyümölcsöt, meg kell nézned, hogy tényleg rohadt-e. Igen, ki kell emelned a kosárból, meg kell forgatnod, meg kell alaposan nézni. Nem elég, ha elhiszed a "brigádvezetőnek" hogy az alsó sor biztosan teljesen rohadt és kidobod mindet.
Amit írsz az Örtorony és ébredjetek újságokról, akár még igaz is lehet. Sokat olvastam belőle, tényleg sok érdekes cikk van összeválogatva. De a kérdésem egyáltalán nem erről szólt. Ez nem zárja ki a máshonnan való tájékozódás szükségességét, mert különben nagyon egyoldalúvá válik az ismereted, csak azt kapod, amit valakik már megszűrtek és megrágcsáltak, fogyaszthatóvá és veszélytelenné tettek. Nem serkent gondolkodásra, kombinálásra, továbbfejlődésre.
Az utolsó kérdésemet teljesen figyelmen kívül hagytad.
Mégegyszer:
És még egy kérdés. Ha tegyük fel elolvasod Raymond Franz írásait, akkor annak van következménye gyülekezeten belül, vagy a te lelkiismeretedre van bízva, hogy olvasod vagy sem?
"Nem jó a példád, mert az olvasás nem fertőz meg."
Miért tagadod le az ok-okozat törvényét, mely Jézus szerint is működik! Az vagy, amit megeszel - szellemileg tán nem igaz?!
Miért kell újra és újra ugyanazt mantráznotok, mint a dedóban? Pontosan tudja minden Jehova Tanúja, hogy mik az ellenérvek és milyenek a hitehagyottak "rohadt gyümölcsei", mint mondtam nincs új a nap alatt. Akik ilyeneket olvasnak, azok hazugságokat, féligazságokat, ferdítéseket, csúsztatásokat olvasnak, melyekről egy Tanú kapásból meg tudja állapítani, hogy hülyeség, hogy manipuláció és a félrevezetés végett készült. Nekünk nem ez az irodalmunk!
De miért kell úgy tenni, mintha szükségünk lenne rájuk? Nem tudjátok bizonyítani a bibliából, hogy mi vagyunk félrevezetve, akkor miért a szöveg?
Tudjuk mit mond a Biblia, ehhez képest látjuk milyen világ vesz minket körül és mit tanítanak mások, el tudjuk dönteni, hogy mi az igazság.
És még egy: semmi logika nincs bennetek? Valójában Jehova Tanúi szembesülnek csak igazán és első kézből a hazug vagy megtévesztő állításokról, hiszen ők azok, akik folyamatosan kapcsolatot tartanak másokkal a tanúskodó szolgálatuk során. Amiről ti regéltek, az olyan közösségekre lehetne igaz, mely ténylegesen elzárkózik a világ elől és magába fordulva vár el vak engedelmességet. Vannak sajnos ilyenek, de ne keverjük a szezont a fazonnal. Valójában ti vagytok velünk kapcsolatban alaposan félrevezetve.
A kérdezőnek:
"Az utolsó kérdésemet teljesen figyelmen kívül hagytad."
"Még egyszer: NEM OLVASUNK "ROHADT GYÜMÖLCSÖT", a fenti példa miatt sem!!!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!