Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan egyeztethető össze a...

Hogyan egyeztethető össze a vallás és a tudomány?

Figyelt kérdés
Egyre gyakrabban találkozok olyan megnyilatkozásokkal, ahol tudományokban jártas emberek, nem ritkán kutatók, mérnökök nyilatkoznak arról, hogy milyen sokat jelent számukra Istenben való hitük. Számomra összeegyeztethetetlen az, hogy valaki egyszerre hisz egy természetfeletti hatalmoban, miközben a természet törvényeit kutatja, vagyis ennek cáfolatát keresi, hiszen a hit önmagában feleslegessé teszi a tudományt, mivel automatikusan választ ad minden tudományos kérdésre.

2012. nov. 10. 01:29
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
100%
Hívőként én is mérnöknek tanulok, és megpróbálok válaszolni a kérdésedre. Számomra a hit nem teszi feleslegesség a tudományt, ugyanis az utóbbi a "hogyan működik?" kérdésre tud választ adni, a másik pedig a "miért?"-re. Példaként: a Biblia nem ad választ arra, hogy hogyan fotoszintetizálnak a növények. A tudomány viszont arra nem tud válaszolni, hogy miért teszik. Az előbbire a választ, most nem írom le, mert nagyon hosszú, az utóbbira viszont az a válaszom, hogy "mert Isten így teremtette/így látta jónak". A kettő között nincs ellentmondás. A természet törvényei nem cáfolják meg Isten létezését, sőt inkább megerősítik azt (számomra biztosan).
2012. nov. 10. 01:37
 2/31 anonim ***** válasza:
37%

Soha senki nem fogja tudni bebizonyítani azt, hogy Isten nem létezik. Nap, mint nap történnek olyan események, amit soha senki nem fog tudni hova sorolni a tudomány világában, még egy fejlett kultúrában is. És szerintem a vége felé tényleg a "mesebeli" (vagy igaz, senki nem tudja) Atlantisz sorsát követjük majd, mikor az autók a levegőben utaznak, mi meg a Marsra nyaralni, de hemzsegni fogunk a "mágusoktól" (sajnos).

Létezik egy másik világ, attól, hogy személyesen te nem érzékeled, attól még létezik. Egyébként, Amerikában és sok vezető országban már rég folyik ennek a kutatása, felderítése. Eleve, az már tény, hogy léteznek a maszonok, ez nem összeesküvés elémelet, a világ vezetői tartoznak bele, ez egy piramis, de az egész a kereszténység megalakulásától kezdődött, most nem írnám le a történetüket, ha keresel, találsz. A lényeg, hogy a kezdők, a középső szinten lévők mind azt hiszik, hogy az alkotóban hisznek, de a végén, az igazán beavatottak, egy nagyon negatív valaminek hódolnak be. Hosszú sorokat lehetne erről írni, de mégis ez jön ki belőle, maszonok a Bush család, ezt mindenki tudja, a koponya és csontok rendjébe tartoznak. Ők tudják kinek hódolnak be, megkapnak mindent ezen a világon. De lehetne sorolni.

Lényeg, hogy számos kiváló tudós hisz a túlvilágban, és sokan Istenben is. Sok tudós próbálta és próbálja megfejteni a Bibliát is, amit fizikailag embrek írtak, de Isteni segítséggel. És, hogy tudd, a Bibliában minden le van írva, csak okosnak kell lenni, hinni kell (szívből, őszíntén, ami nem megy egyről a kettőre) és meglátod majd, hogy semmiben nem mond ellent a tudománynak. Szerintem, erről találsz bőven akár videó anyagot a neten.

Csak egyre kell figyelned először, magadra, szerinted, vége lesz az életednek a halállal? Őszintén? Gyerekkorodban nem gondoltad úgy, hogy az élet végtelen?

Most kicsit elvonatkoztattam:)

Lényeg, ha már megfogalmazódott benned ez a kérdés, akkor érdekel, érdekel, hogy honnan jöttél, hová tartasz. Akkor kutass, de nem hallgass az eszedre, előbb kérd Isten segítségét, aki téged (a lelkedet) alkotott, aztán vágj bele. De találkozni fogsz olyan dolgokkal, ami nincs benne a tankönyvekben. Mert ez az igazság.

2012. nov. 10. 02:14
 3/31 anonim ***** válasza:
0%

Ez egy rövid összefoglalása a kérdésedre adott válasznak:

[link]

2012. nov. 10. 02:37
 4/31 anonim ***** válasza:
64%

Kösz hármas. Az értem pont egy áltudományos szervezet, ezt az Magyar Tudományos Akadémia is kijelentette.

Egyébként tényleg nem zárják ki egymást. Nem szeretek velük érvelni, de nézd meg a katolikus egyház és más egyházak véleményét a tudományos kérdésekben.

2012. nov. 10. 10:41
 5/31 anonim ***** válasza:
17%

Egyelőre összeegyeztethető - ha szemet hunysz az eltérések felett.

Ahogy a tudásunk nőni fog, úgy majd egyre kevésbé lesz összeegyeztethető bármiféle vallással.

2012. nov. 10. 11:31
 6/31 anonim ***** válasza:
47%

Szerintem nem ellentmondásos, pont, hogy kiegészíti egymást a kettő. A természettudósok az Isten által megalkotott csodálatos világot kutatják, hogy ezzel az embertársaik hasznára legyenek. Ez is egy nagyon szép hivatás.

Alapvetően a vallás nem a természettudományos dolgokat kutatja, hanem az ember és a transzcendens közti viszonyt. (A Bibliát is ezért hiba természettudományos írásnak felfogni, mert nem is azt hivatott magyarázni...)

Amúgy ha nem csak felszínesen vizsgáljuk a természetet, akkor pont hogy inkább alátámasztja Isten létét, illetve annak szükségszerűségét, hogy kell lennie egy Értelmes Alkotónak.

Ajánlom olvasnivalónak: Dr. Kerényi Lajos: A tudomány Istenre talál c. könyvét!

2012. nov. 10. 12:10
 7/31 anonim ***** válasza:

"Kösz hármas. Az értem pont egy áltudományos szervezet, ezt az Magyar Tudományos Akadémia is kijelentette."

Kedves négyes válaszoló! Szerintem visszanyal a fagyi. Az MTA volt elnökét idéztem, mely történetesen egy meggyőződéses hívő ember volt akkor is, mikor elnök volt!

2012. nov. 10. 12:15
 8/31 Ozmium42 ***** válasza:
48%
Egyrészt fantázia kell hozzá, másrészt nem szabad gőgösnek és felfuvalkodottnak lenni. A tudomány egy modell rendszer, nem szabad elhinni, hogy általa valaha is megszerezhető a tudás teljessége. Ezt a részt kell a vallásra és Istenre bízni, a tudományt pedig meg kell tanulni.
2012. nov. 10. 14:05
 9/31 anonim ***** válasza:
100%

Nem csatlakozom a kialakult vitához és szerintem a benne lévők se folytassák, nekem nagyon kényelmetlen ilyen témában összecsapást látni két hívő között. Elszomorodok.

Összeegyeztethető, hisz attól mert a molekulákat Isten alkotta, attól még léteznek, működnek és érdekes.

Maga a házépítés is tudomány. A gyógyszerek kutatása is. Mi ebben a furcsa, vagy eretnek? Semmi. :)

2012. nov. 10. 14:58
 10/31 anonim ***** válasza:
100%
A hívő kutató a természettörvényekben nem Isten cáfolatát keresi, hanem éppen ellenkezőleg, a teremtés nagyságában, szépségében találja meg. Egy ilyen szép összhang nem jöhetett létre magától.
2012. nov. 10. 19:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!