Isten neve valóban Jehova?
Református vagyok,de a Bibliámat édesapámtól kaptam,akinek a testvére jehova volt.Talán ő pedig tőle kapta.Mózes II. könyvében többször is láttam,hogy Isten neve Jehova.Pl.:Mózes II. könyve,15.3.vagy Mózes II.könyve 6.3.
De a Biblia mindenkinek egyforma,csal esetleg valamelyik régiesebbb nyelven van írva,nem?
1. Isten nem jehova;
2. apád testvére nem jehova, hanem jehova tanúja volt /ez a szektájuk neve, és az Új Világ Ferdítés a Bibliájuk/;
Szia!
A Teremtőnek nincs neve!
Szia!
Istennek sok szent neve van, én kb 80 elsődleges névre emlékszem és további negyven másodlagos névre.
Jehova az egyik csak ezekből.
Kiejteni meg azért volt tilos mert a név kimondása kapcsolatot alakít ki Istennel és az erejével, ezt a papok titkos tanításként kezelték.
Az Isten nevével való imádkozás az az egyik leggyorsabb út az Egy-hez.
T :)
isten neve isten. vagy tengri, vagy jahveh vagy jehova, vagy allah, vagy akármi. attól függ miben hiszel.
mellesleg a jehova tanúi közelebb állnak a bibliához, mint a fentebbi gyűlölködő "keresztények", akik maguk ferdítik el a bibliát
ez már csak abból is látszik hogy a jehova tanúi gyakran tanulmányozzák a bibliát, míg egy átlag keresztény csak latinul énekelgeti, vagy anyanyelvén prédikálnak neki, és ha olyan kedve van néha kinyitja meg imádkozik egyet.
Jézusom.
Én nem tudom nem tudnak egyesek olvasni.
A kérdező leírta, hogy az apukájától kapott egy Károli Gáspár fordítású bibliát, és abban találta leírva a Jehova nevet.
egyébként ha megnézitek a 2000 év előtti Károli bibliát közel 9x van benne csak ez a név, míg az 1800-as években levő Károli fordításban közel 300x
A modern kori fordítók kihagyják ezt a fontos nevet amiért Jézus imádkozni tanította a követőit, hogy szenteljék meg e szent nevet.
Sajnos nem egyforma a biblia, mert vannak fordítók akik sokszor át írnak egy mondatot, csak azért, hogy támogassanak egy nem bibliai tanítást.
az Allah pedig nem név, mert magyarul Isten a jelentése, az pedig nem név hanem a teremtő rangja, mint az embereknél a miniszter elnök király, stb.
Az Isten szó nem a személyes neve, hanem a titulusa.
Bármennyire is fáj, a teremtőnek van személyes neve, és a magyar nyelvben Így lehet kimondani:
Jehova, vagy Jahve, Jézus nevében hozzá kell imádkozni, mert Ő a teremtő, az élet forrása, Jézus igazi apukája.
Ez így ebben a formában nem igaz.
Isten nevéről,a szent tetragrammatonról annyit tudunk, hogy ez volt:JHVH. A kiejtése nem ismert, lehetett Jehova, Jahve is.
Ez a név azt jelenti: vagyok, aki vagyok. Ezt a nevet a zsidók sosem mondták ki, annyira szent volt! Mégpedig azért, mert ezt a nevet csak egyes szám első személyben lehet mondani, s abban az esetben már önmagáról beszél az illető, nem Istenről, vagyis istenkáromlást követ el! Ezért nem mondták ki soha a zsidók ezt a nevet, és ezért van, hogy ez a név megismételhetetlen, mert nem egy egyes szám harmadik személyű név, hanem egyes szám első személyű...egyszerűen nem tudsz róla harmadik személyben beszélni!
Hát valószínű, hogy a zsidók Jehovának sosem olvasták. Ez egy középkori egyházi műszó.
A héber szövegek eredetileg nem jelölik a magánhangzókat, és csak annyi szerepelt, hogy JHVH. Amikor a későbbi írásokban megjelent a központozás, akkor a JHVH szóhoz az Adonáj szó magánhangzóinak központozását írták, mert a zsidóknál ez annyira szent név, hogy nemigen volt szabad kimondani, így a szöveg felolvasója tudhatta, hogy a név helyett az Adonáj (Úr) szót olvassa fel.
A középkori bibliakutatók a héber szövegeket tanulmányozták, úgy hitték, hogy a központozás a JHVH magánhangzóit rejti, ezért úgy olvasták ki, hogy Jahovah vagy Jehovah. De igazából héberül a Jehova szónak önmagában semmi értelme (olyan, mintha az Isten szóban a magánhangzókat felcserélnéd mondjuk az Atya szó magánhangzóira, és akkor lesz belőle Astan.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!