Megtilthatja-e egy zsinat Istennek, hogy újabb kinyilatkoztatást adjon?
T.Kérdező!
Jézus többé nem jön közénk. Többször már nem ölt testet. Az eljövetele már megtörtént. De hogy ezt jobban megértsd, onnan kell kiindulni, mikor visszament a mennybe. A Biblia szavai szerint Isten nagyobb hatalmat adott neki, mint előtte volt. Királlyá tette Jézust. De egy bizonyos ideig várnia kellett, mig átveheti a hatalmat. Egy Bibliai időszámitás szerint, ez i.sz.1914-ben történt meg. A Jelenések könyvében olvashatsz erről, a 12:7-13-ig terjedő versekben. Itt leirja, hogy Jézus háborut viselt a mennyben Sátánnal és démonaival. Jézus legyőzte őket, és kivetette őket a mennyből, ide a föld közelébe. Mert addig Sátán szabadon közlekedett a menny és a föld között. Ettől fogva, többé nem mehet a mennybe. Tehát ha elolvasod ezeket az idézeteket, megfigyelheted, hogy a mennyben ujjongás tört ki Jézus győzelmekor, mivel a menny megszabadult a gonosztól. Tehát Sátán és démonai most itt a föld közelében tartózkodnak. Ezért Jézus Királyi hatalma a mennyben teljesen megvalósult, mig itt a földön csak részlegesen. Majd miután a földet is megtisztitta a gonosz erőktől, akkortól kezdve az Ő királysága teljes lesz, ahogy a Jelenések könyvében olvashatod.
Jézus nem látható módon jött el. Mikor az apostolok megkérdezték, hogy mi lesz a jele a vég idejének, és Jézus második jelenlétének, Jézus jeleket sorolt fel, amiről majd felismerik mindezeket. A János 14:19 verse ezt mondja: "Egy kis idő még, és a világ nem lát engem többé, de ti látni fogtok, mert én élek, és ti is élni fogtok." Természetesen ezeket a szavakat az apostoloknak mondta. Hogy miért igérte meg nekik, hogy "ők is élni fognak"? Erre is a Jelenések könyvében találsz magyarázatot. Ugyanis az apostolokkal kezdődött meg egy különleges csoport begyüjtése, szám szerint 144000 személyről van szó. Ezeknek igérte meg Isten, hogy Jézussal együtt mint "társörökösök" fognak uralkodni majd a föld felett. Ezek az egyének mindhalálig hüségesek voltak Istenhez és Jézushoz. Haláluk után szellemi lényekké válnak, és felmennek a mennybe. Ezek a "kiválasztottak, vagy felkentek, de nevezik őket hüséges rabszolgának is". Több nevük van a Bibliában. Ezek száma amint látod, meghatározott, valódi számra utal. Viszont a Biblia ir egy másik csoportról, "egy megszámlálhatatlan nagy sokaságról", ezek minden népből nyelvből, vallásból jönnek ki, és csatlakoznak a felkentekhez. De ők a földi örökösök, azaz itt élnek majd a földön egy "örök életet". Ahogy Ádám és Éva is örökké élhettek volna itt a földön, ha nem szegik meg Isten törvényét.
Még a kiválasztottakhoz. Természetesen ezek közül voltak egyének, akik idővel kiestek - elbuktak -, és ezeket pótolni kellett. Tehát uj egyént is hivhatott elő Isten. A tanitás pedig közvetlen Jézustól jön, mivel ő a gyülekezetek Feje. Ugy jön tanitás, mint ahogy a Biblia lett leiratva, Isten ihletése által.
A Biblia irása i.sz.96-ban befejeződött a János apostol által irt Jelenések könyvével. Az ebben foglaltak, próféciák utolsója most napjainkban fog kiteljesedni. Aztán az uj, megtisztitott földön, majd azt mondja a Jelenések "uj tekercsek" nyittatnak meg, és uj dolgokat fogunk tanulni Istenről, az ő szándékairól és elhatározásairól.
Remélem érthetően tudtam neked megfogalmazni a válaszomat? Ha kérdésed lenne, irj privátba. Üdvözöllek: Judit!
Kedves Judit!
Köszönöm a válaszodat. Az általad ismertetett elgondolás szép, belsőleg logikus gondolati rendszert alkot, habár nem minden részletével értek egyet. Az általad leírtakhoz meglehetősen hasonló okfejtéssel korábban találkoztam már, amikor a Jehova Tanui Egyház tanításait tanulmányoztam.
Az általam feltett kérdéshez azonban válaszod csak kis részletkérdésben kapcsolódik. A kérdésem lényegi része arra vonatkozott, hogy a történelmi keresztények egy jelentős részének (katolikusok, reformátusok, görög-keletiek) az a teológiai álláspontja, hogy a szentírások keletkezésének időszaka valami oknál fogva lezárult és új szentírások már nem bővíthetik a gyűjteményt, mert az Úr már mindent elmondott, vajon biblikus-e, logikus-e, tartható-e?
Az én ki nem mondott válaszom a saját kérdésemre az, hogy ez az álláspont tarthatatlan, nem ésszerű, önkényes és még magának az általuk kanonizált Bibliának a szellemiségével, üzenetével is összeegyeztethetetlen.
Én úgy érzem, hogy a Biblia lezárása, és a kanonizálásnak nevezett szelekciós folyamat nem Istentől ihletett és nem hasznos evangéliumi értelemben, hanem kizárólag a Római Birodalom megszilárdításának és a kialakuló klérus hatalmi törekvéseinek politikai célját szolgálta.
Továbbá, hogy Timótheus szavai, mely szerint:
2 Tim. 3,16
A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,
nyilvánvalóan nem vonatkoztatható a ma általunk ismert Bibliára, mert egyrészt az akkor még nyilvánvalóan nem létezett, másrészt, mert a teljesség követelményének egy válogatás, szemelvénygyűjtemény még akkor sem felel meg, ha egyébként gondos munkával készítik. Én nagyon szeretem a Bibliát, sokféle fordításban olvasgatom minden nap és igaz szentírásnak tartom, de nem valami lezárt dologként, hanem az Úr múltbeli üzeneteinek egy gyűjteményeként tekintem.
A kérdést azért tettem fel, hogy mások ezzel kapcsolatos álláspontját megismerhessem. (A priváton keresztüli kapcsolatfelvételt és más vallási irányú közös beszélgetést magam is támogatom.)
Keresztényi üdvözlettel, szeretettel és tisztelettel: Dr. Hufnagel Levente
kispesti püspök
Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza
www.jezuskrisztusegyhaza.hu
Kedves Előttem Szóló!
Köztem és közted biztosan nincs vallási ellentét. Én mormon vallású keresztény vagyok, de tisztelem minden ember hitét és vallását, akár azonosulok bizonyos hittételeikkel akár nem.
Egyházunk 11. hittétele kimondja:
„Igényt tartunk arra a kiváltságra, hogy saját lelkiismeretünk parancsai szerint hódoljunk a Mindenható Istennek, és minden embernek megadjuk ugyanezt a kiváltságot, hadd hódoljanak úgy, ott és annak, ahogy, ahol és aminek akarnak.”
Az iszlámot különösen tisztelem, mert az egyetemes kultúra nagyon nagy fejezetét adták a világnak. Hálás vagyok a muszlim tudósokért akik révén megőrződtek a görög filozófia és matematika nagy művelőinek művei arab fordításban. És hálás vagyok azokért a muszlim tudósokért, művészekért, építészekért, kertművészekért is akik saját eredményeikkel gazdagították az emberiséget.
A mi vallásunk valóban nem említi a prófétáink között Mohamedet, de én személyesen nem kételkedem abban, hogy Mennyei Atyánk Tervében neki is megvan a maga egyértelműen pozitív szerepe, amit a történelem már fényesen bizonyított is.
A kérdést azért tettem fel, mert érdekel mások (enyémtől minél inkább eltérő) véleménye, érvei, gondolatai. Akkor tudunk fejlődni, ha figyelmesen meghallgatjuk egymást és amiben lehet együttműködünk az esetleges vallási eltérésektől függetlenül.
Szeretettel üdvözöllek:
Levente
Ja igen! Barnabás evangéliuma. Hallottam, olvastam róla és egy magyar változatú szöveget (ami nem tudom mennyire hiteles fordítás) olvastam is. Részletesen és mélyrehatóan nem tanulmányoztam, de érdekelne. Sajnos arameus nyelven nem tudok olvasni, pedig ez volt Jézus anyanyelve.
Általában az apokrif iratok kapcsán egyházunk a következő iránymutatást kapta, Joseph Smith prófétánkon keresztül:
Tan és Szövetségek 91. szakasz 1-6:
"1 BIZONY, így szól az Úr tihozzátok az apokrifeket illetően – Tartalmaznak sok olyan dolgot, amelyek igazak, és fordításuk nagyrészt helyes;
2 Tartalmaznak sok olyan dolgot is, amelyek nem igazak, és ezek emberi kéztől származó közbevetések.
3 Bizony mondom nektek, nem szükséges az apokrifek lefordítása.
4 Aki tehát olvassa, értse meg, mert a Lélek kinyilvánítja az igazságot;
5 És akit megvilágosít a Lélek, annak haszna lesz azokból;
6 És aki nem a Lélek által fogad be, annak nem lehet hasznára. Nem szükséges tehát a lefordításuk. Ámen."
Én Jézus-t a Krisztusnak, az emberiség megváltójának tekintem, ezért vagyok keresztény.
Tudom és hiszem, hogy Jézust követően is voltak apostolok és próféták és általuk Mennyei Atyánk szólt és szól hozzánk. Mivel mormon vagyok hiszem, hogy Joseph Smith az Úr Jézus Krisztus által elhívott próféta volt, aki rendelkezett a szent apostolság felhatalmazásával is.
Ez az én személyes hitem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!