Nem. Az ateizmus vélemény, nézőpont. A vallás pedig: "A vallás fogalma:
Tágabb értelemben egy vallás a hitelvek és a vallásgyakorlatok összefüggő rendszere, ami általában megkísérel magyarázatot adni a létező dolgok és az emberek létrejöttére, létére, létezésük céljára, legalábbis ez a vallások képe önmagukról... A vallás olyan egyetemes és átfogó fogalom, amelyre nem adható egyetlen meghatározás: "élményszerű találkozás a szenttel és a szenttől meghatározott ember válasz-cselekménye" (Gustav Mensching)."
Vagy egyszerűbb megfogalmazással: „szellemi lényekbe vetett hit” (Edward Burnett Taylor, 1871)
Az ateizmus nem vallás. Nem épül köré embereket összefogó rendszer, az ateizmus, ahogyan a nevében is benne van: a teizmus (istenhit) ellentéte.
Kéretik átnézni a fogalmakat.
Amúgy: az ateisták nem tagadják az érzelmeket, hiszen emberek. Ők is éreznek. Aki ezt nem fogja fel, az attól függetlenül, hogy vallásos (mivel ennek nincs hozzá köze), egy értéktelen, gyűlölködő ember, aki nem képes az alapvető bibliai értékek betartására. A hit szubjektív. Lényegtelen, hogy ki miben hisz (tudományban, Krisnában, Jehovában, Istenben, UFOkban), ha az életét úgy éli, hogy az értékes legyen és hasznos. Te, kedves Kérdező, olyan dolgok miatt gyűlölködsz, és képes vagy fröcsögni még GYK-n is, hogy igazolva lásd a butaságod, amik neked és másnak nem ártanak. Valaki elmondta neked a véleményét, te meg általánosan utálkozol fórumokon, névtelenül, gyerekes érveléssel. Olvasd át még egyszer-kétszer a Bibliát, hátha több megmarad benned a tanításaiból, mert eddig a névelőkön kívül sokat nem értettél meg belőle.
Kérdező, én nem vagyok ateista, de abban sem vagyok biztos, hogy te ezzel a hozzáállásoddal tényleg keresztény vagy... Olvasd el az irgalmas szamaritánus példázatát, amivel Jézus kiválóan meghatározta a "felebarát" szó jelentését; remélem, azután nem gondolsz ilyen zöldségeket, hogy az ateisták "még csak félig sem a felebarátaink".
És hogy "mit lehet egy iLYenen tisztelni?"
Rengeteg dolgot, csak észre kellene venned ezeket; nem pedig csípőből utálkozni, ahogyan most teszed.
Alapon minden ember Isten teremtménye, ezért tiszteletre és megbecsülésre méltó. Az már más kérdés, hogy ha valaki olyan dolgokat tesz, amikkel elveszíti az emberek megbecsülését (pl. súlyos bűncselekmények); de az, hogy valaki ateista, még nem ok a megvetésre, lenézésre.
Kérdező
"Szerintem pedig lehetetlen nemhogy szeretni még csak tisztelni sem lehet őket.Hogyan lehet olyan embereket szertni akik szerint érzelmek igazábol nem is léteznek Pl a szerelem csak a hormonok játéka.Szánalmasok ha az emberi vonásokat nemlétezönek tekintik.Mit lehet egy ienen tisztelni hm?Szeressétek felebarátaitokat ők még csak félig sem a barátaink.Ők is Isten gyermekei?Szerintem inkább szánalom gyermekei mint Istené."
Szeretném,ha megértenéd,hogy sok ateista az ilyen megnyilvánulások miatt utálja a vallásosokat és a vallást.És ezzel a többi vallásos társaddal is kiszúrsz,mert emiatt előítéletesek velük,legalább őket szeresd felebarátaidként,ha már az ateistákat nem tudod.
Ritka pillanat: egyetértek az előző válaszolóval. [Hali :D ]
Annyit tennék még hozzá, hogy az intelligensebb ateisták remélhetőleg nem általánosítanak. :)
Ja igen,Berta,elfelejtettem köszönni:-)
Hali!:-)
Szerintem nem felejtettél el köszönni, mivel nem az én válaszomra reagáltál. Én meg csak a történelmi pillanat miatt köszöntem, régi ismeretségünkre való tekintettel. :D
De azért jó ez így. A vitázás már uncsi. :)
A kérdező kommentjére csak ennyit válaszolnék: God prefers a kind atheist over a hateful christian.
Üdv: egy ateista
Ez tetszik. :)
És eszembe jutott róla egy másik idézet: "If God exists, why did he make me an Atheist?"
De hogy a kérdés ne maradjon megválaszolatlanul, mutatok egy kis olvasnivalót is:
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!