Ő most akkor keresztény? Vagy mi a helyzet ilyenkor? Más egyháznak (pl. evangélikus) hogy, mivel tudja bizonyítani, hogy őt megkeresztelték?
Van egy barátom, aki a Krisztus Gyülekezet (Chrch of Christ) nevű közösségbe jár. Ez egyike a neoprotestáns közösségeknek. Amerikából terjedt el ez.
Ők csak felnőtteket keresztelnek, illetve teljes alámerítéssel (a helyszín lehet egy medence, strandi medence, tó, stb.).
A barátom is megkeresztelkedett náluk (gyerekként nem volt megkeresztelve), de semmilyen hivatalos papírt (keresztlevelet vagy ilyesmit) nem kapott. A közösség arra hivatkozik, hogy nem a papír dönt... De más gyülekezetben hogy tudná akkor "igazolni", hogy őt már megkeresztelték?Akkor ő most meg van keresztelve, és így ez alapján kereszténynek számít más gyülekezetben (evangélikusban pl.), vagy ez a fajta keresztelés csak egy jó móka volt, úgynevezett hókusz-pókusz, aminek ő nem tudja bizonyítékát adni keresztlevéllel?
Más barátaimnak, akik pl. evangélikus, református nekik van keresztlevelük.
Én magam nem vagyok sem megkeresztelve, sem jártas ilyenekben.
De érdekel ez a konkrét eset.
Azért kérdezem, és érdekel a válasz, mert kíváncsi vagyok, hogy konkrétan ebben az esetben hogyan viszonyulnak egymáshoz a történelmi egyházak (pl. evangélikus, református, katolikus) ÉS az újabb ún. szabadegyházak/neoprotestáns egyházak.
Azért is jeleztem korábban, hogy most nem az érdekel, hogy "Isten hogyan tekint ez emberre".
Köszönöm szépen eddig azokat a válaszokat, amelyek a kérdésre válaszolnak! És még továbbra is várom a válaszokat...
Érdekesek gondolkodnak itt egyesek. Nem azért merítkezik azaz keresztelkedik meg valaki, hogy papírja legyen, se nem azért, hogy mutogasson papírt róla más egyházaknak. Ez egy szellemi tevékenység, ami Isten előtt történik. Amikor Keresztelő János keresztelt, akkor adott papírt róla? Mert ha nem, akkor megkérdőjelezitek az egész korai egyházat... A keresztény szó azt jelenti, hogy Krisztusi! Kit érdekel, hogy a katolikusok vagy más vallás tagok mit gondolnak? Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül!(Máté 16:16) Tehát hinni kell! Semmilyen vallásos cselekedet nem üdvözít! Nem úgy van írva, hogy kereszteld meg a gyermekeidet, aztán majd talán hinni fognak valamikor! Hitből kell cselekedni. Ha olvasod a bibliát, látni fogod, hogy egyetlenegy gyermeket sem keresztelt meg senki. Az eredetiben a magyar "keresztelkedés" szónál a Baptidzo szó szerepel, ami teljes víz alá merítést jelent. Jézus is felnőtt korában merítkezett be.
(Remélem nem sértettem meg senkit, nem az volt a célom, csupán az igazságot írtam le.)
A konkrét eset hasonló egyhez a saját praxisomból: egy szabadketresztény gyülekezet megkeresztelt egy fickót, mégpedig szabályszerűen (azaz megvolt a víz és a szabályos bibliai forma), de nem jegyezték be. Az illetőnek aztán szüksége lett volna keresztlevélre. Ekkor megkérdeztük az illetőt, aki keresztelte, és ő tanúsította. Erre bejegyeztük a saját anyakönyvünkbe.
Ha felmerül a keresztség érvényességének a kérdése, és semmilyen módon nem lehet megbizonyosodni, akkor "feltételesen" megkereszteljük az illetőt. Ilyenkor az előírt szavakhoz hozzátesszük, hogy "Ha még nem vagy megkeresztelve". Ilyenkor ha meg voltkeresztelve, nem történik semmi, mert kétszer nem lehet felvenni a keresztséget, ha pedig nem, akkor most meglett. Ilyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!