Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ő most akkor keresztény? Vagy...

Ő most akkor keresztény? Vagy mi a helyzet ilyenkor? Más egyháznak (pl. evangélikus) hogy, mivel tudja bizonyítani, hogy őt megkeresztelték?

Figyelt kérdés

Van egy barátom, aki a Krisztus Gyülekezet (Chrch of Christ) nevű közösségbe jár. Ez egyike a neoprotestáns közösségeknek. Amerikából terjedt el ez.

Ők csak felnőtteket keresztelnek, illetve teljes alámerítéssel (a helyszín lehet egy medence, strandi medence, tó, stb.).

A barátom is megkeresztelkedett náluk (gyerekként nem volt megkeresztelve), de semmilyen hivatalos papírt (keresztlevelet vagy ilyesmit) nem kapott. A közösség arra hivatkozik, hogy nem a papír dönt... De más gyülekezetben hogy tudná akkor "igazolni", hogy őt már megkeresztelték?Akkor ő most meg van keresztelve, és így ez alapján kereszténynek számít más gyülekezetben (evangélikusban pl.), vagy ez a fajta keresztelés csak egy jó móka volt, úgynevezett hókusz-pókusz, aminek ő nem tudja bizonyítékát adni keresztlevéllel?

Más barátaimnak, akik pl. evangélikus, református nekik van keresztlevelük.

Én magam nem vagyok sem megkeresztelve, sem jártas ilyenekben.

De érdekel ez a konkrét eset.

2009. aug. 5. 01:51
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

Itt az egyik magyarországi honlapja:

[link]

2009. aug. 5. 12:34
 12/25 anonim ***** válasza:

ma 12:34

A link alapján kérdésedre;

Akkor ő most meg van keresztelve, és így ez alapján kereszténynek számít más gyülekezetben (evangélikusban pl.), vagy ez a fajta keresztelés csak egy jó móka volt, úgynevezett hókusz-pókusz, aminek ő nem tudja bizonyítékát adni keresztlevéllel?

- sajnos nem a válasz.

A keresaztény(katolikus,ortodox,anglikán), illetve keresztyén(protestáns) egyházak az alámeritkezést nem ismerik el érvényes keresztségnek.

Van két álkeresztény szekta(jehovatanúi, mormonok) ők gyakorolják az alámeritkezést, ezeket azonban az Egyházak Világtanácsa nem ismeri el mivel;

-tagadják a Szentháromságot

- a Kinyilatkoztatás az utolsó apostol (Szent János) halálával lezárult. Ők ezt nem ismerik el, azt állitják,hogy szektájuk alapítója magánkinyilatkoztatást kapott.

2009. aug. 5. 13:47
 13/25 A kérdező kommentje:

De ez a Church of Christ (Krisztus Gyülekezet) NEM jehovatanúi, és NEM is mormonok (ha nem tévedek).

Vagy ez a Church of Christ is ugyanolyan szekta lenne, csak éppen más név alatt?

Ahogy én értettem a barátomat: hisznek a Szentháromságban, de csak felnőtteket keresztelnek meg, elvetik a gyermek keresztséget.

2009. aug. 5. 13:53
 14/25 anonim ***** válasza:

-A honlapjukról nem sok mindent lehet megállapitani.

- Egy, egyházi közösség felekezet általában ismerteti hittételeit, (pl. katolikusoknál, katekizmus, reformátusoknál káté stb)

- Az hogy vallják a Szentháromságot igencsak kérdéses, hiszen pl jehovatanúinál is az alámeritkezés az Atya a Fiú és a Szentlélek nevében történik, csak a tanításaikból derül ki, hogy tagadják a Szentháromságot.

-Mivel nagyon sok neoprotestáns szekta van, - állitólag az UISA-ban több mint 1200 -nem könnyü megállapitani, hogy melyik mit vall.

-Azt kellene kideriteni, hogy tagja-e az Egyházak Világtanácsának?

- Azonban, ha nem hajlandók keresztlevelet adni egyetlen keresztény/keresztyén egyház sem fogja elismerni az "alámeritkezést" keresztségnek

Az alámerikezés nem minösül keresztségnek.

-Ez ellentmond Urunk parancsának

"Én kaptam minden hatalmat égen és földön. 19Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében

Mt 28,18-19

2009. aug. 5. 14:10
 15/25 anonim ***** válasza:

Nem szekta, hanem egy gyülekezet.Amerikában minden utca sarkon van gyülekezet, és nem hiszem, hogy mindenhol adnak ilyen keresztlevelet, és nem is nagyon érdekli az embereket.Gondolom a barátom sem akadt ki tőle.

De miért annyira fontos ez?Mármint a keresztlevél????Vagyis ami tanúsítja, hogy meg van keresztelve.Lehet hogy valakinek van ilyen tanúsítványa és mégsem él keresztényhez méltó életet.Na akkor meg hiába van neki papírja

2009. aug. 5. 14:12
 16/25 anonim ***** válasza:

Általában az újabb felekezetek is tradícióból átveszik a háromság tanát, aztán van amelyik nem, ki tudja? Nem nagyon lehet találni az interneten konrétan róluk szóló oldalt.

A nagyobb, monopolhelyzetben lévő egyházak sok mindent mondanak, sokszor egymásnak is ellentmondanak.

Kedves kérdező, ha nem az érdekel, hogy Isten Szava, a Biblia mit mond erről, vagy neked ez az egész nem tekintély, akkor nem értem, hogy miért fontos az, hogy a nagy egyházak mit gondolnak, mit ismernek el, mit nem?

Látod, nekik még a teljesen Bibliai vízalámerítéses keresztelés sem elfogadható, mert ők már nem a Bibliai módszert követik. Nevetséges az egészben az, hogy ők meg is mondják, hogy mi a "helyes", holott semmi mással nem tudják bizonyítani, mint a "szent hagyományaikkal".

Szemét viselkedés az is, mikor némely keresztény felekezetet "álkereszténynek" ítélnek, amikor pont ők szeretnek arra hivatkozni, hogy mit mond az írás "ne ítélj, hogy ne ítéltess".

És milyen alapon teszik?

Hát nem Bibliai alapon, az biztos! Miért fontos a Biblia, mint alap? Mert ha annak a tekintélye nem számít, taníthat bárki, bármit. Ebben az esetben viszont milyen alapon ítélhet meg a nagy egyházak bármelyike egy felekezetet azért, mert szerinte "nem keresztény"?

Nekik a Biblia nem tekintély, ha az lenne, akkor nem tanítanának mítoszokat, és nem minősítenének ezzel "álkereszténynek" felekezeteket, melyektől óv a Szentírás.

Egy ilyen mítosz a háromság dogmája, mely ezeken az oldalakon már alaposan ki lett tárgyalva és meg lett cáfolva sok kérdésben. Ennek ellenére vádol hamisan egy emberke szinte folyamatosan! Látszik mennyire mesterkélt az igyekezeted.

Az egyik cáfoló oldal:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

Vagyis nem kellene készpénznek venni azt sem, amit a "tekintélyesek" mondanak.

2009. aug. 5. 16:53
 17/25 anonim ***** válasza:
38%

"egy emberke 57%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 16:53"

Szentháromságot tagadó némberke.

"Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre!"

Egy ilyen egyszerű szabályt nem értettél meg?

Kisegítő iskolába jártál?

Nem bűn, csak baj.

2009. aug. 5. 17:01
 18/25 anonim ***** válasza:

A kérdezőnek válaszoltam, egyes válaszokat helyesbítettem!

Talán baj?

2009. aug. 5. 17:10
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Látszik mennyire mesterkélt az igyekezeted.

ma 16:53

A kérdezőnek válaszoltam,

ma 17:10

jehovahazugtanúját hamarabb utolérik mint a sánta kutyát.

2009. aug. 5. 17:13
 20/25 anonim ***** válasza:

A kérdésre válaszolva:

mivel a kérdésedhez fűzött magyarázatból az derül ki, hogy az ismerősödnek nincs semmiféle papírja a keresztségéről, így más felekezetek előtt csak kétféleképpen tudja bizonyítani:

- önbevallással,

- tanúk útján - pl. aki megkeresztelte, vagy ott volt a keresztségénél.

Aztán vagy elhiszik, vagy nem. Valószínűleg nem tekintik kereszténynek azok az egyházak, amelyeket felhoztál példának.

2009. aug. 5. 17:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!