Ő most akkor keresztény? Vagy mi a helyzet ilyenkor? Más egyháznak (pl. evangélikus) hogy, mivel tudja bizonyítani, hogy őt megkeresztelték?
Van egy barátom, aki a Krisztus Gyülekezet (Chrch of Christ) nevű közösségbe jár. Ez egyike a neoprotestáns közösségeknek. Amerikából terjedt el ez.
Ők csak felnőtteket keresztelnek, illetve teljes alámerítéssel (a helyszín lehet egy medence, strandi medence, tó, stb.).
A barátom is megkeresztelkedett náluk (gyerekként nem volt megkeresztelve), de semmilyen hivatalos papírt (keresztlevelet vagy ilyesmit) nem kapott. A közösség arra hivatkozik, hogy nem a papír dönt... De más gyülekezetben hogy tudná akkor "igazolni", hogy őt már megkeresztelték?Akkor ő most meg van keresztelve, és így ez alapján kereszténynek számít más gyülekezetben (evangélikusban pl.), vagy ez a fajta keresztelés csak egy jó móka volt, úgynevezett hókusz-pókusz, aminek ő nem tudja bizonyítékát adni keresztlevéllel?
Más barátaimnak, akik pl. evangélikus, református nekik van keresztlevelük.
Én magam nem vagyok sem megkeresztelve, sem jártas ilyenekben.
De érdekel ez a konkrét eset.
A keresztény( katolikus, ortodox, anglikán) és kersztyén egyházak szerint nem minösül keresztény/keresztyénnek.
Ezen egyházak vezetnek egy ún. megkereszteltek anyakönyvét, ahová beírják a megkereszteltek nevét.
A keresztény/keresztyén egyházak kölcsönösen elismerik a keresztséget, tehát pl egy református keresztelés a katolikus egyházban is érvényes.
Vannak az álkeresztény szekták(pl jehovatanúi, mormonok)
akik tagadják a Szentháromságot, éppen ezért az Egyházak Világtanácsa ezeket nem ismeri el.
Ha viszont a lelkészük nem akar igazolást adni, ott valami gubanc van.
Talán nem volt egyértelmű a kérdésem. Bár van, aki így is értette.
Most nem arra vagyok, kíváncsi, hogy Isten hogy tekint ez emberre, hanem itt a földi világban, a többi egyház (mint szervezett közösség, "hivatalosan") elismeri-e kerszténynek - ez érdekelne.
Illetve ha nincs keresztlevele (mert nem kapott, s nem is adnak ki abban az említett közösségben, arra hivatkozva, hogy nem a papír dönt, ami számomra elég átlátszó sumákolás), akkor meg egyáltalán nem keresztény (keresztelt) a történelmi egyházak (evangélikus, református, katolikus) szerint?
OFF téma, de ezt nem értem:
Pl. a mai 10:07-es választ miért pontozták le?
Nekem, mint a kérdés feltevőjének éppen ez volt az egyik leghasznosabb válasz eddig. Mégis valakik lepontozták.
Én pluszt adtam! Mert számomra hasznos volt.
Várom a további válaszokat is. Köszönöm.
"Illetve ha nincs keresztlevele (mert nem kapott, s nem is adnak ki abban az említett közösségben, arra hivatkozva, hogy nem a papír dönt, ami számomra elég átlátszó sumákolás), akkor meg egyáltalán nem keresztény (keresztelt) a történelmi egyházak (evangélikus, református, katolikus) szerint?"
Két probléma is van.
- Nem ismerem ezt a közösséget,igy nem tudom megmondani, hogy vallják-e a Szenthároságot, avagy sem?
Ha nem vallják egyetlen keresztény/keresztyén egyház sem fogja érvényes keresztségnek elismerni az "alámeritkezést"
- A keresztény/keresztyén egyházak vezetnek egy ún. Megkereszteltek Anyakönyvét
Bérmálkozásnál(konfirmáció) egyházi házasságkötésnél)keresztszülőségnél bizonyitani kell, hogy az illető megkeresztelkedett.
Ha nem hajlandók ún. keresztlevelet adni, akkor ott valami komoly gubanc van. Valószinüsithető, hogy ezek után a keresztény/keresztyén egyházak nem fogják elfogadni az "alámeritkezést" mint keresztséget.(Ha a keresztlevelet bármely okból is valahol be kell mutatni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!