Hogyan kell megbánni a bűneimet Istennek?
Van egy-két dolog, ami nagyon zavar a múltamból. Nem ismétlődő dolgok, csak rág miattuk a lelkiismeret.
Hogyan kaphatok bocsánatot?
"Hogyan kell megbánni a bűneimet Istennek?"
Őszintén. Vagyis ha te magadban megbántad, és nem csak meggyőzni akarod saját magad erről, akkor már Istennek is megbántad.
Ami a legfontosabb: hogy megvan a bűnbánatra benned a hajlandóság: "rág a lelkiismeret" . Ez a legfontosabb- és már meg is történt Isten részéről a megbocsátás- bízzál Istenben, irgalmában.
A régiek, a korai keresztények, a lelkiismeretet Isten hangjának tartották, ez több(patrisztikai) szövegből kiderül, most nem megyek bele. Az, Isten hangja, és azon keresztül "beszélgetünk" Ővele. Amit még lehet tenni, hogy elfogadod, megtörtént, nem tudsz már változtatni rajta. És ami még fontos, amit jóvá lehet tenni, azt tedd is meg, a nyugalom érdekében.
1. Őszinte lelkiismeret-furdalást kell érezned. Ahogy írtad, ezt a lépést már megtetted.
2. Imában megbánod az Úrnak, kb. így: "Drága Mennyei Atyám, nagyon-nagyon sajnálom, hogy ezt és ezt tettem. Kérlek, bocsásd meg nekem ezeket a dolgokat, és adj elég erőt ahhoz, hogy én is megbocsássak magamnak, és hogy soha többé ne kövessem el őket." (nem kell szó szerint, de nagyjából ilyesmi a lényeg)
3. Kérj bocsánatot azoktól, akik ellen vétkeztél.
4. Soha többé ne kövesd el ezeket a bizonyos dolgokat, és te is bocsáss meg az ellened vétkezőknek.
Köszönöm a válaszokat!
Úgy gondolom, hogy őszinte megbánás volt részemről, volt ami miatt sírtam is. Jóvá tenni nem tudom. Van olyan eset, hogy akit megbántottam nem tud róla, ez már több mint 10 éves történet, nem is tartjuk a kapcsolatot, itt ugye nem kell bocsánatot kérnem tőle?
Viszont ha Isten megbocsájtott mert őszinte a bánatom, akkor miért van még mindig lelkiismeret furdalásom?
Ez már olyan, ami velem marad az egész életemben?
Akitől lehetetlen bocsánatot kérni (meghalt, elköltözött Ausztráliába, vagy egyszerűen csak úgy eltűnt az életedből, hogy már nem tudod felvenni vele a kapcsolatot), attól természetesen nem kell.
Ha az Út megbocsátott, ideje, hogy Te is megbocsáss magadnak. Ha az nehezedre esik, imádkozhatsz azért, hogy segítsen az Úr megbocsátani magadnak.
Kedves Kérdező, Isten végtelen irgalmában ne kételkedj.
"A tenyerembe írtalak Téged"- mondja az Úr.
Fogadd el, hogy hibákat, bűnöket követtél el, (mint ahogy mindannyian), megbántad, és fogd fel, hogy tanítás volt részedre: máskor nem fogod elkövetni.
Most jött elő, mert már a tapasztalataid alapján érzed a cselekedeteid súlyát. Minden tettünknek következménye van-ok-okozati láncolat van. A jóvátétel nem biztos, hogy úgy történik, hogy pl. valakinek segíthettem volna, de lustaságból elmulasztottam - hogy ugyanannak segítek (ha kell, hanem)- hanem, a tanítás révén hasonló helyzetben MÁSNAK segítek, és nem mulasztom el saját kényelmem miatt.
Szivből, őszintén kell megbánunk a bűneinket és a legfontosabb h többé ne gyakoroljuk azokat.Ekkor számithatunk arra h szerető Istenünk megbocsát.
"Amilyen távol van a napkelet a napnyugattól,olyan messzire veti el tőlünk törvényszegéseinket."(Zsolotárok 103:12)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!