Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ateista vagyok vagy sem?

Ateista vagyok vagy sem?

Figyelt kérdés
Nem fogadom el dogmaként egyik létező vallási irányzatot sem. Ugyanakkor nem mondom azt egyikre sem, hogy hülyeség (oké, vannak olyan vallási elemek, pl. szokások, imák, stb... amikkel abszolút nem értek egyet, de egész vallások nem). Az ateista tudtommal az istentagadó, vagyis aki állítja, hogy Isten nem létezik. Ennek olyan szitokszó hangzása van. Én nem állítom hogy Isten létezik, de atr sem hogy nem létezik. Akkor most ateista vagyok?

2012. szept. 23. 00:55
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Ateista az, aki szerint nem szükséges természetfeletti erő a világunk működéséhez.

Tehát egy ateista szerint is létezhet(nek) isten(ek) (valahol) - de a mi világunkban ennek nem látszik semmiféle jele ill. bizonyítéka.

Ha szerinted a világunkban _van_ természetfeletti erő, vagy netán az egész világ egy lény - akkor hívő vagy.

Ha nem hiszel ilyet, akkor pedig ateista vagy.

Létezik olyan ateista is, akiről te beszélsz, de az elég ritka. Az a-teista az isten nélküli - akiről te beszélsz, arra jobb szó lenne az antiteista (istenellenes).

2012. okt. 16. 04:19
 12/17 nagylzs ***** válasza:

> Ateista az, aki szerint nem szükséges természetfeletti erő a világunk működéséhez.

A szó hagyományos értelmezésében az ateista az a "természetfölötti lény vagy erő létezését tagadó".

Ez elég érdekes dolog. Én abban hiszek, hogy nincsen természet fölötti erő. Minden erő természetes, de nem ismerjük mindet. És amit nem tudunk megmagyarázni, az természetfölöttinek látszódhat. Nem tagadom Isten létét sem, de nem gondolom hogy Isten a természet fölött állna. Akkor ez a szó hagyományos értelmében ateizmus, ennek ellenére nem Istentagadó. Vagyis ez attól is függ, hogy mit értünk Isten alatt. Ha Isten alatt egy természetfölötti lényt értünk, akkor abban nem hiszek. De ha a saját természetünk fölött levőt értjük, akkor igen.

2012. okt. 16. 11:04
 13/17 anonim ***** válasza:

Akkor még egy kicsit kell finomítanunk.

Először is: egy isten nem lehet akármilyen. Pont az a jellemzője, hogy sok tekintetben a természet fölé emelkedik: részben nem vonatkoznak rá a természeti szabályok.

Ami "természetfölöttinek látszódhat" - az lehet akár egy nagy hatalmú ember is. Lehet olyan civilizáció, amelyik 1000 évvel előttünk tart... ők nem istenek, az biztos.

Amúgy Isten az a keresztények istene, és ő nem a természet része. Nevezd el az istened: pl. egy ilyen jellegű isten neve "Gaia". Olvasd el, elég szép irodalma van. Mondjuk az már bizonyított, hogy ilyen isten nem létezik belátható közelségben.

Az pedig, hogy ateista vagy-e, attól függ, hogy csak hiszel egy ilyen lényben - vagy pedig nem hiszel, csak elképzelted, hogy milyen - és majd akkor hiszed el, ha bizonyítani is lehet?

2012. okt. 17. 02:04
 14/17 nagylzs ***** válasza:

> Pont az a jellemzője, hogy sok tekintetben a természet fölé emelkedik: részben nem vonatkoznak rá a természeti szabályok.

Szerintem Isten nem áll a természeti törvények fölött, szerinted pedig igen. Ez hit kérdése, ezért nem dönthetem el, hogy nincs igazad. Tiszteletben tartom a hited, és elismerem hogy akár igazad is lehet.

Amit erről olvastam (de még nem sikerült teljesen magamévá tennem): a törvények nélküli világ a káosz. Ha a világ nem törvényeknek megfelelően működne, akkor az kizárná a tudást és a szabadságot is. (Káoszban nincs mit tudni, és tudás nélkül nincs szabadság.) Isten még akkor sem tenne törvénytelent, ha képes lenne rá. Mert ezzel mások szabadságát, és a fejlődésükre való lehetőséget venné el. De ha létezik Isten, akkor ő a végtelen szeretet, és nem elveszi mások szabadságát, hanem megpróbálja segíteni őket a minél nagyobb szabadság és tudás elérésében. Isten éppen azáltal lesz mindenható, hogy pontosan ismeri az összes törvényt, és tudja hogyan alkalmazza azokat. De Isten soha nem törvénytelen, és soha sem önkényes. És soha nem tesz rosszat. És ez nem azért van mert nem képes rá. Ilyen szempontból mellékes, hogy képes-e rá. Azért és azáltal teszi a jót, mert betartja a törvényeket.

Természetesen neked ezt nem kell elhinned és elfogadnod sem. Én magam is próbálom elérni, hogy ez számomra ne egy hit legyen. Mondjuk úgy, hogy bizonyítékok hiányában még vagyok arról meggyőződve, hogy ez egy tévedés.

2012. okt. 18. 12:26
 15/17 nagylzs ***** válasza:

> még vagyok arról meggyőződve, hogy ez egy tévedés.

Helyett: még NEM vagyok arról meggyőződve, hogy ez egy tévedés.

2012. okt. 18. 12:28
 16/17 anonim ***** válasza:

"Szerintem Isten nem áll a természeti törvények fölött, szerinted pedig igen."

Ez nem hit kérdése. Isten csak olyan valaki lehet, aki halhatatlan, és más dolgokban is a természet felett áll. Ha valaki nem ilyen, akkor ő nem isten.

Légy szíves, tartsd be a magyar nyelv szabályait.

Ezen kívül "Isten" a keresztények istene, ahogy már írtam. Te viszont nem ebben hiszel (hiába hasonlít rá) - tehát nem hívhatod így őt.

Találj ki neki egy más nevet.

"Isten még akkor sem tenne törvénytelent, ha képes lenne rá."

Miért is ne lenne képes rá?

"ha létezik Isten, akkor ő a végtelen szeretet"

stb. stb., amit még írtál róla...

Na: ez a te hited. Hívő vagy. Ez most már 100%

Vagy netán valamilyen bizonyítékot is tudsz minderre?

2012. okt. 18. 19:15
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem ateista vagy, hanem agnosztikus.
2012. nov. 27. 10:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!