Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ateista vagyok vagy sem?

Ateista vagyok vagy sem?

Figyelt kérdés
Nem fogadom el dogmaként egyik létező vallási irányzatot sem. Ugyanakkor nem mondom azt egyikre sem, hogy hülyeség (oké, vannak olyan vallási elemek, pl. szokások, imák, stb... amikkel abszolút nem értek egyet, de egész vallások nem). Az ateista tudtommal az istentagadó, vagyis aki állítja, hogy Isten nem létezik. Ennek olyan szitokszó hangzása van. Én nem állítom hogy Isten létezik, de atr sem hogy nem létezik. Akkor most ateista vagyok?

2012. szept. 23. 00:55
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Velem is hasonló a helyzet. Engem ha kérdeznek, szimplán annyit mondok: nem vagyok vallásos.
2012. szept. 23. 01:10
 2/17 anonim ***** válasza:
100%

Az ateista tisztában van vele, hogy az emberiség története során tisztel számtalan istenség (beleértve az ábrahámita vallások egyistenét is) csupán az emberek kitalációi, amelyeket vagy azért alkottak, hogy a számukra megmagyarázhatatlan természeti jelenségeket megmagyarázzák, vagy a hatalom és mások befolyásolása okán, esetleg azért, mert elviselhetetlen volt számukra a gondolat, hogy a végtelen univerzum minden veszélyével szemben csak a saját és más hozzájuk hasonló, hús-vér halandó képességeire támaszkodhatnak. És egyáltalán nem hisznek valamiféle felsőbb hatalomban.

Azokat akik csupán kételkednek ezeknek a lényeknek/erőknek/mesefiguráknak a létezésében agnosztikusaknak nevezik.

*Van még egy speciális eset, a panteista, aki vagy úgy gondolja, hogy Isten maga a világmindenség, vagy azt, hogy egy személytelen, de létező fizikai érő (pl.: a Higgs Bozon).

2012. szept. 23. 01:29
 3/17 anonim ***** válasza:
Én sem fogadok el egy vallást sem (talán a buddhistát, de az nem vallás), viszont hiszem, hogy létezik egy teremtő energia... csak enm úgy mint ahogyan az a Bibliában, Koránban, Tórában vagy bármi másban áll. Mivel anyám gyakorló buddhista, így azért van fogalmam róla, és eléggé szimpatizálok vele, de mégsem tartom magam buddhistának. Igazából nem vagy ateista, ha hiszel egy nagyobb központi erőben... de nem tudom minek nevezik ezt igazából. Pogány? Végülis ők is hisznek egy magasabb erőben.
2012. szept. 23. 05:39
 4/17 lsandor ***** válasza:
57%

Szerintem is egyszerűen azt lehet mondani, hogy nem vagy vallásos. Ez mindig is így volt, vagy valami kiváltotta?

Mert mondjuk napjainkban nagyon sokan vallásos képmutatással találkoznak és emiatt ábrándulnak ki a vallásokból, de ez nem jelenti azt, hogy nem létezik az igaz imádat, amiért érdemes keresgélni

2012. szept. 23. 07:35
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Agnosztikus vagy.
2012. szept. 23. 08:36
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Előzőnek van igaza. Ide azok tartoznak,akik gyakorlatilag nem hisznek istenben,de létezésének tagadását úgy vélik sosem leszünk képesek bizonyítani,ezért a lehetőséget nem vethetik el.
2012. szept. 23. 09:19
 7/17 anonim ***** válasza:
És aki hisz a létezésében, csak nem ért egyet az egyház hülyeségeivel? Mert azért a kettő nem ugyanaz....
2012. szept. 23. 17:36
 8/17 A kérdező kommentje:

Akkor merült fel bennem a kérdés, amikor népszámlálásnál kérdezték a vallást, és az alábbi kategóriák voltak: Vallás1, Vallás2, Vallás3, ..., VallásX, Ateista, Nem kíván válaszolni.

Ezek tehát nem fednek minden embert, köszönöm a válaszokat.

2012. szept. 23. 22:12
 9/17 anonim ***** válasza:
7.: az a felekezeten kívüli, más néven a maga módján hívő.
2012. szept. 24. 07:56
 10/17 nagylzs ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nem vagy ateista. Az ateizmus szó szerinti fordításban "istentagadót" jelent. Te nem tagadod Isten létét, ezért nem lehetsz ateista.

2012. szept. 24. 20:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!