Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Röpimákat használtok?

MarkoG kérdése:

Röpimákat használtok?

Figyelt kérdés
Szerintem egyértelmű a kérdésem, :)

2012. szept. 4. 16:00
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Ha úgy érted a röpimát, hogy amikor hirtelen van valami mondanivalóm az Úrnak nap közben, akkor mondok egy rövid imát: ez esetben a válaszom igen.
2012. szept. 4. 18:44
 2/16 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az előttem szólóhoz.

Vegyük Nehémiás esetét a bibliából.

Artaxerxes király megkérte mondja el mi bánja, és ekkor Ő egy magában mondott gyors imában kérte a teremtő segítségét.

A helyzet ezt kívánta meg, s ezt a teremtő is tudja vannak ilyenek, és meghallgatja.:)

Zsömle/lány

2012. szept. 4. 19:18
 3/16 Hazardteam ***** válasza:
Mi az a "röpima"? Sosem hallottam róla:) elsőre a "röplap" tolult agyamba, persze elhessegettem, de amúgy nem vágom ez miezmiez:)))
2012. szept. 4. 20:13
 4/16 A kérdező kommentje:
röpima: napközben Istennek szentelt egy két mondatos ima pl.: Istennek hála, Isten fizesse meg....
2012. szept. 4. 21:42
 5/16 Hazardteam ***** válasza:
20%
Ez édes.. végülis "csak" a Mindenség Teremtőjéhez, a Mindenható Istenhez szólsz.. dobni egy csontot neki, hadd örüljön oszt jóvan nem? Kíváncsi vagyok anyád hogy örülne neki, ha így szólnál hozzá. Vajon mennyire venne komolyan? Nem hinném, hogy nagyon díjazná, pedig csak egy ember. Ez engem az "imammalomra" emlékeztet Indiában. Az emberek felírkálják egy szélkerék szerűségre az imáikat, a szél forgatja és ezzel "imádkoznak":D
2012. szept. 4. 23:07
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

szoktam :)

leggyakrabban ezeket:

Deo gratias!

Jöjj el, Szentlélek Úristen, náladnélkül semmi az ember!

Dicséret Neked Uram, örök dicsőség Királya!

Jézusom, bízom Benned!

és...: Szeretlek!

meg még sokfélét, ahogy épp legjobb. :)

2012. szept. 5. 00:39
 7/16 Hazardteam ***** válasza:
Ez azért más tészta. Bár én nem tudom, ezekben mi az ima, az ember természetes, hogy beszél így az apjához:) Van, aki sms-t küld, mikor eszébe jut valamelyik szerette, barátja, ez is olyasmi nem? Jólvan, csak kekeckedek:) Nevezzük akárhogyan is, ez utóbbi tetszik itt fölöttem.
2012. szept. 5. 00:52
 8/16 anonim ***** válasza:

Hazardteam,

örülök, hogy ezek jobban tetszettek. :) A röpima egy katolikusoknál használt kifejezés, ollózok Neked egy kis leírást róla, protestánsbaráttá téve. (Máriás egy-két szót kiszedtem belőle. :))

röpima: rövid, pár szavas szóbeli imádság, mellyel napközben, amikor nincs idő hosszabb imádságra, a teendők megszakítása nélkül Istenhez tud emelkedni a lélek. - A legrövidebb röpima Isten és az Ő szent nevének említése: „Úristen!”, „Istenem!", „Jézusom!”. - Röpimaként mondható a köszöntés is: a „Dicsértessék a Jézus Krisztus!” Ezeken kívül ismertebb ~: „Istenem, Mindenem!”; „Jézus Szíve, bízom benned! Neked ajánlom a szívemet!” - ~t mondunk 1. váratlan helyzetekben, amikor önkénytelenül Istenhez menekülünk külső veszedelem v. kísértés miatt („Istenem, segíts!”); 2. Isten jóságának eleven megtapasztalásakor („Deo Gratias! Hála Istennek!”); 3. az istengyermeki, ill. jegyesi szeretet késztetésére minden különösebb külső ok nélkül („Istenem, szeretlek! Jézusom, Szerelmem!”)

2012. szept. 5. 09:45
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok. Ja, hogy így értetted a röpimát? Nos ez esetben kicsit módosítom a válaszomat. Ilyen értelemben ugyanis nem szoktam "röpimákat" mondani. Én úgy értelmeztem a röpimát, hogy mondjuk elered az eső, mire én azt mondom magamban: "Drága Mennyei Atyám, köszönöm, hogy esőt adtál a földnek, hogy felfrissülhessenek a növények! Jézus Krisztus nevében, ámen."

Ilyen típusú "röpimákat" természetesen szoktam mondani, napjában többször is, de abban az értelemben, ahogy te definiáltad, nem.

2012. szept. 5. 12:31
 10/16 anonim ***** válasza:
A röpima nem feltétlen kell, hogy kötött szöveg legyen - a lényege, hogy a nap folyamán bármikor hirtelen az Úrhoz emeli a lelked. Úgyhogy a Te röpimád is belefér a röpima kategóriába. :) Ez is egy módja annak, hogy szüntelen imádkozzunk. Tehát bármikor. :)
2012. szept. 5. 14:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!