Isten fia Jézus, Jézus mégis Isten. Ez most hogy is van?
Ha valaki Istenben hisz, akkor Jézusban is hisz? Ha a hierarchia rendszerben gondolkodunk, akkor Isten után rögtön Jézus következik, ugyanis a fia. Viszont mégis azt mondják, hogy Jézus egyenlő Istennel. Jézus mondta is, hogy Ő és az Atya egy, illetve azt is mondta, hogy aki látta Őt, az látta az Atyát. Akkor most Jézus egyenlő Istennel? Ha igen, miért mondjuk azt, hogy Jézus Isten Fia?
Nem provokálni akarok, hívő ember vagyok, csak ezt nem értem. Értelmes válaszokat kérek. Köszönöm.
@ Istvan35:
Úgy látom, reményeim ellenére mégsem értetted, amit írtam.
1. Nekem nem kell magyaráznod a JT-tanokat, sem ezt, sem mást; elég jól ismerem őket ugyanis. A 29. sz. alatti válaszodban bemásolt igeszakaszt is ismerem, és tudom, hogy ezt szokták az "égi reménység" alátámasztására használni. CSAKHOGY a lényeg: abban NEM SZEREPEL az "égi reménységűek" szókapcsolat. Nem érdemes keresni máshol sem, ugyanis SEHOL nincs ilyen; mint ahogyan a "földi reménységűek" sincs. A kétkasztos rendszer az Őrtorony Társulat találmánya, amelyhez önkényesen összerakosgatott különböző igeverseket + belemagyarázott ezekbe. A "paradicsomi föld" úgyszintén JT-találmány. Bizonyíték tehát egyikre sincs.
2. Az előbb válaszoltam egy másik kérdésnél a fordításokkal kapcsolatban, de azért leírom itt is: a Károliban is vannak fordítási hibák, meg még más fordításokban is; de ezek NEM okoznak teológiai jellegű problémákat. Az ÚVF az angol NWT-ből lett fordítva; ez pedig a sajátos Őrtorony-teológia alátámasztása érdekében több betoldást és átírást is tartalmaz, ezért szoktuk - teljesen jogosan - ferdítésnek nevezni.
3. < "Az, hogy emberi ésszel nem tudunk felfogni / elfogadni valamit, semmit nem jelent. Isten gondolatai és útjai magasabbak az emberénél"
Érdekes hogy ezzel érvelsz, mert isten pontosan az embereknek szánta a bibliát, érdekes is volna ha olyan dolog lenne benne amit nem tudnánk felfogni. Minek is üzenne isten olyat az embereknek amit úgysem tudnak felfogni. >
Pedig a 2. mondat pontosan a Biblián alapul, azaz megtalálható benne. Mint ahogyan az is, hogy Istennek vannak titkai, és a királyoknak dicsőségére válik azokat kikutatni; vagy az, hogy most még tükör által, homályosan látunk... És még egy rakás olyan dolog, amit nem tudunk felfogni, megérteni. Ha ez így lenne, akkor nem kellene a hit, márpedig ez szükséges. (Légy szíves, ne írd le, hogy a hit nem azonos a hiszékenységgel stb., mert már a könyökömön jönnek ki ezek a sablonszövegek.)
4. "A szentháromság pont ilyen dolog, egyértelműen kirí a bibliából hogy nem odavaló ezért nem istentől származik, hiszen minek üzenne olyat isten az embereknek amit úgysem tudnak felfogni, ez értelmetlenség lenne."
4. 1 SZERINTED (pontosabban az ŐT-teológia szerint) nem a Bibliába való.
4. 2 A felfoghatóságról fentebb írtam.
5. "A bibliaverseket meg inkáb hadjad Berta, sokkal több olyan bibliavers van ami bizonyítja hogy isten és Jézus különböző személyek mint amiket a szentháromság bizonyítására próbálsz elferdíteni,"
5. 1 Én nem számoltam meg, melyikből van több, te igen? :O
5. 2 Ebben a kérdésben eddig egyetlen verset nem idéztem, úgyhogy a rágalmazásodat nyugodtan tartsd meg magadnak.
És nem is fogok idézgetni, mivel régebbi kérdéseknél már sokan megtették.
Inkább mutatok néhány kérdést az ŐT-teológia lényeges részeivel kapcsolatban; olvasd végig inkább ezeket ahelyett, hogy feleslegesen töltöd az idődet a többször átrágott témákkal:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
6. Idézem magam: < Azt pedig SEHOL nem írja, hogy "a Szent Szellem Isten tevékeny ereje" lenne; ezt az állítólagos részt a JT-k nem tudják megmutatni... >
Nos, te meg tudod mutatni?
Nem magyarázkodást szeretnék, azt már olvastam eleget; hanem konkrét igeverset, amiben ez a néhány szó együtt szerepel.
Hát, a fiatal korod akkor elég sok dolgot megmagyaráz. Gondolom, Tanú családban nőttél fel, vagy legalább már néhány éve ott vagy(tok). Ezzel az az egyetlen gond, hogy nem ismered igazán a többi "lehetőséget"; csak az ŐT szűrőjén keresztül van némi fogalmad arról, mit tanítanak más vallások; ill. a tanulmányozásokon olyannyira belesulykolnak az emberekbe egyfajta gondolkodásmódot, azt az egyedüli igazságnak kikiáltva, hogy ebből a nézőpontból nagyon nehéz kilépni.
Nem kérlek, hogy értelmezz bármit is; erre semmi szükség nincs.
Azt pedig nem tudom, honnan szedted, hogy engem az ŐT-kiadványoktól kirázna a hideg; elég sokat olvastam már, és nem értek egyet a teológiával, a magyarázatokkal. De én legalább el merem olvasni ezeket, nem úgy, mint fordított esetben a Tanúk. Ezért is lepődtem meg, amikor az egyik kérdésnél nem ŐT-irodalmat linkeltél, hanem bibliai / evangéliumi keresztény oldalt; gondolom, olvasgattál is ott előzőleg. Szóval, ritka kivételnek számítasz, ha úgy nézzük. :)
"A hit nem azonos a hiszékenységgel, csak a vicc kedvéért."
:)))
A többit inkább hagyom, késő van; inkább olvasgasd az általam előzőleg belinkelt kérdéseket, meg azt a weblapot, amit nekem mutattál. :)
És gondolkodj önállóan, próbáld meg a belédrögzült sémákat félretenni. Üdv. :)
Hogyan találhatod meg az igaz
vallást? Minden vallás tetszik Istennek, vagy csak
egyetlen vallás? ( 1.) Miért van olyan sok vallás, amely
kereszténynek vallja magát? ( 2.) Hogyan tudod azonosítani az igaz
keresztényeket? ( 3—7.) Jézus egyetlen igaz keresztény vallást
hozott létre. Ezért
Jehova Isten igaz
imádóinak ma csupán
egyetlen testülete vagy
csoportja kell hogy létezzen (János 4:23, 24; Efézus 4:4, 5). A Biblia azt tanítja, hogy csak néhány ember jár az
élethez vezető, keskeny úton ( Máté 7:13, 14). A Biblia megjövendölte, hogy az apostolok halála után lassan helytelen tanítások és nem
keresztényi szokások szivárognak majd be a
keresztény gyülekezetbe. Egyes férfiak maguk
után vonnak majd hívőket, hogy Krisztus helyett
őket kövessék ( Máté 7:15, 21-23; Cselekedetek 20:29, 30). Ezért látunk olyan sok különböző vallást, amely kereszténynek vallja magát.
Hogyan tudjuk azonosítani az igaz
keresztényeket? Az igaz keresztények legkiemelkedőbb jellemzője az, hogy valódi szeretet van közöttük
(János 13:34, 35). Nem tanítják őket olyan gondolkodásra, hogy ők jobbak, mint a más
fajtájú vagy bőrszínű emberek. Azt sem tanítják
nekik, hogy gyűlöljék a más országbeli
embereket (Cselekedetek 10:34, 35). Ezért nem vesznek részt háborúkban. Az igaz keresztények
testvérekként bánnak egymással ( 1János 4:20, 21). Az igaz
vallás másik jellemzője, hogy a tagjai mélységes
tiszteletet éreznek a Biblia iránt. Isten Szavaként
fogadják el, és elhiszik, amit mond (János 17:17; 2Timótheus 3:16, 17). Úgy tekintik Isten Szavát, mint ami fontosabb az emberi elképzeléseknél és
hagyományoknál ( Máté 15:1-3, 7-9). Megpróbálnak a Biblia szerint élni
mindennapjaikban. Nem úgy van tehát, hogy egy
bizonyos dolgot prédikálnak, s közben valami
mást gyakorolnak ( Titus 1:15, 16). Az igaz vallásnak tisztelnie kell Isten nevét is (Máté 6:9). Jézus megismertette másokkal Isten nevét, a Jehova nevet. Az igaz keresztényeknek
is ugyanezt kell tenniük ( János 17:6, 26; Róma 10:13, 14). Kik azok az emberek a környezetedben, akik beszélnek másoknak Isten
nevéről? Az igaz keresztényeknek prédikálniuk kell Isten Királyságáról. Jézus ugyanezt tette. Ő mindig
beszélt a Királyságról (Lukács 8:1). Azt parancsolta tanítványainak, hogy ugyanezt az
üzenetet prédikálják az egész földön (Máté 24:14; 28:19, 20). Az igaz keresztények hisznek abban, hogy egyedül Isten Királysága hoz majd igazi
békét és biztonságot a földre (Zsoltárok 146:3-5). Jézus tanítványai nem képezhetik részét ennek a gonosz világnak (János 17:16). Nem keverednek bele a világ politikai ügyeibe és
társadalmi vitáiba. Kerülik a világban megszokott
káros életvitelt, szokásokat és
viselkedésmódokat ( Jakab 1:27; 4:4). Tudsz egy olyan vallási csoportot azonosítani a
környezetedben, amely felmutatja az igaz
keresztényiségnek ezeket a jellemzőit?
Na, igen, másolni tudnak a JT-k...
Én meg azt is tudom, honnan másoltad:
"Mit kíván meg tőlünk Isten?", 13. lecke. :)))
Tudod, mi ezzel a probléma? Hogy az Őrtorony Társulat a saját szája íze szerint kiválogatott néhány igeverset a Bibliából, és ehhez fűzött némi magyarázatot; azaz saját meghatározást és értelmezést alkotott.
Aztán ezt a saját terméket felrakta a hivatalos honlapjaira (most már csak egy van, tudom); ill. a kiadványt használja. És a "tudatlan" kívülállók pedig, akik nem ismerik jól a Bibliát, csak csodálkoznak, hogy "jééé, tényleg ezt írja a Biblia, és ez tényleg igaz a Tanúkra".
De akik elég alaposan ismerik a Bibliát, azokat nem tudják behúzni a csőbe... :)
Látom, megint nem sikerült megértened a lényeget... Vagy csak könnyebb szövegelni, mint gondolkodni? :O
1. Ha "megszállottan" ragaszkodsz a JT-tévtanításokhoz, akkor nem jó úton jársz. Márpedig te pont ezt teszed.
2. A "szinte ugyanaz" nem "pontosan ugyanaz".
3. Ettől függetlenül a válogatás az ŐT szája íze szerint készült, merthogy teljesen mindegy, melyik fordításból szed össze valaki önkényesen igeverseket. A magyar nyelvben ezt mazsolázgatásnak hívják, az angolban cherry pickingnek. Ilyet bárki tudna csinálni a saját igazát bizonyítandó.
Úgyhogy szerintem döntsd el, hogy valóban az igazságot keresed-e; amennyiben igen, akkor próbálj meg kevésbé elfogult lenni. És olvass, olvass, olvass. Ne csak Őrtorony-irodalmat, az túl egyoldalú. Az őszinte kutatáshoz hozzá tartozik, hogy más forrásokat is megvizsgál az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!