Ha valaki zsidóból lesz Krisztust követő, hagyja el a törvényt?
Kérdésedre a Biblia egyik fejezete, a Róma 14 a válasz. Bemásolom ide Csiából, azt tartják szakemberek a legpontosabbnak.
Róm 14,1
Karolj átok fel a hitben erőtlenül [élőt], de anélkül, hogy gondolatait kezdenétek bírálgatni.
Róm 14,2
Van, aki azt hiszi, hogy mindent megehet, az erőtlen ellenben főzeléket eszik.
Róm 14,3
Aki [mindent] megeszik, ne vesse meg azt, aki nem eszik meg [mindent], ne ítélje el azt, aki megeszi, mert Isten fogadta őt magához.
Róm 14,4
Ki vagy te, hogy másnak a cselédjén ítélkezel? Saját ura állítja [talpra], vagy ítéli el. De [talpán] fog állni, mert az Úrnak hatalma van rá, hogy felállítsa.
Róm 14,5
Van, aki különbséget tesz nap és nap között, van aki minden napot [egyformának] ítél, ki-ki a saját értelmében teljes legyen.
Róm 14,6
Aki napokon jártatja az eszét, az Úrtól [indítva] teszi. Aki eszik, az Úrtól indítva eszik, hiszen hálát ad Istennek. Aki nem eszik, az Úr indítására nem eszik, és hálát ad Istennek.
Róm 14,7
Mert közülünk senki sem él önmagától és senki sem hal önmaga [akaratából].
Róm 14,8
Mert ha élünk is, az Úrtól van életünk, és ha meghalunk is, az Úrtól van a halálunk. Tehát akár élünk, akár halunk, az Úréi vagyunk.
Róm 14,9
Mert avégre halt meg, és elevenedett meg a Felkent, hogy holtakon is, élőkön is uralkodjék.
Róm 14,11
Mert írva áll: „Ahogy én élek, oly bizonyos, hogy minden térd meg fog hajolni nekem - ezt mondja az Úr -, és minden nyelv vallást fog tenni Isten mellett."
Róm 14,12
Következőleg közülünk mindenki maga fog számot adni magáról Istennek.
Róm 14,13
Tovább tehát ne ítélgessük egymást, hanem annál a döntésnél [maradjatok meg] inkább, hogy ütközést, vagy kelepcét a testvér elé nem fogtok vetni.
Róm 14,14
Tudom, éspedig az Úrban, Jézusban vált meggyőződésemmé, hogy önmagától semmi sem közönséges, csak ha valaki valamit közönségesnek gondol, annak az közönségessé lesz.
Róm 14,15
Ha tehát valamely étellel testvéreidet megszomorítod, nem a szeretet vezeti viselkedésedet. Ételeddel ne veszítsd el azt, akiért a Felkent meghalt.
Róm 14,16
Ne káromolják azt, ami nektek jó.
Róm 14,17
Hiszen az Isten királysága nem evés és ivás, hanem a Szent Szellemben [található igazságosság], békesség és öröm.
Róm 14,18
Mert az, aki ilyesmivel szolgál a Felkentnek, az Istennek kedves, az emberek előtt próbaálló.
Róm 14,19
Vessük tehát magunkat az után, ami a békességet, és az egymásra való épülést szolgálja.
Róm 14,20
Étel miatt ne rombold le az Isten művét. Minden tiszta, de gonosszá válik annak az embernek részére, aki úgy eszi, [mintha] az kelepce volna a számára.
Róm 14,21
Szép dolog nem enni húst, nem inni bort, sem [olyant nem tenni], ami testvéredet tőrbe ejti.
Róm 14,22
Hited van neked? Tartsd meg magadnak Isten előtt. Boldog az, aki nem ítéli el magát abban, amit kipróbáltnak lát.
Róm 14,23
A kételkedő, ha eszik, kárhoztatás alatt van, mert nem hit alapján [cselekszik]. Vétek minden, ami nincs hitből.
Tisztelt Kérdező!
Először is tisztázzuk, ha valaki zsidó vallású elfogadja Yesuát mint megváltott és Messiást az Messiáshívő Zsidó lesz! Vagyis elfogadja azokat a tanításokat melyet a Szent Biblia ír! /Ó és Új testamentumot/. Ugyanis ez így együtt alkot alkotja az Úr parancsait! Olvasd el Apostolok cselekedeteiből Pál apóstól megtérését. Apcs: 15,
Valamint ajánlom neked olvasd el:
Ézs 43:1, És most, oh Jákób,3290 így szól az Úr, a te Teremtőd, és a te alkotód, Izrael:3478 Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak téged, enyém vagy!
Ézs 43:2 Mikor vizen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítnak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.
Ézs 43:3 Mert én vagyok az Úr, a te Istened, Izraelnek3478 Szentje, a te megtartód, adtam váltságodba Egyiptomot, Kúst és Sebát helyetted.
Ézs 43:4 Mivel kedves vagy az én szemeimben, becses vagy és én szeretlek: embereket adok helyetted, és népeket a te életedért:
Ézs 43:5 Ne félj, mert én veled vagyok, napkeletről meghozom magodat, és napnyugatról egybegyűjtelek.
Ézs 43:6 Mondom északnak: add meg; és délnek: ne tartsd vissza, hozd meg az én fiaimat messzünnen, és leányimat a földnek végéről,
Ézs 43:7 Mindent, aki csak az én nevemről neveztetik, akit dicsőségemre teremtettem, akit alkottam és készítettem!
Ézs 43:8 Hozd ki a vak népet, amelynek szemei vannak, és a süketeket, akiknek füleik vannak!
Ézs 43:9 Minden népek gyűljenek egybe, és seregeljenek össze a népségek: ki hirdethet közülük ilyet? Vagy a régieket tudassák velünk, állítsák elő tanúikat, hogy igazuk legyen, hogy ezek hallván, ezt mondják: Igaz
Ézs 43:10 Ti vagytok az én tanúim, így szól az Úr; és szolgám, akit elválasztottam, hogy megtudjátok és higgyetek nekem és megértsétek, hogy én vagyok az, előttem Isten nem alkottatott, és utánam nem lesz!
Ézs 43:11 Én, én vagyok az Úr, és rajtam kívül nincsen szabadító!
Ézs 43:12 Én hirdettem, és megtartottam, és megjelentettem, és nem volt idegen [isten] köztetek, és ti vagytok az én tanúim, így szól az Úr, hogy én Isten vagyok.
Ézs 43:13 Mostantól fogva is én az leszek, és nincs, aki az én kezemből kimentsen; cselekszem, és ki változtatja azt meg?
Ézs 43:14 Így szól az Úr, a ti megváltótok, Izrael Szentje. Ti értetek küldöttem el Bábelbe, és leszállítom mindnyájukat, mint menekülőket a káldeusokkal együtt vidámságuk hajóiba
Ézs 43:15 Én az Úr vagyok, szent [Istene]tek, Izraelnek teremtője, királyotok
Ézs 43:16 Így szól az Úr, aki a tengeren utat csinál, és a hatalmas vizeken ösvényt,
Ézs 43:17 Aki kihozott szekeret és lovat, sereget és vitézt; együtt hevernek ottan, nem kelnek föl, kialudtak, mint gyertyabél elhamvadának!
Ézs 43:18 Ne emlékezzetek a régiekről, és az előbbiekről ne gondolkodjatok!
Ézs 43:19 Íme, újat cselekszem; most készül, avagy nem tudjátok még? Igen, a pusztában utat szerzek, és a kietlenben folyóvizeket
Ézs 43:20 Dicsőítni fog engem a mező vada, a sakálok és struccok, hogy vizet szereztem a pusztában; a kietlenben folyóvizeket, hogy választott népemnek inni adjak
Ézs 43:21 A nép, amelyet magamnak alkoték, hirdesse dicséretemet!
Ézs 43:22 És még sem engem hívtál segítségül Jákob, hanem megfáradtál énbennem Izrael!
Ézs 43:23 Nem adtad nekem égőáldozatul bárányaidat, és áldozataiddal nem dicsőítettél engem; nem terheltelek ételáldozattal, és tömjénnel nem fárasztottalak.
Ézs 43:24 Nem vettél pénzen nekem jó illatú nádat, és áldozataid kövérével jól nem tartottál, csak bűneiddel terhelél, vétkeiddel fárasztál engemet.
Ézs 43:25 Én, én vagyok, aki eltörlöm álnokságaidat énmagamért, és bűneidről nem emlékezem meg!
Ézs 43:26 Juttasd eszembe, no pereljünk együtt, beszéld el, hogy igaznak találtassál!
Ézs 43:27 Az első atyád vétkezett, és tanítóid elpártoltak tőlem!
Ézs 43:28 Ezért én is megfertőztettem a szent fejedelmeket, és veszedelemre adám Jákóbot, és gyalázatra Izraelt!
Az úr kötőt egy második szövetséget Izrael népével ahol megemlíti, hogy elküldi egyszülött fiát YESUÁT.
Ami pedig az ünnepek megtartását illeti igen megtartjuk csak nem teljesen úgy mint eddig! Az ételekre vonatkozó tiltásokat is eltörli mert azt mondja, hogy azokat azért teremtette, hogy étkedet szolgálja! DE továbbra is tiltja a v ér fogyasztását!
Én is Messiáshívő Zsidó vagyok és Izraelben élek. Amennyibe akarsz többet tudni úgy ajánlom keresd fel az alábbi honlapot:
vagy írj nekem privibe.
Wao, tévedtem, mégiscsak van az oldalon Messiáshívő zsidó felhasználó. :)
Kérdező, hogy neked mekkora mázlid van... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!