Azoktól kérdezném, akik képesek nyelveken szólni, mi történik ilyenkor veletek?
Pünkösd napján volt az első ilyen élményük a hívőknek, de jól látod: azért volt, mert vágytak rá és konkrétan ezt várták.
Vágy nélkül nincs.
Amikor lesz erre vágyad akkor lesz.
Első alkalommal többen, akik más-más nemzetbeliek voltak, értették, tehát ez bizonyíték, hogy Isten adhat ismert, vagyis emberi nyelvet.
Korintusziakhoz írt levélben pedig az van írva, hogy embereknek, avgy angyaloknak nyelvén szólok is...
Magyarán nem feltétlenül ismert emberi nyelv. Szentlélek olyat ad, amilyet akar.
Nyelveken szólás Szentlélek egyik ajándéka, mint pl. a prófétálás, vagy csodatévő erők..stb.
Láthatod, Isten ajándéka, de visszatérve, ha te nem akarod Isten ajándékát, akkor nem fogod megkapni.Nem fogja rádkényszeríteni.
Másrészről viszont, mivel Istentől van, ez csak jó doog lehet. Ezt elfogadod?
Másik helyen az van írva, hog ha Istentől Szentlelket kérsz, nem fog ördögi szellemet adni, vagyis nem kell félned, hogy démont ad, hiszen Jézustól kéred. Legyen bizalmad Istenben! Higyjed, hogy amit kérsz, azt kapsz. Isten amúgy sem tölt be senkit démonokkal. Démonok a bűnre jönnek, ha valaki bűnt cselekszik.
Jézus keresztel(merít be: helyesebb fordítás szerint)Szentlélekbe.
Nikodémusnak azt mondja: Aki nem születik újjá(merül be) vízbe és Szentlélekbe, nem mehet be Isten országába.
Erről mi a véleményed? Ha ez igaz, felül kell bírálnod az eddigieketz, vagy hazugsággal vádolnod Jézust. Milyen bátor vagy?
Komolyan veszed, hogy ez Isten akarata, vagy bemagyarázol valamit..?
Több teológus és őszinte hívő tanulmányozta már az apostolok cselekedetét és egyöntetűen arra a következtetésre jutottak, hogy Szentlélek keresztséget mindig nyelveken szólás követi.
Pünkösdkor így fogalmaztak: vesztek erőt, miután eljön rátok Szentlélek és lesztek tanúim. ..(Erőt vesztek a tanúbizonyság tételére.)
Ezután azt látjuk, valóban megkapták, mert az addig bátortalan tanítványok nagy bátorsággal szólták az igét, még életüket sem kímélték. Ez valódi erő.
Egyébként kérdezed milyen érzés?
Felemelő. Ilyenkor a szellem nyelvén beszélünk titkos dolgokat, amiket Isten ért.Mi magunk sem,kivéve, ha van magyarázó, de az másik ajándék.
Nelveken szólás nem szolgálat, hanem Szentlélek egyik ajándéka mindenki számára, amiről az van írva, hogy aki nyelveken szól, önmagát(belső emberét) építi.
Itt a világ egyik legismertebb biblia tanítójának (Derek Prince) egyik tanítása erről a témáról. Úgy vélem, meg sem tudom közelíteni az ő magyarázatát, így javaslom hallgasd meg.
Helló, Kérdező :)
Először is: nem tudom, miért nem abban a közösségben kérdezel a nyelveken szólásról, ahova tartozol; pedig jobb lenne ott megbeszélni. Szerintem a kérdésed megdöntötte az eddigi rekordot az inadekvát válaszok arányát illetően, de azért kaptál két épkézláb választ is. :)
Én személy szerint nem értem, hogy akik alapon már a kérdést sem tudják értelmezni, ill. akik nem tudnak adekvát választ írni, azok minek írnak ide egyáltalán... Bár van néhány ötletem, de inkább nem írom le, csak megjegyzem, ez szabálysértő is. Lehet óbégatni, de ez van.
A kérdésedre:
Több évvel ezelőtt, a megtérésem után ~ 1 – 2 évvel történt először velem; bocs, de nem emlékszem a pontos dátumra. Akkoriban már vágytam erre az ajándékra, mivel a Biblia világosan tanít erről, és a pünkösdi-karizmatikus felekezetekben ez egy megszokott dolog. Hangsúlyozom, hogy NEM mindenki szól nyelveken, és ez is teljesen biblikus, Pál apostol is írt erről. De sokan vágynak rá, és meg is kapják Istentől.
Én magam is szerettem volna, bár kicsit féltem is tőle. Amikor először megszólaltam nyelveken, az nem szokványos körülmények között történt (tehát nem egy közösségi alkalmon, hanem otthon, amikor egyedül voltam). Akkor kicsit meg is ijedtem, és leálltam. Később egy nálam érettebb hitű tesóval raktuk rendbe a dolgot. :D
Azután már bátrabb voltam, és egyre többet szóltam nyelveken; erre jó lehetőség akár az otthoni ima, akár egy imacsoport, akár az egyéb közösségi imádkozás is. Nem mindig, de sokszor tapasztaltam a pozitív hatásait, ill. többször volt olyan, amikor csak éreztem, hogy imádkoznom kell, de nem tudtam, hogy miért, és ekkor is nyelveken kezdtem imádkozni. Vagy még ha tudtam is, hogy mi a téma, de nem tudtam szavakba önteni...
Lehet ezt is rutinból, megszokásból csinálni, és szerintem ez sem teljesen haszontalan dolog; de az az igazi, amikor tényleg elárasztja az embert a Szent Szellem, és feltör a belsejéből, és csak ömlik, ömlik, mint egy folyó.
Azt írtad, ismered a Bibliát; de amiket ezen kívül írtál, az nem ezt mutatja, ne haragudj. Egyáltalán nem mindegy, hogy itt olvasod-e, vagy magad lapozol bele, mert úgy látszik, nem tudod, hol kellett volna kinyitni. :D Sőt, így belegondolva valószínűnek tartom, hogy a közösségedben sem megszokott vagy elfogadott a nyelveken szólás, ezért nincs róla tanítás, és ezért nem tudsz személyesen beszélni tapasztalt emberekkel. Röviden reagálnék arra, amiket eddig írtál a kommentjeidben:
Először is, ritka, amikor ez így történik; úgy értem, amikor valaki egy élő nyelvet kezd el beszélni anélkül, hogy valaha is tanulta volna. Másodszor, nem mindig jön egyszerre, hanem inkább úgy, mint egy normál nyelvtanuláskor: egyre több szót mond az ember, egyre bővül a szókincse. És ebben is eltérések vannak a hívők között; mint ahogyan a nyelv jellegében is: van, aki mindig ugyanolyan hangzású nyelven beszél, és van, aki nem. Ebből a szempontból (is) örömmel olvastam Hazardteam válaszát, mivel én is ilyen "multilingvális" vagyok, hogy úgy mondjam. :D
Másodszor: Lehet, hogy pontosan azért nincs hasonló élményed, mert neked ijesztő, tehát félsz tőle; és ez is érthető, hiszen az ismeretlen dolgoktól az ember sokszor félni szokott. Plusz még egy kis értetlenkedés és ellenségeskedés is érződik a soraidból; és te magad írtad, hogy feleslegesnek tartod. Akkor nincs mit csodálkozni ezen. Isten nem fogja ráderőszakolni...
Az előző (16.) válaszolóval teljesen egyetértek, és én is ajánlom neked Derek Prince tanítását. Talán az lesz a legjobb, ha egészséges tanítást akarsz a témában.
A reformátusoknál nem tudom, mennyire fordul elő; tudomásom szerint ők nem tanítanak erről, de azért egyedi esetek előfordulhatnak, volt már ilyenre példa a történelemben. :)
Nos, én a magam részéről ennyit tudtam segíteni, kérlek, gondold át a dolgokat. :)
Nem lehet felróni senkinek, aki a témával kapcsolatban értetlen vagy hitetlen Ez egy ajándék Istentől, mint a megtérés és a kiválasztás. egyszer csak benne találod magad, és onnantól hiszel, magad sem tudod hogy, és miért. Annyira erős, hogy onnantól fogva senki és semmi nem tudja többé ezt kiverni a fejedből, akár oroszlánokkal is széttéphetnének akkor sem. Ezt sem érti az akivel ez nem történt meg. Ilyen a szent Szellem keresztség is. Több dolog kell hozzá, hogy ez létre jöjjön. 1. először is egy igazi Szent szellem által elhívás, 2, az ember döntése a megtérés (vagyis válasz Isten hívására) 3, egy olyan közösség ahol tanítják ezeket az igazságokat a Bibliából.
Én Isten kegyelméből egy olyan helyre csöppentem egy olyan időben ahol ezek a feltételek összeálltak. Nagyon leszállt abban az időben Isten szelleme, és nagyon sok embert megérintett, sokan megtértek akkoriban. ahogy dícsértük Istent, végigsöpört a Szent Szellem az embereken. Fantasztikus érzés volt, a mennyből egy szelet. Átjárta a testemet az élet szelleme, belém költözött Jézus Krisztus. Egy melegség járta át a testem, lelkem, és mintha túl csordult volna bennem valami hatalmas öröm, ami ilyen formában jött ki, a számon. Egyébként sok haszna van, az egyik például hogy ezt az imát az ördög nem érti, vagyis titkos nyelven imádkozunk ilyenkor Istenhez. Szokták mondani, a nyelveken imádkozás egy gépfegyver a sima imához képest, a böjt és nyelveken imádkozás meg atomfegyver az ellenség erői ellen. Volt is ilyen tapasztalatom, hogy nagyon nagy győzelmet arattam ilyen "módszerekkel". a prófétálás ajándéka is működik elvétve, én már többször éreztem hogy prófétálok, Isten mondott rajtam keresztül dolgokat. Egy ima alkalmával akaratlanul is kijött a számon hogy a gyerekek veszélyben vannak, Isten segíts! utána tudtuk meg, hogy miután behívták a gyerekeket a homokozóból, rá egy percre leszakadt egy hatalmas állvány pont a homokozóra. És még sok sok ilyen volt. Hallottam már nyelveken szólás magyarázatának működéséről is. ez úgy történt, hogy többen mondták meg hogy a másik mit imádkozott, és ugyanazt mondták ketten. Ezeket megtapasztalni kell, mert addig úgysem fogják elhinni az emberek de ez ajándék, szóval kegyelemből van. Személyes vélemény az, hogy Magyarországon a bálványimádás és antiszemitizmus miatt nagyon lefedett az ég, hogy ilyen szellemi megnyilvánulások történjenek, ezért sokkal többet kéne imádkozni a keresztényeknek. A világ más tájain emberek ezrei állnak fel tolószékből, vakok látnak, prófétálnak komolyabb szolgálók stb. De egyszer itthon is át kell törnie a kegyelemnek egyszer, csak sokkal több búzának kellene lennie az egyházban, akik rájönnek, hogy nem a képmutatás, és az önmagunk fényezése, hanem például az alázatos közbenjárás vezetne igazi áttöréshez.
Nincs mit. Őszintén szólva az a nagy helyzet, hogy ha végignézel a világon és a történelmen, Isten semmit nem kényszerít rá az emberekre. Évszázadokig úgy tanították nekünk, hogy a Szent Szellem (igen szellem, károli is csak egyházpolitikai okokból fordította léleknek) keresztség és a "Szellem ajándékai" csak az első században élt keresztények kiváltsága volt és az első generációval érvényét vesztette, sőt eretnekség. A középkorban ezért még máglyán égettek el embereket, igaz hívőket. Holott SEMMI nem támasztja alá azt a tévtanítást, hogy első század blabla. ellenben, ha elolvasod az újszövetséget, Jézus és a tanítványai is, az apostolok éppen azt hirdették, hogy alapvető a keresztényként éléshez. Szent Szellem nélkül csak emberi küszködés és vallásos, holt cselekedetek az összes "teljesítmény" amit egyénileg az ember kicsiholhat magából. Legyen akármilyen jószándékú és há Istenhez, törekedjen bármenynire is a biblia megértésére és Isten szavának a megértésére, ha nincs benne a Szent Szellem, akkor nincs aki magyarázza az írásokat, nincs aki által szóljon benned Isten és vezetést adjon és nincs, aki akkor is képes könyörögni érted, amikor olyan szintre jutsz esetleg, hogy te már képtelen vagy megtenni. Jézus azt mondta, hogy ő ugyan elmegy, de kéri az Atyát hogy küldje el (ő helyette) a Szent Szellemet minden hívőnek, aki szomjazza. addig, míg vissza nem jön a felhőkig az utolsó időkben. A Szent Szellemet úgy kell(ene) követnie minden hívőnek, mint annak idején Jézust. Ez volt az eredeti cél, amiért kitöltetett. Amiket mondok ellenőrizheted a bibliában, ha úgy érzed attól hitelesebb és tedd is azt, mert a hit Isten igéjéből, annak hallása (és olvasása) által van, nem emberi gondolatok kinyilatkoztatása által, mint pl. most az enyémek:) De ha megérted az elvet, hogy a Szent Szellem azért jött, hogy a hívőket elvezesse minden igazságra és vezesse őket, erőt adjon és minden olyasmit tegyen, amiket a tanítványokkal lévő Jézus csinált (a biblia "Isten ujjának" is nevezi többek között) akkor előbb utóbb rájössz, hogy noha leélhetsz nélküle évtizedeket, sőt évszázadot is, de leélheted ugyanezt az időt vele sokkal boldogabban és úgy, hogy közben végig veled van, átformál, megmagyarázza az írásokat, élővé és hathatóssá teszi a számodra és erőt is ad ahhoz, hogy aszerint élj. Én szerintem más minőségű élet ez, mint amikor az ember csak "agyból" próbál vallásos módon Isten közelébe férkőzni és lehetőleg mindent "jól csinálni" miközben nincs meg benne Isten ereje és kedves, vígasztaló Szelleme.
Az meg, hogy nem is nagyon akarod? Most bocs, hogy ehhez hasonlítom, de egy egyszerű példával: amiről nem tudsz, azt hogy akarnád? 98-ig nem is ismertem a tiramisut, azt sem tudtam létezik. Miután végigfaltam az összes létező süteményt és finomságokat, végül csak egy maradt, ami továbbra is lenyűgözött, a tiramisu:) Úgy értem, amit nem tudok megunni:) Érted? Előtte a létezéséről sem tudtam. De sok ilyen dolog van az életben, ez még önmagában nem jelent semmit.
@ 18:
Ha rám gondoltál az első mondattal, akkor jelzem, hogy nekem nem az a bajom, hogy valaki értetlen vagy hitetlen; hanem az, ha ennek ellenére irkál össze-vissza; vagy ha vitát kezdeményez vagy provokál akár új kérdéssel, akár kötözködéssel. Idézem a szabályzatot: "Ha kérdésed van, ne a válaszba írd, hanem írj ki új kérdést!" A többi a válaszbox alatt található. :)
Tehát a GYK elvileg nem csetoldal, és nem fórum; nem azért van, hogy így élje ki az írásszenvedélyét vagy -kényszerét az ember.
Ha pedig valakit érdekel egy téma, de nem ért hozzá, akkor lehet olvasgatni akár ezt a kérdést, akár régebbieket is. Nem egyszer lett már kitárgyalva.
Amikor normális kommunikáció alakul ki, az nagyon hasznos és kellemes is egyben. De többnyire sajnos nem ez a helyzet.
GBU
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!