Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia miért tanítja azt,...

A Biblia miért tanítja azt, hogy a nők alsóbbrendűek?

Figyelt kérdés

Vagy ez csak a régi világnak volt a gondolkodásmódja? Viszont ha ezt beleírták, akkor miért mondják, hogy a Szent Könyv egyetemes igazságokat tanít, mikor ez nem is igaz?

18/L

2012. júl. 1. 13:55
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
0%
és a lepontozásra továbbra sem válaszoltál, bár ahogy látom itt nem nagyon fognak repkedni az érdemi válaszok
2012. júl. 3. 13:24
 32/38 anonim ***** válasza:

Itt a Bibliáról van szó, te akadtál meg annyira az Ószövetségnél.

Én nem pontoztam le senkit, arról nyilatkozzanak azok, akiket illet.

2012. júl. 3. 13:46
 33/38 anonim ***** válasza:

"Itt a Bibliáról van szó, te akadtál meg annyira az Ószövetségnél. "

már bocs, de ebből a mondatból indult ki az egész:

""Az Ószövetség egyértelműen alacsonyabb rendűként emlegeti a nőket. Aki nem látja, az valami szelektív vakságban szenved." "

Erre kérdeztem rá, hogy egészen pontosan mire is gondolsz, és akkor ezek után még jó, hogy az Ószövetségből várom (vártam volna) a választ. Főleg, hogy később aztán megint megerősítetted ezt (na nem konkrét példával), hogy "Na és nem csak az Ószövetségben, csak ott még intenzívebben".

De tudod mit, hagyd, már nem fontos - ebből értelmes vita már nem nagyon lesz.

2012. júl. 3. 14:16
 34/38 anonim ***** válasza:
72%

Bocsi, beleszólnék egy mondat erejéig, hátha nem cibáljátok tovább egymás haját. :D

Elveszítettem ugyan a fonalat, hogy most tulajdonképpen ki mit bizonygatna, DE: ha megnézitek, az Ószövetségben a babiloni fogság utáni időkben volt probléma. Azelőtt fontos szerepük volt a nőknek is, pl. Debóra Izrael egyik bírája volt [kb. a mai miniszterelnöki poszt :) ], vagy még előbb Mirjam, Mózes és Áron testvére szintén vezetői szinten volt (pl. az egyiptomi kivonulás után ő vezette a népet a dicsőítésben). A törvényekben sem volt hátrányos megkülönböztetés (pl. házasságtörés esetén mindkét felet bűnösnek tartották, nem csak a nőt).

Az Újszövetség történeteiben néhol még ez a negatív hatás érzékelhető a gyakorlatban. De Jézus (és Pál) pontosan ezeket a tévelygéseket (a nők diszkriminációját) próbálták megszüntetni; helyrerakni mindazokat a negatív babiloni hatásokat, amelyek nem egyeztek Isten akaratával, a szeretet törvényével, a kegyelemmel. Pl. hogy a nők tanulhassanak, sőt, a közösségekben is vezető szerepet vállalhassanak, ne nyomják el őket.

Elnézést, ez mégsem egy mondat lett... :)

2012. júl. 3. 14:18
 35/38 anonim ***** válasza:

Hát tényleg nem egy mondat lett xD

De legalább hasznos;)

2012. júl. 3. 14:23
 36/38 anonim ***** válasza:

Berta:

senki nem bizonygatna semmit, volt egy állítás, ami engem meglepett, és mivel az is oda volt írva, hogy aki nem így látja, az szelektíven vak, ezért rákérdeztem, hogy akkor most mégis mire gondol pontosan az írója, mert érdekelt volna.

(már csak azért is, mert az Ószövetségből nekem is pont ezek meg még más történetetek jutottak eszembe a nők kapcsán, ahol egyértelműen ők a főszereplők)

Aztán meglepődtem, amikor válaszként meg Újszövetségi idézeteket kezdtem kapni, mert ez így nem válasz a kérdésemre, hogy mire gondolt.

Nem volt itt semmilyen hajhúzogatás meg semmi, csak egy érdeklődés, majd értetlenkedés részemről, hogy most volt egy felvetés, amire rákérdeztek, akkor miért nem arra válaszol az illető, ha már egyszer ilyen határozottsággal és ellentmondást nem tűrően jelentett ki valamit.

De mint írtam, már nem lényeges, mert ha a kérdésemre nem is, arra viszont már megkaptam a választ, hogy ezt nem kell feltétlenül folytatni.

2012. júl. 3. 14:30
 37/38 lsandor ***** válasza:
46%

A Biblia azért nem tanít ilyet, mivel az Isten gondolatait közvetíti és a nők nem alsóbbrendűek.

Az, hogy alárendeltségben vannak a férjükkel szemben ez nem ezt jelenti, távolról sem. A nőknek tisztességes és nagyra becsülendő szerepkörük van

2012. júl. 4. 09:48
 38/38 anonim ***** válasza:

@ 35:

Köszönöm. :)

Örülök, ha valaki hasznosnak tartja egy-egy válaszomat. Akinek meg nem tetszik a rendszer, az érvek helyett pirospacsizik, mint most is. :P

@ 36:

Okay; akkor csak nekem tűnt parázs veszekedésnek. De azért köszönöm a magyarázatot.

-------

Szoktam emlegetni egy nagyon hasznos tanulmányt a témában, Dr. Edwin D. Stewart: Nem a te bántásodra adtam a Szentírást; Szeretettel, Jézus c. munkáját. Nem tudom, papír alapon kapható-e még, talán antikváriumban igen. De bemásolok egy linket, ahol olvasható:

[link]

Nem kell megijedni a névtől, az oldal NEM JT-s blog, és a tanulmány szerzője sem JT, hanem újjászületett keresztény; csak nem tudok más helyet a neten, ahol fent lenne. Szóval olvassátok nyugodtan; elég hosszú ugyan, de remélem, hasznos lesz. :)

Üdv. :)

2012. júl. 4. 13:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!