Most ezért komolyan én vagyok a rossz?
Volt nálunk két úr, jehova tanú, olyanok akik járni szoktak házakhoz, beszélni kicsit a vallásukról. Abszolút nem voltak tolakodók, meg nem akarták "rám tukmálni a vallásukat", mert én az elején elmondtam, hogy a Biblia engem olyan szinten, mint egy mélyen vallásos embert nem érdekel, mivel ateista vagyok.
Hazajött édesapám, (én kint az utcán beszélgettem a két úrral) és elküldte őket. Aztán bent elővett engem, hogy miért állok szóba ilyen szentfazekakkal, meg ha legközelebb jönnek azt már az elején mondjam, hogy nem érdekel. Hiába nem vagyok vallásos, sok érdekes dolgot mondtak, pl. sosem értettem a Tékozló fiú történetét és megmagyarázták, hogy mi miért történt benne, meg amúgy is hadd mondják, ha már egyszer itt vannak. Rossz lennék azért, mert érdekel, hogy a vallásos emberek hogyan vélekednek a választott vallásukhoz?
20/L
kedves kérdező, ha érdekel hallgasd nyugodtan
én két dolgot említenék meg
a jehova tanúi hitük szerint 144000-en lesznek akik üdvösséghez jutnak, namármost hány millióan is gyakorolják ezt a vallást?
a másik meg hogy a Fiú nem teremtett lény, ez hazugság, ilyen sehol nincs a Bibliában, a Fiú és az Atya egy
ez az igazság,
tisztelettel kérek minden jehovatanút hogy NE hazudjon
köszönöm
Nálam is voltak tavaly.
Egyszer.:)
Kedves T. Kata!
Arra válaszolj légyszives és ne a zagyvaságokra. Jézus azt mondta, hogy Ő egy az Atyával. Ti ezt miért merészelitek megszentségteleníteni? Keretszény hit Jézus tanításai alapján kezdödött, nem értem miért kellett ezt elferdítenetek és ebbe a vallásba lenni és cáfolni mindazt amit az igaz keresztény hit (Isten szava) mond.
Állandóan a világvégével meg az armageddonnal jöttök ellenkezőleg. Jézus nem azért jött a világra, hogy elítélje, hanem hogy üdvözöljön általa!
Szent háromságot felbontani? ÁÁÁÁáá! Nem vagytok normálisak Tisztelt Jehova Tanúi!
kedves válaszadó.nem szentségtelenitettűnk meg semmit
a britannica hungaryca c könyv (nem Jehova tanui kiadványa) ezt irja:a szent háromság szo vagy az erről kifejezett tanitás hiányzik az új szövetségből.a dogma csak fokozatosan alakult ki. több évszázadon át heves viták közepette. a lV század végén a szent háromság megkapta a klasszikus megfogalmazását,...XVlll kötet 146. oldal tovább megyek. a New Catholic Encyclopédia kijelenti: az "egyisten három személyben megfogalmazás a lV, század vége elött nem létezett, nem volt része a keresztény életnek, hitvallásnak. az apostoli atyák körében, még csak távolrol sem volt ilyen felfogás illetve elképzelés. (1967/ XlV kötet 299. oldal. a keresztény tanitások elött igen sok nem isten népéhez tartozó nemzetek imádta istenségeket, isten triádokat. most akkor ki szentségelenit meg kit? aJézus kijelentése szerinti az Atya és Én egyek vagyunk nem a lényegi egységet jelenti. ha tovább olvasod a szöveg környezetet, Jézus azt mondja a követöinek, hogy :"ti is egyek legyetek miként Én az atyával egyek vagyunk. akkor másszunk be egymás testébe? nem itt az egységről van szó. egységesen tenni, gondolkodni élni, stb. köszönöm szépen kata.
Nem, egyáltalán nem vagy rossz ezért; nem is értem édesapádat igazán, hiszen 20 éves vagy, felnőtt ember, jogilag is nagykorú. Persze kevesebb élettapasztalatod van, mint neki vagy más, nálad idősebb embernek; talán ez állhat a történtek hátterében; bár inkább egy kissé toleránsabb, érzelmileg kevésbé fűtött, és jóval informatívabb beszélgetés lett volna helyénvaló. (= Nem csak simán leszentfazekazni őket, hanem részletesen elmondani, mi a probléma a Jehova Tanúi közösséggel, miért tanácsos óvatosnak lenni velük.)
De ha már ezt édesapád elmulasztotta, akkor egy picit pótolom a hiányt.
1. Mint ahogy magad is tapasztaltad, "sok érdekes dolgot mondtak", pl. a tékozló fiú történetét.
Többnyire valóban ezzel a többlettudással lepik meg a Bibliát nem ismerő embereket, és így már ki is alakulhat egy bizonyos szimpátia és elismerés feléjük. Aztán pedig elkezdődik egy olyan folyamat, amelynek többnyire egy meghatározott mechanizmusa van (újralátogatás, beszélgetések, tanulmányozás stb.); és sok ember már csak azt veszi észre, hogy rendszeresen látogatja a JT-rendezvényeket; bizonyos időközönként pedig az utcákat járja, kezében a kis Őrtorony-újságjaival...
2. A "betanítási eljárásban" gyakran esik szó az Őrtorony szervezetről, de nem annak sötét, okkult múltjáról és tévtanításairól; hanem arról, hogy ez az "egyedül igaz vallás", "Isten földi szervezete", és kizárólag ezen keresztül lehet kereszténynek lenni, az összes többi vallás / felekezet hamis. Ezt még el is magyarázzák mindenféle nyakatekert magyarázatokkal, a saját teológiájukra támaszkodva. [Ezért is annyira lojálisak a szervezethez és egymáshoz; mint ahogy itt is láthatod a több választ is író JT-hölgy írásaiból, személyes sértésnek veszik a szervezetet érő jogos kritikákat is.]
3. Természetesen mindezeket a gyanútlan emberek nem tudják, így könnyen bedőlnek; aztán minél hosszabb időt töltenek el a szervezetben, annál kevésbé hiszik el, hogy átverték őket. Merthogy az információikat szinte kizárólag az ŐT kiadványaiból szerzik, más forrásokat a társaság nem javasol elolvasásra. (Ez neked furcsának tűnhet, de sok ember van, akinek könnyebb úgy, ha irányítják.)
A kapott információk pedig nem pontosak, és nem elfogulatlanok.
Mutatok erre néhány példát az itt író JT-hölgy írásából, és külön kihangsúlyozom, hogy NEM személyes támadás, azaz NEM Takács Kata ellen irányul.
[Ellenben az idézeteket helyesírásilag kénytelen vagyok javítani, mert az ekkora mennyiségű hiba már egyszerűen az érthetőség rovására mehet.]
a., Az 5. sz. alatti válaszban: "...majdnem 8 millióan végzik azt a munkát, amit te is tapasztaltál..."
A 15. sz. alatti válaszban: "Jelenleg 236 országban több mint 7.600.000 testvéremmel szolgálunk önként és készségesen."
--> Gondolom, világos, hogy a "majdnem 8 millió" és a "több, mint 7,6 millió" között lényeges különbség van (kb. 5 %). Ráadásul még ez a 2. adat sem helyes, ugyanis az Őrtorony Társulat saját nyilvántartása szerint a csúcslétszám 2011-ben 7.659.019 fő volt, míg az átlaglétszám "csak" 7.395.672 fő. Tehát itt már kb. 7,5 % az eltérés.
Forrás:
b., A Biblia szövegeinek kifordítása, félremagyarázása, téves értelmezése, pl. "Ezt minden magát kereszténynek tartó embernek végezni kell."
--> Alapon a "házról házra" végzett "prédikálás" csak egyetlen "módszer" a sok közül; ehhez csak a JT-k ragaszkodnak, sőt, mint látható, elvárássá teszik mindenki felé, holott ez tévedés. Az állítólag "önként és készségesen" végzett munkáról pedig igaza volt az egyik előző válaszolónak: kötelező minden tagnak végeznie, méghozzá beszámolási kötelezettséggel. [Van egy ún. "területkártya", amin a nevek és címek vannak, továbbá a megjegyzések, pl. hogy vissza lehet menni újralátogatásra; ill. egy bizonyos "szántóföldi jelentés", amelyen a tagok beszámolnak arról, hogy hány órát töltöttek prédikálással az adott időszakban.]
A módszer hatékonysága pedig - az állítással szemben - igencsak alacsony. Ezt a már belinkelt nyilvántartásból magad is könnyen kiszámolhatod: Ha a legalsó ("Grand Totals") sorban a "Total Hours" oszlopban levő számot (1.707.094.710) elosztod a "2011 No. Baptized" oszlopban szereplő számmal (263.131), akkor gyönyörűen kijön, hogy átlagban ~ 6.488 órányi prédikálásból lesz egyetlen egy "újonc", aki be is merítkezik. [Ha ezt napi 8 órával számoljuk, az 811 napot, azaz több, mint két évet jelent, egyetlen egy nap kihagyás nélkül; tehát legalább két tanú egy-egy évi munkája lenne átlagban, ha minden nap 8 órát prédikálnának...]
Magyarországon 2010-ben 22.646, 2011-ben pedig 23.740 fő volt a tanúk átlaglétszáma; a tavalyi bemerítkezőké mindössze 673 fő. Mindehhez a statisztika szerint 4.510.158 órányi "prédikálás" és 14.223 órányi "tanulmányozás" volt szükséges. [Ezek szerint átlagban minden egyes magyar Tanú 199 órát prédikált, ez havonta 16,6-re jön ki...]
Tehát szerintem kimondható, hogy szinte bármelyik "módszer" hatékonyabb, mint ez...
c., A Watchtower Bible And Tract Society igenis egy multi cég, amely részvényeket vásárol, továbbá félelmetes méretű vagyonnal rendelkezik. Szerintem elég annyit megemlíteni ennek bizonyítására, hogy nemrég kezdték árulni a Brooklynban levő központjukat; az épületkomplexumot 1 milliárd dollárért hirdetik...
d., A közösséget önként elhagyókhoz és a kiközösítettekhez való hozzáállásukról is külön oldalakat lehetne írni. De talán elég annyi, hogy még csak köszönni sem szabad nekik, még a rokonoknak sem; Angliában pedig nemrég beperelték a társaságot, mert az exeket az egyik folyóiratukban "elmebetegeknek" nevezték.
Aztán ott vannak a pedofilbotrányok... Amikről persze a nem érintett tagok általában nem is tudnak; a testület pedig nem hajlandó kivizsgálni ezeket, csak ha legalább két szemtanú is van... Nonszensz.
Nos, nem sorolom tovább; remélem, most már érted ennyiből is, hogy mi a probléma a JT tanításokkal, közösséggel; miért veszélyes dolog igazából bekerülni ebbe a körbe.
Ezért én azt javaslom, hogy ha a Bibliával kapcsolatosan vannak kérdéseid, mert nem értesz egy-egy példázatot, akkor inkább nézelődj a neten (sok keresztény honlap van); vagy olvass keresztény könyveket (könyvesboltokban és könyvtárakban is vannak már elég szép számmal); esetleg írj ki egy-egy konkrét kérdést itt, a GYK-n. :D
Igaz, itt meg általában a válaszok fele inadekvát, vagy teljesen szét is offolódik a kérdés; de próba szerencse. :)
U. i.: Mielőtt a "kedves" JT-hölgy engem is megrágalmazna, közlöm, hogy NEM vagyok ex-JT. (Nem mintha igaz lenne, hogy az exeket a bosszúvágy hajtja stb. Bizonyára van ilyen is, de nem jellemző.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!