Hogy legyek ateista?
valami fura dolog ez amit érzek. vallásos közegben nevelkedtem, nem kényszerítettek rám semmit. de a "beavatási lépcsőkön" végig mentem hagyományból .Tiszteletre méltó nagyszülőm van akit szeretek .De ért néhány dolog ami miatt teljesen felborult bennem minden.
Nem arról van szó h Isten létezésével van bajom -hanem hogy a predesztinációval nem tudok mit kezdeni .ÉS ez nem hárítás.Egész életemben azt hallgattam h majd Isten akarta szerint lesz. Remek .akkor minek kaptam szabad akaratot ,lázadó gondolkodni vágyó de mindig megalkudni kényszerülő lelkületet?
Én már nem bírok ebben a meghasonultságban élni .akármit csinálok falakba ütközöm és tényleg olyan mintha az ÉN akaratomnak nem lenne létjogosultsága.Ha mégis történik valami elérek valamit nincs bennem boldogság ,mert az olyan mintha bűnös lennék vagy nem "járna".
Ammi jó dolog történik az se áll a befolyásom alatt ,és az se ami nem -akkor minek élek ? engem csak pusztán a létezés tudata nem tölt el örömmel. Nagyon nagy teher nekem ez a .. h nagyszülőmtől is azt hallom hogy ha nem lenne neki az Isten akkor ő elveszett ember lenne. Igy pedig derüs idős ember sok bajjal gonddal. Valóban derűs. De most hogy van ez ?..tehetséges ember volt és ha nem az Úr útját választja hanem fital korában az önmegvalósítást ..akkor már lehet nem is élne ,vagy elkallódott volna. Ez nem gyengeség akkor ? Fájó ezt leírni mert tisztelem ..de olyan sokat szenvednek pont a vallásos emberek ..látok boldog fiatal párokat akiben ezek fel sem merülnek és élik világukat ..nekem meg olyan mintha meg lenne nyomorítva a lelkem . Nem akarok tudni a vallásról .Nem akarom hogy fájjon h kétségek vannak bennem . És nem akarom a hit párhuzamában látni a nyomorúságot ,az emberi esendőséget .
(volt nálam is mikor imádkoztam 'Istennel éltem '..úgy érzetem legalábbis ..és volt h talán segített is valami kicsit. De akkor is csak a bajban tartós változás nélkül .Nekem ehhez a dologhoz mindig csak a MEGOLDHATATLAN fájdalom kapcsolódik... -túl sok az ellentmondás.
..Jelenleg se hittel se anélkül nem megy :( folyamatos bűntudatban és fájdalomban élek .
hogy legyek így ateista ?
Szia!
Isten nem egy olyan lény, aki állandóan nézi, hogy mit csinálsz, és lesújt az ostorral ha rosszalkodsz. Ez egy nagyon téves elképzelés. Isten szeret, és CSAK jót akar neked. A gonoszság máshonnan ered.
A predesztináció egy másik érdekes kérdés, főleg ha a szabad akarattal összevetjük. Jól gondolod, és megértelek, hogy össze vagy zavarodva. Tényleg van szabad akaratod, és te döntöd el, hogy mit csinálsz. Isten viszot adott útmutatásokat, hogy hogyan élj, de ezek nem olyan betartandó kényszerszabályok, hanem mindnek van értelme, és érted vannak.
Nos, ha a vallásodban ellentmondást találsz, akkor azt ajánlom, hogy ne fordulj el Istentől, hanem tanulmányozd alaposan a Bibliát, és keresd meg azt a vallást, amelyik egyezik vele.
Én is azt tudom mondani neked, hogy a hitet nem szabad félelemre alapozni, mert ez lesz belőle. Sok vallásos ember elköveti azt a hibát, hogy félelmet keltve próbál Istennek híveket toborozni, holott a hitnek szeretet kell legyen az alapja.
Én is vallásosként éltem kamaszkoromig, aztán a "szabadságot" választottam, saját elméletekkel nyugtatgatva a lelkiismeretemet. Így éldegéltem kb 20 éven át, hol boldogan, hol kevésbé, de akkor még nem tudtam, hogy mit jelent az igazi boldogság és főleg azt nem, hogy mit jelent szabadnak lenni.
Nem írom le pontosan, hogy mi történt velem és hogyan, de amikor mélypontra kerültem, veled ellentétben nekem volt kivel megosztanom lelki problémáimat, jártam pszichiáterhez, pszichológuhoz is, de nem éreztem jobban magam. Kellett néhány év szenvedés mire rájöttem, hogy csak Ő segíthet rajtam, akitől évekig igyekeztem távol tartani magam. Baromira nem érdemeltem tőle semmi jót és mégis tárt karokkal fogadott, és olyan hitet adott, ami boldoggá, kiegyensúlyozottá tett. Mintha kicseréltek volna. Az ami régen kényszert jelentett ma öröm számomra.
Ha igazi gyógyulásra vágysz, azt mondom neked, hogy beszélj az Atyával, mondj el neki mindent amit mással nem tudsz megosztani,minden kétségedet, amit itt leírtál, és kérd a segítségét, hogy változtassa meg az életed, mutasson neked utat.
"Hogy legyek ateista?"
Ennél egyszerűbb dolog nincs. Mondd el az ateista mantrát ("Nincs Isten, és Feuerbach az ő prófétája") háromszor, és csiribú-csiribá, már ateista is vagy.
"Nem arról van szó h Isten létezésével van bajom -hanem hogy a predesztinációval nem tudok mit kezdeni ."
"Remek .akkor minek kaptam szabad akaratot"
Gond egy szál se. Ha predesztináció van, akkor semmilyen gyakorlatilag fontos értelemben nem kaptál szabad akaratot, így nincs ellentmondás.
Szia!
Olvasnivalót ajánlanék neked. Richard Dawkins: Isteni téveszme , esetleg ha jól tudsz angolul, akkor Christopher Hitchens: God is not great.
Sokat segítene szerintem, elég gondolatébresztő. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!