Egy muszlimot ki lehet téríteni a vallásából?
Eltérül, vagy nem térül.
Levadásszák, vagy nem.
Csakhogy ez sohasem az egész közösségre vonatkozik, hanem egy-egy tagjára. Vagyis akár az összes példa igaz is lehet, megszorozhatom tízzel, hol van ez a teljes közösség létszámához képest? Ki állapította meg, hogy akár az áttértek, akár a vadászók reprezentálják a teljes közösséget?
Akkor milyen alapon állapít meg bárki is fontos tulajdonságokat egy közösségről? Tessék korrekt indoklásokat adni. Ha van 20 vagy 200 fejvadász,az semmit nem mutat a több-száz millió muszlim gondolkodásmódjáról. Vagy bármely más vallás közösségéről. Amit mutat, hogy egyes esetekben nagyobbak a szélsőségek. Ha mondjuk egy százas skálán mérem, azt lehetne mondani, hogy az iszlám esetében van néhány tucat ember, akik a 90-esig is elmennek, mondjuk a buddhizmusnál legfeljebb 1-2, és jellemzően a 40-es értéket sem lépik át. Viszont nem tudjuk, hagy mindkét közösségnél a 90% vajon átlépi-e az 5-öt. Mert erről nincs adat. Csak rámondjuk.
Ezért tartom értelmetlennek a kérdést. A beszélgetésben résztvevőknek nincs ismeretük, adatuk a korrekt válaszhoz. Mindössze arról kaphatunk képet, mintegy 100 embernek a véleményében milyen a megoszlás.
# 21/21
azzal egyetértek, hogy nem kellene általánosítani.
onnan kezdve, hogy minden vallásban van jó és rossz emberre is példa, fölösleges ezen lovagolni. csak vannak egyesek, akik elfogultak, és képtelenek elfogadni, hogy nem mindenki az ő vallásukat választotta, ezért megbélyegzik a másikat.
21/22
Tipikusan relativista válasz.
aha, én vagyok a relativista, de amikor leírom, hogy a norvég tömeggyilkos keresztény volt, furcsa mód feljelentik és törlik a válaszom :D
gondolom ugyanez lenne a helyzet, ha a bibliából kimásolnék pár törvényt, hogy a keresztényeknek kiket kell halálra kövezni...
na ennyit a kedves keresztényekről, egyik kutya, másik eb
Pár éve egy magyar származású muszlim hívő előadást tartott a mekkai zarándokútjáról, ahol elmesélte, hogy a zarándoklat egyik fejezete, amikor Minában kövekkel dobálják meg a Sátánt jelképező oszlopokat.
Más előadások is voltak (más témákban), a végén viszont az előadók összegyűltek, és hallgatói kérdésekre adtak választ. Itt megkérdeztem tőle, hogy kötelező-e megdobálni az oszlopokat, mert valaki úgy érezheti, hogy a szívében nem táplál gyűlöletet senki iránt, beleértve a Sátánt is. Röviden azt felelte, hogy humánus hozzáállás, de sajnos ez kötelező.
Azért érdekes volt ezt a "sajnos"-t hallani a számára szent szertartásról, persze nyilván nem térítettem ki a hitéből (nem is akarom).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!