Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyire etikus gyermeket...

Mennyire etikus gyermeket nemzeni, ha a gyermek (ahogyan akár mi is) elkárhozhat vagy rossz útra térhet?

Figyelt kérdés
A kérdés spekulatív, és habár provokatív is, kíváncsi vagyok a véleményedre...Az ateisták is felteszik ezt a kérdést, csak ők olyan értelemben hogy "minek, mikor szenvedhet és meg is fog halni", viszont a hívők esetében a tét ennél sokkal nagyobb...

febr. 17. 16:26
1 2
 1/19 A kérdező kommentje:

És habár Isten megfellebbezhetetlen amit el KELL fogadjunk, de az a kérdés szerintem sokunkban felmerül hogy: Ha Isten se több nem lett azáltal hogy lett teremtés(hisz mindig teljes volt), se kevesebb nem lett volna ha nem lett volna teremtés, akkor annak tudatában, hogy tudta hogy lucifer elbukik és magával ránt számtalan embert az örök szenvedésbe, és hogy kvázi egy kozmikus háború lesz ahol számtalan teremtménye fog ideiglenesen és örökké szenvedni, és nehéz próbák sorozata lesz az élet, ennek tudatában miért döntött mégis a teremtés mellett?

Szeretném magamban rendezni ezt a kérdést...

febr. 17. 16:30
 2/19 anonim ***** válasza:
62%

Röviden tömören azért, mert neki is meg lehet adni az esélyt.

Habár én magam nem akarok sem gyermeket sem családot.

A családos élet helyett az aszkézist részesítem előnyben.

febr. 17. 16:32
 3/19 anonim ***** válasza:
0%
Kérdező, te hívő vagy? Majd ha megválaszoltad ezt a kérdésem folytatjuk.
febr. 17. 16:33
 4/19 A kérdező kommentje:

3#

A kérdésem szempontjából irreleváns hogy én hívő vagyok-e, amúgy hívő vagyok, de ez hívőben és ateista filozófusokban is felmerül tisztázásképpen...

febr. 17. 16:37
 5/19 A kérdező kommentje:
Ez egy fontos tisztázandó kérdés, ahogyan az eleve elrendelés is, és a válasz nem mindig fekete-fehér, ezért nyitottam meg ezt a diskurzust
febr. 17. 16:39
 6/19 anonim ***** válasza:
100%

"A kérdésem szempontjából irreleváns hogy én hívő vagyok-e, amúgy hívő vagyok, de ez hívőben és ateista filozófusokban is felmerül tisztázásképpen..."

Jól van, köszönöm a választ. Csak nekem meg azért nem ártana tudnom, hogy egy ateistával kezdek ilyen beszélgetésbe, vagy egy hívővel.

Annak azért örülök, hogy érdekel a filozófia és nem csak úgy elhiszel mindent, hanem magad is gondolkodsz és utána nézel a dolgoknak.

Tehát akkor, összegezve a kérdésed: A lényeg az, hogy miért teremtett Isten, ha tudta, hogy mi lesz annak a következménye.

A kérdésed gerince az, hogy Isten tudja a jövőt és annak fényében cselekszik, vagy nem cselekszik. Ám mindannak tudatában mégis teremtett.

Vigyük tovább a gondolatmenetet.

1. Isten tudta, hogy Lucifer elbukik és az ember is elbukik.

2. Ezért Isten tiszta szándéka vagy akarata arra vonatkozóan, hogy valóban így tervezte, vagy hogy jó-e amit csinált megkérdőjelezhető.

(Itt fogunk mélyebbre leásni.) Mi van akkor, ha Isten még a teremtés előtt csak így gondolatban lefuttatta azt, hogy megteremtett mindent, majd az emberrel és Luciferrel is ismertette azt a tényt, hogy elfognak bukni.

És felajánlotta nekik a szabad választás lehetőségét. Hogy akarják-e akkor is, hogy Isten megteremtse őket, ha elbuknak is? erre természetesen igennel válaszoltak.

Tehát ha Isten tudja mi a jövő, akkor azt az alternatív jövőképet is tudnia kellett, amelyben teremtményei előtt felvázolja, a bukásuk képét és felajánlja a szabad választás lehetőségét.

Mivel Isten tudja, hogy az ember és Lucifer is mind ennek ellenére létezni akarnak, ezért megteremtette őket.

febr. 17. 17:01
 7/19 A kérdező kommentje:

"Mi van akkor, ha Isten még a teremtés előtt csak így gondolatban lefuttatta azt, hogy megteremtett mindent, majd az emberrel és Luciferrel is ismertette azt a tényt, hogy elfognak bukni.

És felajánlotta nekik a szabad választás lehetőségét. Hogy akarják-e akkor is, hogy Isten megteremtse őket, ha elbuknak is? erre természetesen igennel válaszoltak."

Ez érdekes felvetés, de akkor ennek a fajta igazságosságnak a jegyében minden embernek fel kellett volna tennie ezt a kérdést, vagy ezek szerint a születésünk előtt feltette csak ezt elfelejtettük a születéskor?És mi van ha az ember eljut arra a pontra hogy ezt meggondolja?Vagy ezek szerint születése előtt magasabb szellemi nívón bökte rá az igent a születésre, mint amilyen szellemi nívón lehet születése után haláláig, így az a következtetés amire mi jutunk folyamatában már nem számít?

febr. 17. 17:06
 8/19 A kérdező kommentje:
Az a baj ezzel a teóriával, hogy oké hogy ebben az esetben lucifer, a meg a két emberpár igent mond, de általuk egy megsokasult láncreakció indul be, ezért minden teremtménynek fel kell tenni ezt a kérdést...Ráadásul ezen az alapon Júdás is tudott erről...
febr. 17. 17:08
 9/19 Sanyi2025 ***** válasza:
100%
Etikus és kívánatos, mert ez ugyanaz, mint a teremtés: a gyerek is átélheti isten dicsőségét.
febr. 17. 18:34
 10/19 A kérdező kommentje:

9#

De az Istentől való örök elszakítottságot is

febr. 17. 22:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!