Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ilyenre van lehetőség?

Ilyenre van lehetőség?

Figyelt kérdés
hogy megkereszteltetem magam, és bemerítkezek, de nem fogok az adott keresztény felekezethez tartozni, vagyis nem kötelezem el magam, hogy most református, katolikus leszek, hanem csak szimplán keresztény (ami alapban is vagyok)?
2012. máj. 4. 14:17
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Lehet, persze, senkit nem fog érdekelni, mit csinálsz a keresztség után. Manapság már a keresztség nem vallási jellegű, inkább csak hagyományból csinálják, vagy családi nyomásra, pl. mert a nagyi stb. vallásos és mit szólna, ha az unoka nem lenne megkeresztelve. Egyáltalán nincs már jelentőssége, olyan szülők is megkereszteltetik a kisbabájukat, akik hírből sem ismerik a Bibliát. Megígérik, hogy vallásosan nevelik a gyereküket stb. aztán be se teszik többé a lábukat a templomba.
2012. máj. 4. 14:31
 2/16 Andizsuzsi ***** válasza:
Szerintem ahogy leírtad, az képmutatás. Megmondom miért. A kereszténység ugye azt jelenti, hogy Krisztust követed. Ha te nem akarsz egyházhoz tartozni, attól még követhet Krisztus útmutatásait. DE. Ha bármely keresztény egyháznál jelentkezel, hogy keresztelkedni szeretnél, akkor ott a közösség tagjává kell válni. Hiszen senkit sem keresztelnek meg "az utcáról beugorva", én legalábbis nem tudok ilyen egyházról, vagyis felkészítésre kell járnod, misére, istentiszteletre stb. Ha te ezt úgy teszed, hogy tudod, hogy utána a lábadat sem akarod oda többet betenni, akkor becsapod a közösséget, a papot, stb. Így kezdeni a kersztény életet? És mi az, hogy alapban is keresztény vagy?
2012. máj. 4. 14:45
 3/16 anonim ***** válasza:

Kérdezem én akkor most a kereszténységet vagy az egyházat akarjátok követni?

Nem attól lesz valaki rossz vagy jó katolikus hogy 1 nap 3x elmegy templomba.Hanem hogy hisz Istenben.A hit számít és nem hogy 1 hónapban hányszor megy az ember misére.

2012. máj. 4. 15:06
 4/16 anonim ***** válasza:
56%

""Hiszen senkit sem keresztelnek meg "az utcáról beugorva""

Még jó, hogy abban az időben nem így gondolták(!):

Csel 8,35-38 "Filep pedig száját megnyitván, és elkezdvén ezen az íráson, hirdeté néki a Jézust.

Mikor pedig menének az úton, jutának egy vízhez; és monda a komornyik: Ímhol a víz: mi gátol, hogy megkeresztelkedjem?

Filep pedig monda: Ha teljes szívből hiszel, meglehet. Az pedig felelvén, monda: Hiszem, hogy a Jézus Krisztus az Isten Fia.

És megállítá a szekeret; és leszállának mindketten a

vízbe, Filep és a komornyik; és megkeresztelé őt."

Aki nem akar akármilyen földi egyházak tagja lenni, hanem Krisztus egyházának tagja, azok hol keresztelkedhetnek meg? Pontosan azért nem szimpatikus nekem sem az egyházak dogmái mert magukat felmagasztalják. Mindegyik azt mondja magáról, hogy ez az egyház az "igaz" egyház...

Ha valaki szeretne felnőttként bemerítkezni, mert megtapasztalta Isten igazságát, kegyelmét, szeretetét, Krisztus szabadítását, annak feltétlenül kell felkészítésre járnia? Nincs minden benne a Bibliában?

Miért nem lehet az ember őszinte? Nem mondhatom azt, hogy én csak szeretnék megkeresztelkedni?

2012. máj. 4. 16:50
 5/16 anonim ***** válasza:

Azzal egyet kell értsek, hogy azzal, hogy valamelyik egyház szertertását választod a keresztségre, azzal egyúttal nem csak kereszténnyé leszel, hanem tagja leszel egy közösségnek is. Ezt a tagságot, a velejáró kötelezettségekkel és esetleges kényelmetlenségekkel együtt kell vállalnod.

Ami azt illeti, egy nagyon közeli ismerősöm hasonló problémákkal küzd. Meg szertett volna keresztelkedni, de az 1 éves felkészítő oktatást, és heti templombajárást sokallta, így egyelőre parkolópájára utalta az ügyet.

Mivel katolikus vagyok, így csak ennek az alapelvét tudom mondani: a katolius tanítás szerint, a keresztelő felszabadít az átteredő bűn (Ádám és Éva bűne) alól, emiatt csak megkeresztelt ember üdvözülhet, mert tehet bármit, élhet bárhogy, Ádámék bűne rajta marad (ez a hivatalos verzió, nem a privát véleményem), ezért is engedi a csecsemők keresztelését, sőt, akár a kényszerkeresztelőt is.

Hogy hol keresztelkedjenek azok, akik Krisztus egyházához, nem pedig emberi egyházhoz akarnak tartozni? Ehez egy filmből merített ötletet adhatok!:)

Régen, kb 10-15 éve láthattam egy francia filmet, a címe talán Milene (?) volt (ha valaki felismeri, kérem szóljon, mert szívesen megnézném újra!).

A főszereplő lány 15-16 évesen találkozik először a vallással, egy osztálytársa temetésén, pontosabban a temetés utáni misén, ahová csak azért megy el, hogy lóghasson az iskolából. Viszont, túl komolyan veszi a tanítást, emiatt sok gondja lesz az osztálytársaival és a szüleivel, végül a pappal is összeveszik! És mivel keresztszülőt sem talál, végül egy dézsa vízből, egy őt követő kislány társaságában megkereszteli saját magát.

2012. máj. 4. 20:24
 6/16 yuda ***** válasza:

A bemerítkezés nagyon is bibliai. Jézus azt állította Nikodémusnak, hogy aki nem születik újjá víztől és szentlélektől, nem mehet be Isten országába.

Nem értem, sokan hogy hagyhatják ezt figyelmen kívül.

Amelyik vallási közösség a bibliától eltérő üzeneteket közvetít, azok a hamis egyházak. Nem lényeges az, hogy emberek által elfogadott, vagy sem, vagy mekkora létszámú, esetleg mekkora vallási, politikai hatalommal bír. Egy a fontos, a bibliát vegye alapul és azt kövesse.

Isten fog megítélni minden embert, minden vallási felekezetet és és kétlem ez egyezni fog az emberek által elfogadott népszerű, hatalmas egyházakkal. Akkor egyház egy közösség, ha a biblia alapján él, azt közvetíti. Nem olyan bonyolult ez. El kell olvasni a biliát és összehasonlítani.

Bátran! Volt idő, mikor tiltott volt,(még pár évtizede is) papok privilégiuma és meg is látszódott az embereken, de ma már mindenki számára nyitott könyv. Olvasd és láss!..és döbbenj meg! :)

Ha biblikus egyházat, akkor járj oda, mert a hívők lelki növekedése egyházon belül, szolgálati ajándékokon keresztül működik. Nem hiszem, csak úgy egyedül meg lehetne élni a hitéletet, legfeljebb valami vegetációformát, de az nem az igazi. Kell hogy növekedj, kell hogy fejlődj, kell hogy esetlegesen kijavítsanak,kell maga a közösség és a lényeg, hogy az egyház Krisztus teste és maga Jézus helyezett bele olyan ajándékokat, amelyekkel máshol nem találkozol és hasznosak.

2012. máj. 4. 22:12
 7/16 A kérdező kommentje:

"És mivel keresztszülőt sem talál, végül egy dézsa vízből, egy őt követő kislány társaságában megkereszteli saját magát."

Én is erre gondoltam, de megkockáztattam, hátha van erre megoldás, amit a kérdésemben kiírtam...:)

Andizsuzsinak üzenem, hogy a keresztény Krisztus követőt jelent tényleg, de Jézus hajdani eljövetelekor megkereszteltette magát, pedig Ő Isten Gyermeke...szóval hiába vettem fel a keresztem, szeretnék ezen a "rituálén" végig menni, de úgy látszik magam fogom elvégezni Isten engedelmével.

köszi a válaszokat

2012. máj. 5. 10:24
 8/16 anonim ***** válasza:

Először is tisztázni kellene, mit jelent az, hogy "alapból keresztény vagy"? Aztán azt is, hogy miért akarsz megkeresztelkedni. Ha komolyan gondolod a dolgot, nem csak divatból vagy más okból, akkor nagyon körültekintően kell eljárnod.

Ha tényleg keresztény akarsz lenni, akkor ne egy filmből vagy a saját elképzelésedből indulj ki, hanem abból, amit Isten szava, a Biblia mond. Tudnod kell, mit is jelent valójában a bemerítkezés, és hogy hogyan és milyen módokon történhet. Nem játék ez, hanem nagyon komoly dolog: A Biblia sehol nem tanítja azt, hogy saját magadat bemerítheted; a bemerítést mindig olyan személyek végezték, akik már újjászületett tanítványok voltak. [Az általad említett eset más (Jézus és János), nem ugyanarról a keresztségről szól.]

Nézd meg ezt a videót, nagyon pontosan elmagyaráz mindent az alapok lerakásától kezdve:

Derek Prince: A kereszténység hat alaptanítása

http://www.youtube.com/watch?v=TnjZJCSdG9g

Üdv. :)

2012. máj. 5. 22:50
 9/16 anonim ***** válasza:

A hit megpecsételéseként a Biblia valóban tanítja a bemerítést.

Régebben, (és sok helyen ma is) folyókban, tavakban merítettünk be embereket. MA inkább medencékben.

A bemerítés nagyszerű lehetőség arra, hogy megvalld a hitedet emberek előtt. Egy ünnepnap, ahová el lehet hívni nem hívő családtagokat és hallják az evangéliumot.

Viszont nem jól gondolkodsz, és meg is mondom, miért:

ha újjászülettél, és bemerítkezel, ennek kifejezéseképpen, akkor nem elsősorban egyháztag lesz belőled, hanem keresztyén ember. A Biblia sehol sem tanítja, hogy ettől református, vagy baptista lennél. Kicsit túlértékeled az egyházasdi jelentőségét. Nem mindegy, milyen címke van rajtad, ha egyszer Krisztushoz tartozol? Mit bánt az téged, ha éppen református, vagy evangélikus lennél?

Egyébként, nézz utána a Bibliában, hogy milyen fontos a közösség. Krisztus megváltásának középpontjában a gyülekezet, Krisztus teste állt. Nem te, vagy én. Ő hozta létre a gyülekezetet. Hogy nézne ki, ha valaki örökbe fogadna egy gyereket, és az azt mondaná: Te az apám vagy, de a gyerekeid nem a testvéreim.

Keress egy gyülekezetet, ahol segítenek növekedni a hitben, tanácsolhatnak, és ahol te is szolgálhatsz mások felé. És merítkezz be ott.

2012. máj. 6. 13:40
 10/16 A kérdező kommentje:

köszönöm a két utolsó választ.

Berta Woosternek:

mondjuk úgy felvettem a keresztem, elfogadtam Krisztust a szívemben, de ezen a bemerítésen nem estem át, és arra gondoltam megtenném, de nem úgy, hogy most nekem el kell köteleznem magam ennél vagy annál a felekezetnél. Nem szándékom magamat megkülönböztetni, és mindketten tudjuk jól miféle kötelezettségekkel és korlátokkal jár egy-egy felekezethez tartozás, plusz ez az odatartozás miként viszonyul a többi csoporthoz, még ha csak a kereszténységen belül is maradunk.

Vajon arra van lehetőség, ahogyan mondod, hogy egy "újjászületett" ember elvégzi ezt rajtam, de az adott gyülekezetbe való "regisztráció" nélkül?

Köszi a figyelmeztető választ, de valótlan dolgokat gondoltál a kiírt kérdésem mögé. Nem bánt és nem is zavar engem a címkézés, egyszerűen nem értek egyet a megkülönböztetéssel, mint említettem, illetve miért vegyek fel nevet, amikor anélkül is lehet Krisztushoz tartozni. Az összes helyre bemennék szívem szerint, az összes vallást felvenném (nem csak keresztény), hogy meglegyen mind, de erre nincsen lehetőség...:)

Tehát ne azért nem akarom ily módon elkötelezni magamat bármely felekezetnél, mert nem tartom testvéreimnek, hanem pont azért, mert mindegyiket annak tartom, s ha megteszem, akkor azzal a többitől zárom el magamat pont a szóban forgó csapat "törvényei", elvárásai miatt.

A kiírt kérdésem még mindig adott, "Ilyenre van lehetőség"?

2012. máj. 6. 18:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!