Melyik legjobb keresztény egyház és miért?
"Én is azt vallom, hogy Istent legkevésbé az érdekli, hogy melyik keresztény egyházhoz tartozunk, ha valóban Krisztus követők vagyunk,ez pedig bármelyik keresztény közösségben lehetséges. "
Attól függetlenül, hogy az egyházak össze-vissza tanítanak egymásnak ellentmondó dolgokat mi? Az, hogy a Bibliában egybehangzó tanítások vannak, az nem érdekes, mi? Hogy követheti mindenki a Krisztus és az apostolok egységes tanítását, amikor felekezeteik különbözőségéből adódóan nem csak egymással vannak ellentétben, hanem a Bibliával is - mi? Ha csak a karizmatikusokat nézem, a számtalan felekezetet miért nem egyesíti a szent szellem, ha mellettük áll - mi? Az egész kereszténység szétszakadása nem éppen azt mutatja, hogy nincs meg bennük a szent szellem egységesítő ereje, mert egyházpolitikai (stb.)érdekek ellenállnak ennek - mi?
Egy az Úr, egy a Hit, egy a keresztség - és százféle felekezet - vajon ezt tanítja a Biblia - mi?
Legalább ne hazudjatok az igazság ellen!
# 20:
Azt írtam, szerintem ezek a legjobbak, nem pedig azt, hogy ingázom ezek között; és nem jártam mind a négybe. :P
De valóban váltottam már gyülekezetet több okból is. De ez nem zárja ki azt, hogy Jézushoz ragaszkodjam, sőt.
zihuatenejo "kulturált" stílusú válasza miatt pedig mutatok egy filmet, melynek címe: Jehova's Witnesses Exposed. Sajnos magyar nyelvű változatot nem találtam. Egy kis leírás:
< With a membership in the millions the Jehovah's Witnesses have created a well organized and financially backed organization which claims to be the one true and accurate church on earth. But are their claims Biblical? This video presents the teachings and history of the JW's in such a way as to enable the Christian to "earnestley contend for the faith" while lovingly showing the Witnesses the errors of their theology. >
Szóval a tanúknak inkább a maguk háza táján kellene söprögetni, nem másokat nyavalygatni. Attól, hogy próbálnak minden más felekezetet mocskolni, az Őrtorony Társaság okkult / Biblia-ellenes alapjai, tanításai, teológiája még nem lesznek tisztábbak.
# 22
Amit írtam, pont a lényegre nem reagáltál. Pedig elég világosan leírtam.(# 20)
Ma, Gyülekezetek vannak, néhány száz évvel ezelőtt, csak "Egyházak" voltak, amelyek jószerint, a Kommunista Kiáltvány megszületése előtt, tehát a hivatalos szekuralizáció előtt egymást üldözték. Egy-egy nagyobb formátumú személy (Wiclif, Husz, Luther, Kálvin) vonzáskörében kinyílt szemű emberek csodálkoztak rá a reformáció révén kiteljesedett könyvnyomtatás által kézbe vehető nemzeti nyelvű Bibliákra. Manapság ugyan ez történik, kiscsoportos formákban, amikor is nem "1-ház"-nak, hanem "gyülekezet"-nek nevezve önmagukat, ám mégis önálló, csak kis létszámú "1-házak", azaz "jogi személyek" különleges adózási kedvezménnyel. Miért hát akkor a Gyülekezet váltás? Azon egyszerű oknál fogva, hogy a vezető-vel nézeteltérés jön létre. Ez ugyanaz a képlet, mint négy-öt-hat-, és sok száz évvel ezelőtt. Tessék újra elolvasni (# 20), nem ismétlem.
Nem a "gyülekezet", hanem a bármelyik nagy történelmi felekezet templomában (ezek eredetileg egy-egy gyülekezet, kár, hogy vezetőik túlzott agilitás esetén önállóságukat veszítők, sok esetben), vagy az általad "gyülekezet"-ként aposztrafált közösségekben szolgáló, ige-magyarázó és a úrvacsorát / szentségeket kiszolgáló személyek EGYÉNISÉGE a mérvadó! (Michel Quoist: Itt vagyok, Uram! [link] )
Persze, a történelmi felekezetek esetében, nagyon és egyre jobban szűkített jogokkal rendelkező emberek. Az általad említett kis "gyülekezetek" vezetői viszont, önmaguk urai, (értsd: népszerűségük esetén az irígy főnök nem adhat neki fegyelmit, mert ő a főnök), tehát a néhány tíz, max. néhány száz ember számára stabil összefogó személy lehet.
Kérlek, ne akarj összemosni a Jehova Tanújának való címzéssel.
Egyébként, a korábbi(# 20) sorok, a Jehova Tanuira is érvényesek. Ott sem lehet "biblikusan önállóskodni". Akkor sem, ha a már másított szövegekkel kiadott Bibliák révén jut egyéni gondolatokra.
Mint írtam, a Krisztus Teste, ma már pontosítást igényel. Jézus Krisztus Teste, az az Egyház! Mt.18,19-20
^ Vegyél vissza egy kicsit a sebességből, légy oly kedves.
Tudomásom szerint nincs kötelező jelleggel előírva, hogy mindenre válaszolni kell. Különben is, a 20-as választ nem is nekem címezted. Arra az egyetlen bekezdésre reagáltam csak, ami a szöveg alapján engem érintett, bár nevet ott sem írtál.
Ezen felül: nem mostalak össze a JT-vel; ugyanúgy hagytam sorközt a két szövegrész között, mint ahogyan más esetekben is szoktam, és ugyanúgy, mint te a 20-asban.
És nem fogom még egyszer elolvasni, ill. nem fogok erről a témáról többet írni, részemről itt lezártam.
További szép estét. :)
Kedves # 24
Sajnálom, hogy szokásoddal ellentétben, kibújtál a lényeg elől.
Előlem, már nem először.
Barátsággal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!